sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Sateen jälkeen

Toista vuorokautta satoi vettä, välillä räntää mutta pääosin vettä. Ja sitä tuli paljon. Maa on nyt märempää kuin lumien sulamisen jälkeen. Yritin käydä kiertelemässä puutarhassa mutta ei siitä tullut muuta kuin mutavelliä saappaiden ympärille. Harmittelin etten ehtinyt levitellä kalkkeja ennen sadetta, sitten katsoin 10 päivän ennusteen enkä harmittele. Sadepäiviä riittää vähintään vappuun saakka.
 Türista tuotu jouluruusu värjöttelee kevätsäässä yrittäen urhoollisesti availla ensimmäistä nuppuaan. Nuppuja on vielä kaksi lisää, toivottavasti näen niidenkin avautumisen.
 Jääkurjenmiekka tuli istutettua vähän huonoon paikkaan arboretumiin. Kunhan ovat kukkineet siirrän ne talon kivijalan viereen missä on rutikuivaa kesällä. Pilvisellä säällä kukat eivät avaudu kokonaan.
 Pörriäisiä on ollut jo kovasti liikkeellä. Yksi hyvä syy istuttaa kevään aikaisia kukkijoita on ruuan tarjoaminen kimalaisille ja muille uskaliaille säätä uhmaaville ötököille.
 Talon edustan penkki näyttää mukavan värikkäältä. Vihreä ruohon näköinen on käenrieskaa joka on saanut levitä rauhassa puutarhassa. Parin viikon päästä sitä on joka puolella kunhan ovat nousseet kaikki esiin.
 Jänikset eivät popsineet kaikkia mehitähtiä. Pienempiä siirtelen syötyjen tilalle joka vuosi. Ensi talveksi täytyy verkottaa ne mehitähtien kasvupaikat joista pallukat syödään talvisin eli arboretumin kivet.
Jokohan uskaltaa poistaa havuilta ja rodoilta suojakankaat? Verkkojen annan olla pitkälle toukokuun puolelle, jäniksiä liikkuu vielä pihan puolella. Saunan kattoa on pähkäilty yhdessä miehen kanssa, vaatisi ripeää kunnostusta mutta hirveästi siihen ei viitsisi euroja uhrata sillä koko rakennus on niin suuren korjaamisen tarpeessa, että on epävarmaa kannattaako korjaaminen.

20 kommenttia:

 1. En tiennytkään, että jänikset syövät mehitähtiä. Meillä on pihassa rusakoita, mutta mehitähdet ovat saaneet olla rauhassa. Tämä kevät on tosi märkä, johtuneeko viime kesän sateista jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syövät kivien päällä kasvavat mehitähdet, maassa kasvavat saavat olla rauhassa koska lumi peittää ne. Maa jäi syksyllä tosi märäksi, voi olla että senkin takia on nyt niin kamalan märkää.

   Poista
 2. Suojakankaiden poistoa itsekkin tänää pohdiskelin. Ihania kukkijoita ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En raaskinut vielä poistaa, varmuuden vuoksi, jos vappuna poistaisi.

   Poista
 3. Kaunis jääkurjenmiekka ja ihanat krookukset. Jänikset mehitähtiä popsimassa, huh, en tiennytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain kelpaa mehitähdet. Kivien päällä kasvavat erityisesti koska ovat herkemmin saatavilla kuin maassa kasvavat. Nyt kyllästyin siihen että joka kevät saan laittaa uudet mehitähdet syötyjen tilalle.

   Poista
 4. Oi miten kaunis vanha sauna, korjatkaa ihmeessä! Meidän pihalla on tuo vanha navetta ja vaikkei se varsinainen silmänilo ole, niin on harmiteltu, että se on päästetty niin huonoon kuntoon. Aikeissa on sitä kyllä korjailla - on korvaamatonta varastotilaa ja tulevaisuudessa ehkä jotain muutakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna on yhdeltä seinältä tosi heikossa hapessa, joku edellinen korjaaja on tehnyt sen kanssa niin kuin ei pitäisi tehdä. Mutta onhan se totta että ehjä katto toisi jo paljon ikävuosi saunalle lisää. Sauna kun on käytössä ympäri vuoden saunana.

