tiistai 6. elokuuta 2019

Tiedän mitä teen ensi kesänä

Kuivuudesta huolimatta puutarhatyöt ovat edenneet. Arboretumiin tupsahtaneet kivet on aseteltu paikoilleen ja alueen muokkaus istutuksille on käynnistynyt.
 Ruohonleikkuun helpottamiseksi kaikkien kivien ympärystät on mullattu. Pikkujalavan ympärille ei voi vielä muutamaan vuoteen istuttaa mitään sillä siitä on hävitettävänä sitkeä vuohenkello. Niinpä vain peitin nurmikon vanhoilla lakanoilla ja peitin lakanat ylimääräisellä maa-aineksella. Sama on tehty vuohenkellolle (reilusti paksummalla kerroksella) ja toivon todella, että muutaman vuoden peittäminen auttaa hävittämään sen.
 Jalavasta oikealle on turvallista tehdä istutuksia. Minulla on muutama taimi odottamassa poteissa, ne päätyy tuohon kunhan sateet alkavat. Loput jää ensi kesäksi. Ei taida olla silloin tarvetta miettiä mitä tekisi. Oikea puoli on muokattu, käänsin nurmituppaat ympäri ja ravistelin niistä multaa pois. Lisämaata tarvitaan tuppaiden päälle jotta penkki ei jää liian matalalle.
 Uuden kivialueen etualalla on alue josta käänsin keväällä nurmikon nurinpäin, katoin lakanoilla ja maa-aineksella. Tänään tein tuohon koemuokkauksen ja hyvältä näytti. Nurmikko on maatunut katteen alla täydellisesti. Kunhan Lidliin tulee syksyn pioneja myyntiin niin tästä tulee viereiseen pionialueeseen jatkoa.
 Myös arboretumin kivipolun ympärys odottaa kasveja. Sekin jää ensi kesäksi jotta nurmikko ehtii maatua katteen alla.
Toisen kivipolun ympärillä on sama juttu, ensi kesänä tulee istuttamiset. Niitä ajatellen olen käynyt omia jaettavia taimia läpi. Lisäksi ajatuksena on tehdä keväällä iso perennojen kylvö varastoihin kertyneistä siemenistä. Lisäksi haluan tuohon paljon kevätkukkijoita, niidenkin hankinta menee ensi vuoteen, syksyyn saakka. Ei ole vapaa-ajan ongelmia kesällä 2020.

17 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää!
    Teet asiat mahtavan oikeassa järjestyksessä, ensin kasvualustat ja paikat ja sitten vasta taimet.
    Tämä puutarhailu on ihana harrastus, kun aina voi suunnitella uutta ja koskaan ei tarvitse miettiä, että tämä oli tässä.
    Puutarha on loputon työmaa ja ilo. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin oikeassa järjestyksessä :D Saattaa tulla lisää taimia, Mustilan taimipäivä on vielä edessä. Puutarha ei ole valmis koskaan, se on yksi syy miksi siellä viihtyy, aina voi tehdä kaiken uusiksi.

      Poista
  2. Hih, ihana tuo otsikko nuorisokauhuleffaa mukaillen :-D
    Kylläpä tulee kukkaisa arboretum - ihana! Hei, perennoja voi helposti kylvää jo syksyllä, jos ehdit ja jaksat - taimipotit vain maahan ja suojaverkko päälle (rastailta ja jyrsijöiltä) ja pakkassuoja, jos lunta ei ole kun pakkanen tulee, muuten purkit liikkuu maasta ylös eikä pohjarei'istä enää välity kosteus. Varjoisa paikka on hyvä, sillä kevätauringossa purkit kuivuu liian äkkiä. Jotkut perennat kaipaavat kylmäkäsittelyä, niin sitten sekin hoituu samalla. Mietin, voisiko teidän aittaan tms. virittää taimiston: purkit isoon styroxlaatikkoon tms, sinne multaa pohjalle tai vaikka kylvöt suoraan siihen multaan. Pitää vain muistaa kastella. En tiedä, toimisiko se.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla jollekin kuin kauhuleffaa katsoisi :)
      Syyskylvöjä olen miettinyt, minulla on yksi lavakauluslaatiko sitä varten, voisin jakaa sen ruutuihin ja kylvää suoraan siihen, osa siemenistä niin ja osa keväällä ihan vain varmuuden vuoksi. Ei ehkä ole tarpeeksi varjossa mutta harso päälle niin se auttaa. Aitta on hyvä idea mutta pelkään että taimet unohtuisivat talvella kun aittaan pitää kahlata umpilumessa.

