sunnuntai 11. elokuuta 2019

Kärhöjä ja sadetta

Tärkein ensin, meillä on satanut vettä. Lauantai-iltana tosin usko oli kadota täysin. Seisoimme pihatiellä ja katselimme kun viereisellä pellolla satoi mutta meille ei herunut pilvistä pisaraakaan. Mielestäni huono vitsi, oli sen sitten keksinyt kuka tahansa.

Aamulla luojalle kiitos alkoi sade. Sulosointuja korvalle kun sade ropisi peltikattoon ja rymisti alas katolta. Ilma tuoksui raikkaalle ja sateiselta. Mitä onnen hetkiä viikkojen kuivuuden jälkeen.
 Puutarhan kärhöt ovat saaneet pärjätä tässä kuivuudessa lähes omillaan. Olen kastellut niitä hyvin vähän. Niinpä kaikki eivät kuki ollenkaan. Yksi yllätyskukkija on, tämä kuvan kärhö jonka olen ostanut vaaleanpunaisena Virosta. Nimilappua en löydä mistään. Tekee ensimmäistä kertaa kukkia. Kukat ovat pienet, viinikärhöjen kukkien kokoiset. Väri on aikalailla oikea kuvissa, terälehden keskiraita on ehkä hitusen voimakkaampi luonnossa.
 Osaatko arvella mikä kärhö voisi olla kyseessä?
 Monsterikärhöni 'Margaret Hunt' ei välitä kuivuudesta.
 Onneksi valitsin tälle jo alunperin pihan suurimman kärhötuen. Pienempi ei nimittäin riittäisi.
 Clematis viticella, tarhaviinikärhö 'Purpurea Plena Elegans' on viime syksyn alelöytöjä. Istutin tämän syksyllä huonoon paikkaan, heti keväällä siirsin taimen parempaan paikkaan ja ilmeisen onnistuneesti, sillä kärhö on tehnyt muutaman kukan. Tämä kasvaa pihan parhaimmilla paikoilla joten toivon tästä kasvavan ajan myötä erityisen rehevän.
 Kärhö joka saattaa olla 'Voluceau' on kukkinut koko heinä ja elokuun. Tämä kasvaa rosariossa ja ehkä vielä joskus se saa kiipeillä kivimuuria ja ruusuja pitkin.
Toinenkin viime syksyn alelöytö kukkii. Tämä on viinikärhö 'Madame Julia Correvon' jonka istutin kasvamaan ussurinpäärynän runkoa pitkin. Muutama kukka kärhöön tuli, olen erittäin tyytyväinen sillä tämän istutus meni todella myöhään syksyyn.

Tälle vuodelle ostin pari uutta kärhöä. Tuurista löytyi alppikärhö 'Ruby' joka pääsee arboretumiin kasvamaan uusia isoja kiviä pitkin. Toinen ostos on euron poistolöytö ruokakaupasta,  kiinankeltakärhö jonka ostin myös viime syksynä mutta se ei koskaan noussut talven jäljiltä. Kiinankeltakärhön paikka on vielä hakusessa. Kolmas uusi kärhö on loistokörhö 'Dr Ruppel joka on sekin euron löytö. 'Dr Ruppel' päätyi rosarion kivimuurille mutta luumulehdon puolelle kivimuuria pitkin kiemurtelemaan.

Vielä on tilaa kärhöille joten jos alesta tulee sopivia taimia vastaan niin ei muuta kuin taimi ostoskoriin, tänään satoi vettä 23mm, sen perusteella uskalla ryhtyä istutuspuuhiin joita on pitänyt vältellä koko heinä ja -elokuu.

20 kommenttia:

 1. Voi miten ihanaa, kun teilläkin satoi! Kummallista, miten sade voikaan saada ihmiset iloisiksi, vaikka yleensä siitä tuskailemme kaiken syksyä ja talvellakin. Nämä säänhaltijat eivät ole oikein tasapuolisuuden taitajia:) Komeita kärhöjä kuivuudesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa on ja juuri noin, harvoin sitä on sateesta ilahtunut. Tässähän voi vielä käydä niin että sataa jouluun saakka :D

   Poista
 2. Oi kuinka kauniita kärhöjä. Sadealue on lipunut monasti ohi, mutta tänään on satanut mukavasti ripotellen lähes koko päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on tullut mutta onneksi ei hirveällä ryöpyllä, hidas sade on parasta.

