lauantai 16. syyskuuta 2017

Uusi istutus

Tänä syksynä olen kokenut itseni todella väsyneeksi. Tänäänkin nukuin aivan sikeästi lähes kymmeneen aamulla, yleensä herään kasin pintaa vapaapäivinä. Ja vieläkin olo on jotenkin nuutunut. Ensi viikolla on labra, katsotaan mitä veriarvot sanovat, voi olla että ikiaikainen ystäväni anemia on taas enemmän läsnä.

Aamupäivän tein mehuja, keitin hilloa ja ryöppäsin härkäpapuja. Puuhella oli täydellisessä tehokäytössä. Kun sain hommat tehtyä oli sopivasti sateetkin loppu ja pääsin pihatöihin. Olen suunnitellut arboretumissa olevan kiven siirtämistä ja nyt se toteutettiin.
 Miehen traktori Söpö oli apuna. Kiven ympärille sidottiin vahvat liinat ja liinat kiinnitettiin traktorin vetokoukkuun. Muutama nykäisy ja kivi oli siirtynyt katajan takaa sen eteen.
 Kaivoin kiven eteen istutusalueen. Ensin pintamaa eli nurmikko pois, sitten mullat kottikärryihin. Tiivistin mullan ja kiven välisen raon sanomalehdellä, en saanut niin tarkasti rikkoja pois sieltä. Tämän jälkeen laiton nurmituppaat nurmi maata vasten kuoppaan, päälle hyvin kevyt kerros sanomalehteä ja sitten kippasin mullat päälle. Hyvä konsti jonka opin juuri Kasvihormoni-blogista. Sanomalehti on oma lisäykseni. Kiven sivulle tuli samanlainen kuoppa uutta syreeniä varten.
 Pohjatöiden jälkeen pääsi jo hankitut taimet paikoilleen. Sivun kuoppaan laitoin jalosyreenin 'Mme Lemoine'. Se on hiukan vaativampi syreeni mutta paikan pitäisi olla täydellinen. Kivi on suojana, samoin taustan metsä. Maa on tässä kohtaa hyvää, oli ilo kaivaa kun savi ei tullut vastaan mistään kohtaan. Harvinaista meidän pihassa.
 Syreenin takana kasvaa vielä epämääräistä ryönää kuten villivadelmaa ja horsmaa. Niille pitää ehkä tehdä jotain ensi kesänä. Kiven takan pilkistää sanomalehteä, sillä on ihan oma tarkoitus mikä selviää kohta.
 Kivessä on railo missä kissat ovat tykänneet seurata puutarhatöitäni. Täytin railon mullalla ja hain siihen toiselta kiveltä pieniä mehitähtiä. Ajan kanssa railo saa kasvaa umpeen mehitähdistä.
 Kiven eteen istutin jaloangervoja. Lajike on 'Gloria'. Ostin tuohon kolme tainta mutta jaoin kaikki taimet kahtia ja istutin ne suositusta tiuhempaan jotta saan aikaisemmin näyttävämmän kasvuston.
Valmista tuli yllättävän nopeasti. Ja nyt selitys kiven takan oleville sanomalehdille. Sinne jäi pläntti missä ei nyt kasva mitään koska kivi oli siinä ennen. Pläntille eli kiven taakse pystyy istuttamaan jotain, muta mitä se jotain voisi olla. Mietin hortensiaa tai purppuraheisiangervoa, niitä on tuolla päin muitakin. Pensaan pitää kuitenkin olla korkea jotta se erottuu jaloangervojen ja kiven takaa. Kaikki hortensiat ei siis käy. Ja paikka saattaa olla hortensialle liian kuiva. Eli vaihtoehdoksi jää purppuraheisiangervo. Vai keksitkö tuohon jotain vielä parempaa pensasta?

Jaloangervojen eteen mietin tummanpunaisia tähtiputkia mutta voi olla että se jää ensi kesään. Kukkasipulikauppaan on kuitenkin mentävä, tuossa on nyt oiva paikka istuttaa jotain pientä ja kivaa kukkivaa ensi kevättä varten.

24 kommenttia:

  1. Ihastuttava uusi istutus, todella kiva! En istuttaisi mitään taakse, koska katajat tykkäävät aurinkoisesta ja väljästä, saattaisi kärsiä liian lähelle kasvaneesta pensaasta. Eikä tuo takaosa minusta oikeastaan tarvitse mitään kun syreeni kuitenkin leviää siihen. Sen sijaan istuttaisin ehkä kukkivan kärhön kasvamaan rennosti kiven päälle ja kiipimään syreenin. Mutta sinulla olikin jo siinä mehikasveja, ehkei sitten käy....jaloangervot ja kuunliljat ovat klassisen kaunis yhdistelmä, sopisi minusta hyvin kaarevasti tulleen kivesi luo ja toisi rehevyyttä. Anteeksi kun ehdottelen, tietysti laitat sitä mistä itse pidät eniten :) Ihana istutus on näinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ehdotuksista, en pahastu ollenkaan. Kuunliljat eivät käy, tämä on kuunliljaton puutarha, ihan jo kotiloiden takia enkä oikein muutenkaan ole niiden ystävä. Kärhöä tuohon jo mietin mutta onkohan paikka liian paahteinen? Voisikin olla upea kiipeämässä syreeniin. Syreenin leviämistä en pelkää, jos on yhtä hidas kun toinen pihassa kasvava jalosyreeni niin olen mullan alla ennen kuin leviää :D
      Kärhöä alan nyt harkita tuohon, mahtuisi hyvin.

      Poista
  2. Tuo puuhella on kyllä niin mahtava asia,että ottaisin meillekkin sen heti kun saisin.Kivan kukkapenkin olet tehnyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuhella on luksusta, siinä tehdään taas kaikki ruoka ja samalla saa lämpöä tupaan.

