lauantai 28. huhtikuuta 2018

Siivouspäivä

Otsikon päivä voisi olla monen kauhu mutta ei minulle, etenkään kun kyse on siivouspäivästä puutarhassa. Tarkoitus oli tehdä puoli päivää silppua oksasilppurilla ja toinen puolikas puhdistaa istutuksia. Sain kuitenkin silppurin tukkoon lähes heti joko liian paksulla oksalla tai liian suurella innolla. Koska mies ei ollut kotona auttamassa ajattelin, että olkoot mokoma silppuri. Risuhommilla jatkoin mutta työ vaihtui risuaidan täyttämiseksi.
 Meiltä kaadettiin muutama koivu aiemmin keväällä joten risua riittää. Aitaan mahtuu vielä runsaasti risuja kunhan jaksan vain raahata ne tontin toiselta laidalta tänne luumulehtoon.
 Risutöiden jälkeen päätin putsata luumulehdon istutukset. Talventörröttäjät ja rikkaruohot pois. Jälkimmäisiä oli mukavan vähän, ahkera kitkeminen on auttanut. Yllä tilanne mistä lähdin.
 Ja tässä toinen istutusalueista siivottuna. Tuohon pitää levittää vielä kalkki ja ripotella multaa päälle, tai hevosenlantaa jos suinkin saan sitä tänä vuonna. Samalla hoituisi lannoitus.
 Turhan tarkkaan en siivoillut, kasvit kyllä peittävät roskat alleen kunhan hiukan kasvavat. Seuraavana aurinkoisen päivänä on vuorossa hiekkakäytävien kunnostus, ne ovat aika hurjassa kunnossa. Todennäköisesti tarvitaan lisää kivituhkaa , maa on painunut käytävien kohdalla.
Olen tarkistellut pionien juurakoita, yksikään ei ole kärsinyt talvesta ainakaan sen perusteella että jokaisessa näkyy punaisia pieniä alkuja. Vanhimpien pionien juurakot on komeita. Tämä juurakko kuuluu pionille 'Sarah Bernhardt'. Minulla on se tuntuma että pioni tykkää kun sen juurakkoa on näin näkyvissä.
Husin rinnepuutarhassa havuja kärhön päältä pois ja samalla osuin lumikellon 'Flore Pleno' kukkaan joka tietysti meni poikki. Kukka tippui niin kauniisti lehtien päälle, että siitä oli otettava kuva. Lumikellot ovatkin kukkineet pitkään, se on yksi syy niiden ihanuuteen, pitkä kukinta.

Puutarhassa olisi viihtynyt pidempäänkin, sade pakotti tulemaan sisälle. Johan sitä olikin puoli päivää aurinkoista. Toivottavasti koko kasvukauden sää on parempaa kuin nyt.

20 kommenttia:

 1. Luumulaakso, miten ihana nimi :) Heti tulee siistin näköistä, kun jaksaa katkoa vanhat törröttäjät pois ja muutenkin siivoilla. Itsekin aloitin pikku hiljaa siivoilut ulkona.
  Minulla ei Sarah. B. juurakko näy tuolla lailla ja silti kukkaa pukkaa. Multaa päällä se pari kolme senttiä, mitä suositellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa on helppo tehdä siistiä. Samalla tuli tehtyä ekat kitkennät, sekin siistii istutusalueita. Sarahit on minulla kukkineet niin hyvin etten ole uskaltanut peittää juurakoita, ehkä hiekkaa voisi laittaa päälle.

   Poista
 2. Kauniisti laitettu luumulehdossa käytävät muotopuutarhaksi. Onko luumujen juurella istutuksetkin symmetrisiä? Minulla on vielä luumutarha keskeneräinen ja olenkin miettinyt, mitä kasveja luumupuiden alle kannattaisi laittaa. Onko sinulla joku suosikki, mikä on ollut hyvä kaveri luumuille? Onpas pioni pinnassa! :-0 Itse en uskaltaisi, minullakin on se 2-3cm hiekansekaista multaa kruunun (se kohta juurakosta, mistä silmut lähtevät) päällä. Oletko vertaillut suunnilleen samanikäisillä pioneilla, kumpi kukkii paremmin: pinnassa vai hieman syvemmällä oleva? Mielelläni olisin kyllä mukana romuttamassa minkä tahansa kasvin kasvattamiseen liittyviä tarkkoja sääntöjä ja uskomuksia ja pioneissa näitä sääntöjä tuntuu välillä olevan ihan liiankin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämäävästi istutusalueiden keskellä olevat puut ovat kirsikoita, luumupuut kiertävät aluetta. Istutukset on symmetriset. Istutukset eivät tule ihan puihin saakka, mitään suosikkia ei ole, ehkä jotain matalaa laittaisin. Yhden luumupuun juurelle olen istuttanut akileijoja.
   Minulla on paljon pioneja noin pinnassa ja kukkivat hyvin. Jotenkin olen ollut siinä käsityksessä että tuota kruunua ei saisi peittää, kasvi itse työntää sen esiin. Ja oma kokemus on että pioni kukkii vasta kun juurakko on ns. noussut pintaan. ja siksi sanotaan ettei pionin päälle saisi koskaan lisätä multaa. Mutta se on totta, pionille on lukemattomia ohjeita ja osa toisensa kumoavia.

