sunnuntai 4. elokuuta 2019

Leikata vai ei?

Pidin tänään puutarhassa saksimispäivän. Leikkasin perennojen kuihtuneita kukintoja pois sekä muutaman hedelmäpuun.
 Luumulehdossa eletään kaunista aikaa. Kukassa on Arvilan alkuperäinen maksaruoho, vaaleanpunainen ja liila iisoppi sekä Viron laukka. Myös rantakukka kukkii ja nukkapähkämö sinnittelee viimeisiä kukkiaan. Olin jo leikkaamassa nukkapähkämöä alas mutta en tehnyt sitä sillä kukat olivat täynnä pölyttäjiä vaikka minun mielestä se on jo kukintansa kukkinut.
 Jättilaukan kukinnot ovat toinen mitä en raaski vielä leikata, ovat kauniita koristeita perennojen joukossa.
 Jatkossa pitää olla vielä tarkempi sinipiikkiputken kanssa. Sen siementaimia on löytynyt turhankin paljon. Paalujuurisena taimia on hankala kitkeä pois joten leikkuuseen heti kun on kukkinut eikä vasta keväällä.
 Harisonruusu 'Paimio' tekee kauniit kiulukat. Ensin ovat punaiset ja lopulta mustat. Kiulukoiden määrästä voi päätellä minkä määrän kukkia pensas teki. Tätäkin muotoilen jossain vaiheessa, nyt osa oksista kasvoi maan myötäisesti, jatkossa haluan vain taivasta kohti kasvavia versoja.
 Arboretumin kaksihaarainen jalava on sekin leikattu. Karsin joitain alaoksia pois jotta jalavan alta mahtuu leikkaamaan nurmikon. Ihan kiven takana on mustaluumu, senkin heiveröisistä oksista karsin muutaman pois. Vaikka ei kasvaisi puuksi niin pensaskin voi olla kivan muotoinen.
 Huisku-unikko on kasvanut tänä vuonna todella suureksi ja korkeaksi. En tiedä leviääkö huisku-unikko siemenestä mutta varmuuden vuoksi leikkaan matalaksi ennen talvea.
Luumuput ovat nyt kaikki leikattu paitsi 'Laatokan Helmi' jonka leikkaan vasta kun sato kypsynyt. Tämä 'Kuntalan punaluumu' ei ole tehnyt vielä lainkaan kukkia saatikka satoa vaikka sen pitäisi tulla satoikään nuorena. Korkeutta sen ei tarvitse kasvaa enää yhtään, maksimissaan puolisen metriä. Enemmän kaivataan leveyttä ja siitä minä ja puu emme ole yhtä mieltä. Ehkä tästä saadaan vielä kunnon luumupuu.

Leikkasin myös kirsikat ja 'Pirja' omenapuun josta jäi keväällä leikkaamatta ylimmät vesiversot ja suoraan ylös sojottavat oksat. Nyt puu on taas halutun muotoinen. 'Pirja' onkin ainut omenapuumme joka tekee jo satoa. Ja tänä vuonna omenoita on riittänyt. Niitä on syöty tuoreena, on tehty kauraomenapaistosta ja laitettu pakastimeen ja keitetty mehuksi marjojen kanssa.

14 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä luumulehdossa! Minäkin jätän aina laukat törröttämään penkkeihin. Ne ovat niin koristeelliset. Huisku-unikkoa en ole ennen nähnytkään. Todella näyttävän näköinen kasvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon aina siemenistä lisää laukkoja mutta aika harva lajike on niitä minulla tehnyt. Huisku-unikko on näyttävä, se on tykännyt kuivasta kesästä.

   Poista
 2. Kauniita näkymiä luumulehdosta ja arboretumista! Jalava on oikein kaunis! Minullakin on vielä elokuun työlistalla hedelmäpuiden siistiminen leikkaamalla, ajattelin kokeilla tehdä sen tällä kertaa laskevan kuun aikana, jos se vaikuttaisi suotuisasti puiden kehitykseen? Ennen olen tehnyt leikkaukset sään ja oman aikataulun sopivuuden mukaan, mutta uteliaisuuttani ajattelin nyt tehdä testin. Hyvää viikkoa sinulle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän harmitti etten itse saanut tehtyä kuukalenterin mukaan, oli tehtävä silloin kun on aikaa ja inspiraatio. Mielenkiintoista kuulla jos huomaat etä ajankohdalla on vaikutusta.

   Poista
 3. Minulla ei ole ollut onnea tuon sinipiikkiputken kanssa, olen muutamaan kertaan yrittänyt kylvää siemenistä, mutta ei ole itänyt. Hassua että sinulla päinvastainen ongelma. Kivan näköinen kasvi. Mustaluumu on minulle uusi, se näyttää myöskin kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho ja minulla leviää kuin häkä. Pitää lähettää sinulle tuon superleviäjän siemeniä. Mustaluumu on kaunis, tekee keväällä valkoiset kukat mutta se on arka joten meillä ei ehkä kasva kuin punaiseksi pieneksi pensaaksi.

   Poista
 4. Luumulehdossa on oikein kaunista nyt. Minä olen pohtinut, kannattaisiko 'Kuntalan' oksia taivutella reilummin painoilla vaakasuuntaan tai jopa alaspäin. Ainakin omenapuilla oksien taivuttaminen vaakatasoon saa ne tekemään paremmin kukkasilmuja. Miksei siis luumunkin? Meillä 'Laatokan Helmessä oksat kasvavat suoraan sivuille päin ja se kukki jo, vaikka on samaan aikaan istutettu kuin Helmi. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin taivuttamista mutta sitten annoin olla, olin vain erittäin tarkka että leikkaan alaspäin osoittavan silmun edestä, saman tein kirsikkapuiden kanssa ja sekin on aisa jonka pitäisi auttaa. Ennen olen leikannut huolettomammin.

   Poista
 5. Hyvä kun muistutit luumujen leikkaamisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli hyvä leikata ainakin ne puut jotka eivät tee satoa.

   Poista
 6. Mä hämmästelen, ettei sinipiikkiputki ole tehnyt yhtään siementaimia, vaikka muutaman vuoden on paikallaan ollut. Olisin niin toivonut sen leviävän :) Ja teillä käydessä tajusin Huisku-unikon kadonneen meidän pihalta kokonaan. En edes muista minne sen aikoinaan istutin :D

  Ja edellisen postauksen Syyskimikki on aivan ihana! Sellainen täytyy jossain kohtaa varmaan saada Ritarinkannuspenkkiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, siis lisää sinipiikkiputken siemeniä talteen, meillä leviää :) No voi harmi huisku-unikon kansa, siitäkin kyllä saa jakopalan jos haluat, juurivesoista leviää joskus liikaakin mutta toistaiseksi sitä on ollut helppo rajoittaa.

   Poista
 7. Paalujuuristen kanssa voi olla pulassa jossain vaiheessa. Ihana luumulehto.
  Jos pölyttäjät vielä pörräävät kukissa, ei ne varmaan väärässä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin, parempi luottaa pölyttäjiin eikä viedä niiden ruokapöytää pois liian aikaisin.

   Poista

Kiitos kommenteista :)