   Poista
 3. Hienoa, että teillä on nyt oikeasti satanut. Maa tarvitseekin vettä. Ihanaa myös saada sadevettä talteen. Joillakin kärhöillä on kykyä kasvaa, upeasti kukkii Margaretisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syreenit jotka vielä eilen olivat nuupallaan ja nääntymäisillään janoon olivat tänään jo hyvinvoivan näköisiä, lehdet normaalit. Nopeasti vesi auttaa.

   Poista
 4. Onpa kiva kun teilläkin satoi. Edellisessä postauksessasi harmittelit sateen vähyyttä. Ihania kärhöjä! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sade tuli tarpeeseen, lisääkin saa tulla.

   Poista
 5. Onnittelut sateesta!! Meillä on tähän mennessä tullut eilen 1,5 mm ja yöllä + äsken yhteensä 5,7 mm. Tyhjää parempi, mutta tuntuu, että vasta kosteutti lehdistöjä. Perunoita kaivaessa maa oli ihan kuivaa. Tiukassa tuntuu olevan. Ihanat kärhöt sinulla, niitä pitää kyllä itsellekin lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhjää parempi mutta ei tuo määrä vielä riitä maata kastelemaan. Perunat ovat olleet mukavan puhtaita kun niitä on kaivanut. Kärhöissä aloitin aletaimilla, ei sitten niin harmita jos eivät kestä. Ihan hyvin tuntuvat viihtyvän meidän savimaassa, vain pientä maan parannusta tein istutuskohtiin.

   Poista
 6. Upea 'Margaret Hunt'! Valtavasti kukkia. Kauniita ovat muutkin kärhöt. Nimipulmassa en osaa nyt yhtään auttaa, suloinen joka tapauksessa se on. Voi kun itsekin törmäisin euron kärhöihin! Ja kärhöihin ruokakaupassa! Ei meillä vaan ole... Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa runsaan kärhön niin suosittelen Margaretia, se kukki jo ensimmäisenä kesänä runsaasti. Täällä Lahdessa on Prisman puutarhaosastolla joskus noita euron kärhöjä, myyvät loput pois. Nyt harmittaa etten ostanut enempää :)

   Poista
 7. No huh huh Margaretia! Onpa upea ilmestys! Kauniita on kärhösi - omani ovat vasta nupulla. Kuivuudesta on kärsitty täälläkin, joten suuria en uusilta istutuksiltani odota. Näytekukkia näyttäsi pukkaavan kuitenkin iloksi.

  Paras musiikki soi juuri nyt - vesisateen rummutus peltikattoon. Viimeksi satoi Juhannuksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, teilläkin saadaan vettä, eikö voikin sateen rummutus olla hunajaa korville.

   Poista
 8. Ihania kärhöjä sinulla. Minulla ei ole mökillä yhtään. Kuivuus on vaivannut täälläkin todella kovin mutta nyt ollaan saatu vähän vettä ei kuitenkaan tänään. Lauantaina oli hieno päivä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesisateet tuli tarpeeseen, puutarha näyttää tänään paljon paremmalta kun kasvit ovat saaneet juodakseen.

   Poista
 9. 'Margaret Hunt' on kerrassaan valloittava! Ihania kärhöjä ova muutkin ja hienoja alelöytöjä olet tehnyt. Mekin saimme viimein eilen sateita. Se tuli todella tarpeeseen, alkoi olla jo tuskastuttavan kuivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nämä sateet tulleet todelliseen tarpeeseen, puutarha virkistyi silmissä.

   Poista
 10. Wau, mikä Margareetta-monteri!!! Nimetön vois olla vaikka viinikärhö 'Krakowiak'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäänpäs viälä. 'Krakowiak'-kärhös on selevä tumma raita teräleheren keskellä. Toine vaihtoehto vois olla 'Margot Koster'.

   Poista

Kiitos kommenteista :)