tiistai 10. huhtikuuta 2018

Hullantumisen rajamailla

Kissat ovat tulleet keväästä hulluiksi, virtaa löytyy kuin isommastakin kissapedosta. Mennään ja tullaan ja ollaan ihan pöhköjä. Sama olotila kuvaa puutarhuria. Kun tulee töistä, pitää päästä heti puutarhaan, parin tunnin päästä on tehtävä toinen kierros sillä jonkun kukkapenkin reunasta saattaa olla sulanut jopa senttejä enemmän esiin, eikä voi missata mitä lumen alta paljastuu. Viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa miettii, olisiko joku herkkä kasvi pitänyt sittenkin suojata paremmin.  Pieni esiin tunkeva järjenhiven estää ryntäämästä pihalle tekemään suojauksen otsalampun valossa.
 Kevätesikko ei suojaamista kaipaa, se tunkee esiin järkähtämättä lumesta ja jäästä huolimatta. Keskellä nuput jo miettivät avautuako huomenna vai ylihuomenna.
 Luumulehdossa on pieniä pälviä. Oletettavasti laukan 'Allium F1' versot ovat joka kevät ensimmäisiä. Ovat syötäviä, hieman valkosipulin makuisia, maistanut olen mutta en sen suuremmin syönyt.
 Näistä kahdesta olen erityisen iloinen. Siinä on tarhaidänunikko 'Royal Wedding' joka kukki puutarhassani viime vuonna ensimmäistä kertaa. Tämä on näköjään kunnolla talven kestävä.
 Köynnösukonhattu 'Red Wine' kasvattaa ensimmäiset versonsa lumen alla. Viime keväänä löysin kasvin läheltä pieniä siementaimia, nyt toivon että niitä olisi enemmänkin, siirrettäväksi puutarhassa.
Pojan kanssa kävelimme läheiselle Kissankoskelle katsomaan kuinka paljon siinä virtaa vettä. Ja paljon virtasi. Kuivimpina aikoina vettä ei virtaa yhtään. Tähän samaiseen koskee laskee oma puromme pienen peltojen kiertelyn jälkeen.

Kevät etenee nyt hurja vauhtia, katselin kukkapenkkejä sillä silmällä että viikonloppuna pääsee tekemään ensimmäisiin kevätsiivousta.

20 kommenttia:

 1. Kyllä keväällä saa hullaantua! Ihanaa, että esikkokin on jo kukkimisvalmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on hullaantumisen aikaa, luvallisesti. Kevätesikko on sinnikäs, pieni mutta pippurinne talven selättäjä.

   Poista
 2. Ooh, nyt alkaa tapahtumaan!
  Kyllä tässä on huullaantumisen raamailla itsekukanenkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tapahtuu yhdessä päivässä paljon, kevät on päässyt vauhtiin ja sekös sopii puutarhureille.

   Poista
 3. Apua miten ihanaaaaa! Tässähän sekoaa. Toden totta, tunnin välein on käytävä ulkona, onneksi teen kotona töitä. Se on tähän aikaan vuodesta ihan hirmu onnekasta! Ihan äsken hoksasin ensimmäiset pikkusinililjan ja sinihelmililjan nuput, joista ei aamulla vielä ollut tietoakaan (tai sitten olivat lumen alla, kun se lumi tuli yöllä). Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekoaa, kyllä. Onni on kotona tehtävä työ josta pääsee pihalle silloin kun haluaa. Meillä helmililjoista ei näy vielä mitään. Lumikellojen pieniä lakuja sen sijaan löysin ja ilokseni huomasin että ovat levinneet.

   Poista
 4. Heh, täällä ei vielä pääse kukkapenkin paljastuvia reunoja ihailemaan, mutta sitäkin ahkerammin tiiraillaan ikkunoista hangen alta paljastuvia oksankärkiä, kiviä ja muita maamerkkejä. Kunhan saappaanvarressa riittää pituus, pitää lähteä polkuja tallomaan, jotta tulee lumen sulamiselle vauhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tiirailu on kivaa, sitä teen minäkin lumen peittämissä osissa puutarhaa. Lumi saappassa ei ole kivaa, parempi odotella.

   Poista
 5. Esikossa jo nuput! Voi onnea ja iloa, tämä on taivaallisen ihanaa aikaa. Ymmärrän hyvin kissojen ja kissanomistajien keväthumahduksen. Löysin eilen kahdesta esikosta lehtiä, mutta nuppuja ei vielä näkynyt. En voi edes mennä pihakierrokselle tarkistamaan tämän päivän tulannetta, kun odotan naapurin poikaa katsomaan autoa, joka alkoi pahasti piiputtaa kotimatkalla. Jospa sitten huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa talon edustan penkissä on aikaisia esikoita, siihen paistaa aurinko koko päivän, ehkä sen takia. Muualla pilkistää vasta lehtiä. Oi voi autoa, niiden kanssa tuntuu olevan aina harmia. Toivottavasti ei ole iso vika.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niin on, sen verran riemuisaa on talven vaihtuminen kevääksi.

   Poista
 7. Tämä on se aika vuodesta, että bongaan parhaat kevään merkit muiden blogeista! Muutoin täällä lähinnä potkitaan hankia ainakin pari seuraavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piippoja on kiva seurata muiden blogeista, samalla muistaa, että ai niin, tuotakin on omalla pihalla, pitää mennä tarkistamaan näkyykö kasvista mitään.

   Poista
 8. Ihanaa odotella esikoiden nuppujen avautumista. Itse en ole vielä havainnut ovatko pari kevätesikkoani edes hengissä talven jäljiltä. Sen verran havuja kukkapenkkien talvisuojana edelleen. Pitäisikin siivota ne jo pois. Minulla tarhaidänunikko ei kerennyt kukkimaan viime vuonna. Pakkanen yllätti, ennenkuin nuput ehti avautumaan. Ovat kuitenkin elossa edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jouduin lisäämään havuja arkojen taimien päälle reilujen yöpakkasten takia. tarhaidänunikko oli minulla kovin hidas, kukki vasta kolmantena vuonna. Mutta olihan se upea, kannatti odottaa.

   Poista
 9. Voi jestas, että esikos jo nuppuja! Meikälääsen esikooren päällä o viälä lunta vaikka kuinka palio. Tällä vauhrilla vois ehkä, kenties, toivottavasti, vappuna päästä penkkiä siivuamahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuppuja on mutta ei vielä kukkia. Yöt on viileitä ja osaltaan hidastaa kasveja. Ei meilläkään pääse siivouspuuhiin, on vielä lunta ja liian märkää.

   Poista

Kiitos kommenteista :)