maanantai 24. syyskuuta 2018

Pakkasen puraisua

Aamu herätti koleana, lämpömittari näytti ulkona +2,5 astetta. Ja kun viikonloppuna ei lämmitetty taloa yhtään niin koleaa oli sisälläkin. Yöllä oli käynyt pakkasen puolella, auton etulasi oli jäässä, pakko usko talven olevan täällä ihan kohta. Töiden jälkeen jatkoin puutarhan puuvartisten kasvien verkottamista, samalla otin muutaman kuvan iltaan taittuvasta kauniista syyspäivästä.
 Kasvimaan portin humalaköynnökset kasvoivat tänä kesänä reheviksi ja kerrankin yltivät toisiinsa ihan reilusti. Kasvihuoneen päätyluukut ovat olleet koko kasvukauden auki yötä päivää, eipä ole yhtään hometta kasvihuoneessa.
 Tomaatteja keräilin litran verran pois, ne kaikki missä oli hitusenkin punerrusta. Vihreät jäivät vielä, ne kerään huomenna. Viiniköynnöksen laskin maahan, viime vuonna en tehnyt sitä ja köynnös paleltui, nyt pelaan varman päälle ja kunhan talvi tulee kunnolla peitän köynnöksen hallaharsolla.
 Ruskan värejä on vähän, ei lähes ollenkaan. Koivutkin tiputtaneet lehtensä ennen kellastumista.
 Pakkanen nipisti kunnolla kesäkurpitsoja joten siivosin kasvustot kompostiin. Onneksi olin eilen kerännyt suurimman osan sadosta pois, kesäkurpitsat ei kestä yhtään pakkasen puraisua.
Loppukevennyksenä kuva navetan vanhasta sikalasta. Satuin eräänä päivänä puutarhaliikkeen alennusmyyntiin. Taimia ei ollut enää jäljellä mutta lannoitteita oli eurolla per pakkaus. No minä tyttö lastasin pienen Fiatini täyteen kun kerran halvalla sai. Nyt on hamstrattu muutamaksi vuodeksi kanankakkaa säkeissä ja ämpäreissä.

15 kommenttia:

  1. Täällä ei ole pakkanen vielä vieraillut - onneksi! Yksi daalia on vasta availemassa nuppujaan. Hellekesä lienee sekoittanut sen kukintarytmiä.
    Hyvä lannoituslöytö! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni yllätys oli pakkasen vierailu, minulla on yksi kärhö vasta nupuillaan, tuskin ehtii kukkia. Kerrankin satuin oikeaan aikaan paikalle.

      Poista
  2. Hieno alelöytö! Juu, kylmää oli. Daaliat ovat kohta mennyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olisi tarvinnut ihan vielä olla pakkasyötä vaikka daalioita ei olekaan, kärsii moni muukin kasvi.

      Poista
  3. On siinä ollut näky kun olet sullonut noita Fiattiin :) Kyllä nyt kelpaa lannoittaa! Tai siis ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiatini on muutenkin aika näky :D Nyt riittää lannoitetta jos vaikka ei saakaan hevosenlantaa jostain syystä.

      Poista
  4. Täällä varmaan ensi yönä menee lähelle nollaa. Viime yökin oli kylmä, mutta ei vielä niin kylmä, että daaliakaan olisi kärsinyt. Nyt kävin varmuuden vuoksi laittamassa harsoa talvetettavien kasvien suojaksi. Minäkin tarvitsisin samanlaisen alelöydön kuin sinä; kanankakkaa on alle litra jäljellä, kaikki muut on käytetty. Kalkkiakin tarvittaisiin. Onneksi lämmityskausi alkaa ja sitten saa tuhkaa. Kunpa pakkasyöt pysyisivät vielä poissa hetken aikaa, ettei tarvitsisi kiikuttaa kasveja eteiseen ihan vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harsot on nyt tarpeen, päivisin pärjäävät kun aurinko paistaa mutta yöt on tosi kylmiä ja oli tänään koleaa auringosta huolimatta. Minulla on vielä kalkitus kesken, aina tuulee liikaa.

      Poista
  5. Nyt ei kanankakka heti lopu! Kannatti olla sulovileen.

    VastaaPoista
  6. Oikein hyvä lannoitelöytö! Tuoksuva aarre oikein. Meilläkin ollut kylmää, vaikka juuri meidän kohdalla ei pakkanen tainnut käydä. Onneksi sääennuste varoitti etukäteen, ehdin vähän valmistautua kylmiin öihin.
    Kauniita kuvia! Näin lämpimän alkusyksyn jälkeen kylmyys kyllä on tuntunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuva tosiaan, koko tila tuoksuu kanankakalle vielä pitkään, autoa piti tuulettaa kuorman purkamisen jälkeen. Kylmyys on ollut ihan järkyttävää niin pitkän lämpimän kauden jälkeen.

      Poista
  7. Täälläkin on ollut kylmää . Viimeiset kukat pitää viikonloppuna viedä kellariin. Sipulikukat on vielä istuttamatta. Penkkikin on vielä tekemättä. Hienot ostokset olet tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmää on ja kylmemmäksi menee, en tykkää yhtään.

      Poista
  8. Amazing looking greenhouse! Your garden is turning out lovely, great photos that you took. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)