sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Muistiin

Kevään eri vaiheita ja etenemistä on hyvä tallentaa tänne blogiin. Olen monesti joutunut selaamaan edellisten vuosien kuvia, omaan muistiin en luota, että muistaisin oikein millaista säätä minäkin vuonna on ollut. Ja onhan se vuosien vertailu hauskaakin. Viime vuonna tähän aikaan kukki krookukset, nyt ne ovat kaikki vielä lumen alla.
 Ison koristeomenapuun alla on maata näkyvissä. Tuohon tulee pihan ensimmäiset lumikellot mutta vielä niistä ei näy mitään. Kovin huolissani en ole, maa on vielä jäässä.
 Tässä puutarhan yleisilmettä. Yksittäisiä pälvikohtia lukunottamatta kaikki on tiiviisti lumen peitossa. Omenapuusta karsitut oksat odottavat joko polttoa tai silppuria.
 Mutta sitten bingo, juhannusruusun alla on yksi yksinäinen sinivuokko ja sieltähän ponnistaa jo nupun alkuja, jihuu!
 Rinnepuutarhan pesäkuusi on selvinnyt ensimmäisestä talvestaan. Se on ollut lumen alla joten en ole sitä suojannut kevätauringolta ennen tätä päivää. Lähes jokaisessa oksankärjessä on uutta kasvua, pienen juhlan arvoista sekin.
 Kasvuvauhti on uskomaton joillain piipoilla, valehtelematta näistä ei näkynyt eilen vielä mitään ja nyt on jo kymmensenttiset alut. Tosin ei hajuakaan mitä ovat, jotain mitä olen istuttanut rinnepuutarhaan viime syksynä. Arvelen varovaisesti tulppaaneiksi tai kirjopikarililjoiksi. Voi olla myös, että olen tyystin väärässä.
 Melkein tärisin kun löysin tämän alun. Siinä on viime syksynä istutettu loistokärhö 'Pink Fantasy'. Ja jep, se on tehnyt jo pienen verson. Voi onnen päivää. Elämäni ensimmäinen kärhö jonka olen saanut selviämään talven yli.
Ja jotta ei kävisi köpelösti kevätauringon kanssa, suojasin pesäkuusen muovilaatikolla ja kärhön taimen suojaksi laitoin pienen savipalan, pitäisiköhän sitä suojata enemmänkin yöpakkasilta? Kuvan alaosassa näkyy sinivuokon lehtiä, sekin istutettu viime vuonna ja hengissä. Kukan alkuja en nähnyt mutta se ei haittaa, pääasia että ei ole kuollut. Kärhön alapuolelle on istutettu lumikelloja, saapa nähdä nousevatko vai ei. Toistaiseksi ei näy kuin nimilappu lumen keskellä.

Nyt alkaa olla fiilis, että puutarhassa tapahtuu, kevät on täällä. Ja kai kesäkin kohta sillä eilen bongasin ekan peipposen lintulaudan alla.

19 kommenttia:

 1. Teillon tapahtunu jo palio. Samantapaane yleesilime meilläki o, lunta on tosin enemmä, eikä pälävipaikkojakaa oo ku muutama. Kyllä tämä tästä :)
  Joo-o, muutaman kerran on tullu eri vuasien kevätkuvia tuskissansa plarattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tästä, ensi viikkoon on paljon odotusta ja toiveita. Lumet veks!

   Poista
 2. Nyt tapahtuu joka päivä. Tosin yöpakkaset ovat kohta taas tulossa. Kevätkukat ovat nopeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi paljon tapahtuu ihan muutamassa tunnissa. Tuhkasta on ollut apua, niissä paikoin mihin on levitetty tuhkaa on hanki jopa 10cm matalampi kuin ilman tuhkaa olevilla alueilla.

   Poista
 3. Kevät etenee vauhdilla alkuun päästessään. Joka vuosi se jotenkin hämmästyttää se vauhti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohtaa ei edes märkyys ja muta haittaa, kunhan vain kevät etenee. Ja vauhdilla saakin edetä että lumet sulavat pois.

   Poista
 4. Mahtavia löytöjä, juuri nyt jokainen piippo ja verso lämmittää kovasti mieltä. Meillä ei näy vielä paljon mitään, mutta eiköhän jo parin päivän kuluessa tilanne muutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin lämmittää. Kevät on ihanaa aikaa, aamulla ei tiedä mitä päivän aikana nousee esiin, on paljon kasveja joiden puolesta on jännittänyt koko talven ja kun sellaisen kohtaa elävänä keväällä niin riemu on suuri.

   Poista
 5. Kivoja ja varmasti odotettuja löytöjä puutarhassasi.
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olivat odotettuja löytöjä. Kiitos samoin!

   Poista
 6. Mukavia kevään merkkejä siellä. Minä suojaisin kärhönalkua ainakin havuilla, ettei se paleltuisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan viedä heti huomenna kärhölle havuja, viikon keskivaiheilla on luvattu kylmiä öitä, lähes kymmentä pakkasastetta.

   Poista
 7. Minusta puutarhablogien yksi tärkeä tarkoitus on dokumentoida puutarhan kuulumisia. On hyvä, että blogeissa on muistiinpanoja myös luonnosta ja vuodenajoista. Minusta on kiva katsella myös muiden puutarhaystävien puutarhojen tapahtumia. Samalla voi pohdiskella ja päivitellä esimerkiksi luonnonoloja ja säitä.
  Nyt on ollut ihan selvä käänne tässä kevään tulossa. Kyllä lumet luulisi saavan nyt kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ottanut hyvän vauhdin alun takkuamisen jälkeen. Luonnon tapahtumat on hyvä laittaa ylös joka vuosi, kun eivät kuitenkaan tapahdu aina samaan aikaan. Minustakin on kiva verrata muiden blogeista kevään etenemistä.

   Poista
 8. Kyllä havuja on hyvä nyt peittää .Vaikka minä olen peittänyt ja antanut nyt lämmintä vettä niin kartiovalkokuusissa on rusketusta vähän . Harmi. Hienoa kun kärhösi on selvinnyt talvesta sen tyveen minä olen laittanut aina männyn oksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin viemässä havuja kärhön päälle, samoin peittelin magnolian joka oli paljastunut lumen alta. nyt on syytä suojata sillä aurinko porottaa tosi kovaa.

   Poista
 9. Kevät <3 ihanaa...
  Toivotaan aurinkoa viikkoon että lumet saa kyytiä

  VastaaPoista
 10. Blogi on hyvä tallentaa säät kuvin ja itse pidän vielä sääkirjaa.

  VastaaPoista
 11. Ajatella, nyt jo kärhön alku näkyvissä! Minä etsiskelen yleensä niitä tuossa vähän ennen juhannusta:) Muutenkaan ei meidän pihalla piipota vielä mitään, vaikka nyt on ollut jo monta lämpöistä päivää. Savimaa on kylmä, eikä luovuta lumiakaan kovin helpolla! Siksi onkin kiva, kun näitä puutarhapäivityksiä voi seurailla muiden blogeista!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)