   Poista
 3. Kuulostaa mahtavalta puutarhapäivältä. Puutarhassasi näyttää keväiseltä. Kaunis lumikello!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hieno päivä puutarhassa, lihaksissa tuntuu :)

   Poista
 4. Siistiä tulee nopeasti, kunhan vain saa rauhassa ja keskeytyksettä hommailla. Sade pakotti minutkin tänään sisälle.
  Minulla olisi noita tiiliä ja olen miettinyt niiden käyttöä puutarhassa. Eivät taida kovin pitkään kestää. Kuinka pitkään sinulla on tiilet olleet ulkona?
  Suloinen Flore Pleno. Ehkä et olisi päässyt sitä kuvaamaan, jos se ei olisi mennyt poikki. Vahingosta löytyi hyvä puoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa tiileistä on kestänyt hyvin, osa murenee ekana talvena. Olen miettinyt mitä tuohon vois laittaa rajaamaan käytävää istutuksista, joko luonnonkivi tai tiili on vaihtoehto, toistaiseksi on olleet tiilet. Jos kasvihuoneen muurauksesta jää ylimääräisiä niin vaihdan tuohon ehjät tiilet.
   Ei koskaan niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Lumikello on ihan mahdoton kuvata varressa nuokkuessaan.

   Poista
 5. Mikä ihme siinä on, että sisällä siivoaminen on yhtä tuskaa - mutta ulkona täyttä juhlaa?! Minäkin aloitin tänään pihan siivoamisen. Koska syksyllä en siivoa penkkejä, niin keväällä homma sujuu joutuisasti haravoiden. Törkyä tulee kyllä paljon, mutta komposti kiittää täydennyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, sisätilojen siivoaminen on suorastaan myrkkyä. Kompostit täyttyvät hyvää vauhtia, ovat täynnä syksynkin tavaraa vaikka on painunut tosi paljon.

   Poista
 6. Ihailen taitojasi ja seurailen ahkerasti puutarhakuulumisiasi, vaikka kommentointi on jäänyt vähemmälle. Nyt kivituhka-sana herätti toimimaan. Millaista ja mistä hankittua? Miten "asennettua"? Olen ollut käsityksessä, että kivituhka kovettuu ajan mittaan. Pitäisikö sen? Meille hankittu ei tehnyt niin koskaan, vaan kulkeutuu jaloissa milloin minnekin. Väärä käsitys sen ominaisuuksista? Vai jäikö jotain huomaamatta kivituhkan levityksessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Airi. Kivituhka on hankittu peräkärrytavarana ja peräkärrystä heitelty lapiolla paikoilleen käytävälle suodatinkankaan päälle. Mitään pohjatöitä ei tehty. Ei ole kovettunut meilläkään, johtuen pohjatöiden tekemättömyydestä ja märästä maasta. Mutta sitä en osaa sanoa kulkeutuuko muualle. Jonkin verran sitä on lähtenyt pois sammaleen poistojen yhteydessä joten siitä lisäämistarve. Sen kummempia ohjeita en aikoinaan lukenut. Muuten olen tyytyväinen mutta sammaloituu meillä tosi nopeasti.

   Poista
 7. Hyvä siivouspäivä. Minullakin olisi siivoilua tiedossa niin ulkona kuin sisälläkin. Onneksi siivoilut ovat vähän eri henkisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisäsiivoukset on minulla vielä tekemättä, jos sitten vapunpäivänä kun siihen(kin) on luvattu vesisadetta.

   Poista
 8. Tuli hyvännäköistä! Ulkona siivoaminen on niin paljon hauskempaa kuin sisällä. Kerrotut lumikellot ovat tosi suloisia. Pysäyttääkö risuaita hyvin tuulta? Toivottavasti pääset tänäänkin puuhastelemaan pihalle ja saat silppurin toimimaan. Ilmat ovat olleet tosi kurjia täälläkin, jatkuvaa sadetta, jota en enää jaksaisi...mukavia puutarhapuuhia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaita pitää tuulta melko hyvin, sen eteen on istutettu koivuja ja isotuomipihlajaa tuulensuojaksi mutta taimet on vielä pieniä. silppuri saatiin toimimaan, oli mennyt tukkoon mutta koko päivän on satanut vettä niin taitaa jäädä silppuamiset huomiseksi.

   Poista
 9. Samoja siivouksia on tälläkin suunnalla tehty. Työpaikan siivoamisen jälkeen oman pihan haravoinnit tuntuu "lasten leikiltä"! Takapihan penkit on siivottu, minäkin jätän sinne lehtiä ja oksan paloja, kyllä ne sinne maatuu. Eilen putsasin saaren polkua ja haravoin moskat sinivuokkojen ja krookusten päältä. Siellä on varjoisampaa, joten kasvu on vasta alussa. Ihana kevät, nautitaan siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vielä lähes kaikki haravoinnit tekemättä, maa on märkää juuri silloin kun ehtisin haravoida. Mutta jos jäävät maahan niin sinnehän maatuvat. Kevät on ihanaa aikaa!

   Poista
 10. Siistiä jälkeä. Täälläkin on ollut pihan siivousta ja nurmikonkin mies on saanut hyvin pitkälle jo haravoitua. Nyt vain tarvittaisiin sitä lämpöä.

  VastaaPoista
 11. Itsekin pitäisi kyllä ottaa asiaksi järjestää tuollainen siivouspäivä puutarhassa täällä Helsingissä. Meillä on päärakennuksen terassi hieman painunut ja sen oikaisu on jossain vaiheessa edessä. Saa nähdä joudutaanko sen yhteydessä kovasti avaamaan pihaa, siinä samalla voisi sitten kaataa muutaman puunkin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)