      Poista
  3. Kovin näyttää projektia olevan :) Täälläkin odotellaan istutuskelejä, jopa osa kevään kylvöistä on vielä istuttamatta, kun on kokoajan ollut niin kuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erehdyin tekemään muutaman istuttamisen ennen näitä helteitä. Virhe. Vettä on saanut kantaa niille taimille urakalla, joitain on kuollut kastelusta huolimatta.

      Poista
  4. Hui, on sinulla siellä monta hommaa etenemässä ja vielä ensi vuonnakin! Hienolta näyttää ja varmasti hyvä tulee! Minäkin olen miettinyt perennojen siemenkylvöjä ja ajankohtaa eli pitäisikö laittaa kylvöjä jo syksyllä, saisiko niin aikaistettua kukintaa ensi vuodelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksylläkin voi kylvää, olen sitäkin joskus kokeillut. Ja hankikylvöjä olen tehnyt, jotkut ovat onnistuneet ja jotkut epäonnistuneet. Kylmäkäsittelyn vaativat saattaisivat kukkia jo ensi vuonna. Keväällä kylvin salkoruusuja ja niiden pitäisi kukkia vasta seuraavana vuonna mutta kaksi taimista päätti kukkia jo tänä vuonna!

      Poista
  5. Sinulla onkin mukava tilanne, kun on paljon tyhjää multapinta-alaa odottamassa istuttamista. Syksy ja talvi on aikaa suunnitella kasvivalintoja ja tarvittavia kylvöjä ja keväällä pääsee heti tositoimiin. Kiva nähdä sitten, mitä kaikkea tuonne tuleekaan. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä istutuslääniä riittää :D Niin paljon kaikkea kivaa on mitä haluaisin, onneksi on talvi aikaa miettiä.

      Poista
  6. Kivalta näyttää ja kuulostaa, sinulla on hyvä suunnitelma. On mukava nähdä, miten projekti etenee. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pioneja on suunnitelmissa. Yksi alppikärhö 'Ruby', vaaleanpunainen lehtosalvia ja punainen tulikukka odottelee tuonne pääsyä.

      Poista
  7. Hyvää tekemistä ensi kesäksi. On myös mukavaa, kun saa hyvässä kunnossa olevaa multatilaa ensi vuodeksi. Voi suunnitella ja ottaa mukaan sopivia kasveja, kun kohdalle sattuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aboretumissa on hyvä multa kun on entistä perunapeltoa, eikä ole kiviä. Kuvan alueilla ei kuivuuskaan pahemmin riivaa. Kohopenkkejä varten minulla on säkeissä kitkentäjätettä ja kanttausjätettä maatumassa, ensi kesänä ne voi jo hyödyntää tuossa.

      Poista
  8. Onpa sinulla paikat hyvällä mallilla. Ensi kesänä on valmiit penkit, joihin voi ryhtyä istuttamaan. Istuttaminen onkin paljon mukavampaa, kun esityöt on tehty ja voi keskittyä kauneuden luomiseen.

    VastaaPoista
  9. Samaistuin tuohon otsikkoon:) Tekemistä riittää.
    Ihanteellinen tilanne kun on penkit valmiina ensi keväänä. Tuo lakanoiden käyttö kuulostaa hyvältä idealta. Taidan kokeilla sitä itsekin ensi vuonna:)

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)