   Poista
 5. Kauniita kukkijoita ja tosi söpö sauna. Toivottavasti saatte sen korjattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mies on taitava käsistään. Jos sauna korjataan niin se tehdäänkin sitten kunnolla, niin että tuvan puolella voi vaikka asua.

   Poista
 6. Jos maa on sulaa, niin kankaat voi ottaa jo pois. Toisaalta niistä ei ole mitään haittaakaan, joten voit antaa niiden olla. Mikäli silmäsi ei sairasta suojien katselua.

  Korjatkaa ihmeessä tuo katto. Tuohan on hirsirunkoinen, eli katon korjaamalla saatte vuosia aikaa tehdä muuta tarvittavaa remppaa. Katon vuotaessa menee koko rakennus suht nopeasti piloille. Pitävä katto suojaa rakennuksen pitkäksi aikaa, ettei ainakaan lisää pahentumista tapahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pintamaa on sula mutta on vielä routaakin, jätin kankaat vielä viikoksi paikoilleen. Minä kestän, naapureista en tiedä :D
   Sauna on hirsirunkoinen mutta yksi seinä on pahasti vaurioitunut, toinen vähän vähemmän. Pelkkä kengitys ei riitä. Saunan toiselta puolelta saunan kattoa on jo korjattu, saatiin vuodot pysäytettyä mutta eihän tuo suoran lappeen huopa enää montaa vuotta kestä. Sitten on korjattava kokonaan. harjoiteltu on jo liiterin ja aitan verran huopakaton tekoa.

   Poista
 7. Ihanaa kevään kukkaloistoa ja pörriäisille ruokaa. Minäkään en tiennyt mehitähtien maistuvan pupujusseille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maistuu, ainakin täkäläisille jäniksille. Kivien päällä kasvavat ovat enemmän vaarassa tulla syödyksi kun lumi ei peitä niitä niin tehokkaasti kuin maassa kasvavia mehitähtiä.

   Poista
 8. Ihana kukkameri.
  Tuo sauna on tosi kivan näköinen ja kuvasta ei voisi lainkaan päätellä sen korjausta vaativaa kuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa sauna onkin paremman näköinen kuin mikä todellinen kunto on. Kyllä se vielä korjataan mutta ei ihan vielä. no, katto ehkä sittenkin ensin.

   Poista
 9. Minäkin puollan saunan katon korjaamista. Se antaisi aikaa pohtia, mitä rakennukselle tekee.
  Märkyydestä huolimatta pihallasi on jo paljon väriä ja kevään lupauksia. Tuo tumma jouluruusuon ihana. Juuri nyt olen aika heikkona kaikkiin jouluruusuihin.
  En tiennytkään jänisten syövän mehitähtiä, mutta on paljon muutakin, mitä en tiedä.
  Poistin varjostukset viime viikonvaihteessa. Meillä maa on jo aika hyvin sulanut, vaikka varmaan paikoin vielä routaakin on. Vesisade on sulattanut maata ja nytkin meillä sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katon korjaamisella kyllä saisi sauna vuosi lisää ikää, lähinnä pohdimme että nyt ei ole paukkuja korjata saunaa siihen kuntoon kun haluaisimme ja kattoa ei ehkä kannattaisi korjata ennen muita korjauksia ettei mene turhaksi työksi. Luulen että silti korjaamme katon ja muut korjaukset saa odottaa.
   Kivien päällä olevat mehitähdet kelpaavat jäniksille paremmin kuin hyvin, yksi kasvusto syötiin lumien sulettua kokonaan, toisesta sain osan pelastettua. Maassa olevat on paremmin suojassa, niitä ei syöty.

   Poista
 10. Niin paljon upeita kukkijoita pihallasi! Nyt luvattiin tosiaan aika kylmää jaksoa ennen vappua, eilen tuuli oli lähes jäätävä. Minäkään en tiennyt, että jänikset tykkäävät mehitähdistä - myyrät niitä kyllä ainakin meillä popsivat mielellään.

  Katon korjaus kannattaa aina!

  Mukavaa alkanutta viikkoa sinne teille!

  VastaaPoista
 11. Teillä on täysi kevät. kauniita kuvia!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)