      Poista
  3. Ihana istutus kiven ympärillä! Voisiko joku pystykasvuinen pikkujasmike tms. sopia tuohon, valkoiset kukat erottuisivat hyvin tummista katajista ja se kukkisi sopivasti, kun syreeni lopettaa. Lajike 'Erectus' on pysty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jasmike, se ei tullut mieleen. Niitä on minulla vasta kaksi, kolmas käy oikein hyvin. Pitää alkaa tutustua lajikkeisiin. Toinen jasmikkeistani on muuten todella kitukasvuinen, se taitaa olla pihajasmike, tekee uutta versoa joka vuosi ja samalla edellisen vuoden versot kuolevat kaikki. Voikohan kuivuus tehdä moista, tai paahde? Tänä vuonna ei toisaalta ole ollut kumpaakaan.

      Poista
  4. Minä jättäisin kans katajille valoa ja tilaa, samoin siihen istutetulle syreenille. Eli en laittaisi mitään kiven taakse.

    Syysväsy on niin tuttu ilmiö vuosien varrelta. Intensiivinen kesä vaatii minulla ainakin kunnon palautumisen maan jäätyessä. Nukun kuin karhu pitkiä yöunia - jos mahdollista niin vähintään 10-12 tuntia vuorokaudessa. Selkä ei tykkää enää yli 10 tunnin unista. Päiväunilla paristaan sitten se pari tuntia. Jotenkin sitä on kauden päättyessä ihan sippi. Eikä ole anemiaa, vaan vuodenaikaväsymistä. Se helpottaa noin kuukauden jatkuvilla pitkillä unilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin on yksi vaihtoehto, ei laita mitään. Netin mukaan Sailan ehdottama jasmike ei kyllä kasva liian suureksi, sitä taidan harkita. Takana näkyy yksi katajanrumilus josta puolet on kuollut, sen näkeminen hiukkasen häiritsee minua.
      Minulla on anemia säännöllisesti vieraana, eikä oikein auta edes raudan syönti, kun ei imeydy niin ei imeydy.

      Poista
  5. En lattaisi minäkään tuohon enää mitää isoa kasvamaan.
    Sipulikukkia vaan reilusti, kun jaloangervon lehdet peittävät tehokkaasti kuivuneet sipulikukkien varret.
    Siihen eteen ehdit keväällä keksiä vaihteeksi jos sun mitä ellet syksyllä ehdi jakamaan jotakin muualta puutarhasta.
    Nuo mehitähdet ovat kivoja kivellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Narsisseja jo istutin, olikin yksi pussi laittamatta maahan. Krookuksia ajattelin vielä laittaa ja helmilijoja. Mehitähdet on kivoja kivellä, nämä jos saisi olla jäniksiltä rauhassa, toiselta kiveltä nyrhivät kaikki mehitähdet talven aikana kun lunta ei ollut suojana.

      Poista
  6. Voihan sinne kiven taa laittaa jonku kärhön, kurkkiis ja kukkiis kiven päällä, vaikka 'Arabellan'. Sei kasva liian suureksi. Kivi suajaas liialta paahteelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhön muuten voisi laittaa kiven taakse, juuristo olisi varjossa ja kukat auringossa, tuo vaan on ehkä liian kuiva paikka kärhölle, kiven takana maa on melko kuivaa vaikka on ollut jo pitkään runsaita sateita. Viihtyyköhän kärhö noin kuivassa?

      Poista
  7. Ihana uusi istutusalue, siitä tulee kaunis. Nyt saa jo heti miettiä kevänkin kukkaloiston.
    Vanha ystäväsi anemia on minunkin vanha ystävä, jonka vierailu voi olla liiankin väsyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä syysistutukset on kivoja, saa laitettua sipulit helposti maan uumeniin. Anemia on välillä kenkku vieras eikö sen estämiseksi ole minun kohdalla vielä löytynyt tehokkaita keinoja. Rautakuuria on edessä ja siitä taas ei vatsa tykkää. Ikinä ei ole mikään hyvä :D

      Poista
  8. Oi, kun olisikin tuollainen Söpö traktori, niin meilläkin nousisi kiviä maan pinnalle:) Nuo kivien kupeessa olevat istutusalueet ovat ihania, kivi tuo tukea ja särmää ja antaa suojaa ja lämpöä. Jaloangervot ovat minunkin suosikkikasvejani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Söpä on ollut hyödyllinen vekotin, sen avulla tehtiin maatyöt uuden kasvihuoneen alta, siirretään kivet ja lumet.
      Nämä olivat minun pihan ekoja jaloangervoja, olen ollut niiden suhteen myöhäisherännäinen.

      Poista
  9. Komea kivi ja hieno kohta tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään kivistä ja ne kaikki mitä puutarhassa on hyödynnetään.

      Poista
  10. Ihana uusi istutusalue <3 Kuulostaa upealle tuo uusi syreenisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Toivon uuden syreenin viihtyvän paikassaan. Jalosyreenejä olisi kiva istuttaa enemmänkin mutta ovat normihintaisena aika arvokkaita.

      Poista
  11. Toivottavasti löytyy selitys väsymykselle! Hieno uusi istutusalue, kivi on kaunis tausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väsymys on kurjaa, sille kun ei vaan voi mitään. Ehkä se tästä rautakuurin myötä. Kivet on luonnollinen tausta kasveille.

      Poista
  12. Tulipa tuosta kaunis istutusalue! Toivottavasti väsymys lähtee lepäämällä. :)

    VastaaPoista
  13. Tuli kyllä hieno uusi istutusalue! Kivat nuo mehitähdet kiven kolossa. Toivottavasti vointisi virkistyy. Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)