sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Sunnuntai ja siniset sienet

Mukavaa, ei sada vettä. Vielä yöllä sitä tuli taivaan täydeltä kun päästin kissoja pihalle. Vaikka ei sada niin märkää on. Niin märkää että nurmikkoa ei voi leikata alapihalta ollenkaan, saappaatkin sanoo lits ja läts kun nurmikolla kävelee. Maa ei ime enää yhtään vettä, kiintiö on täynnä.
 Märkä loppukesä on saanut sieniä pompsahtamaan sieltä ja täältä. Myös sellaisia sieniä joita en ole koskaan ennen nähnyt. Kuten näitä raparperin alta nousseita sinisiä sieniä. Aika metkan näköisiä.
 Karhunvatut ovat kärsineet sateista ilahduttavan vähän. Keräsin niitä tänään litran. Onko kellään hyviä ideoita mihin karhunvatut kannattaa käyttää, kaikkia kun ei tule syötyä sellaisenaan. Mietin tulisiko niistä hyvää hilloa.
 Mies siivosi liiteriä eli poisti maapohjan päältä siihen kertynyttä mujua. Se on työ joka pitää tehdä parin vuoden välein, muuten maalattia kasvaa liian korkeaksi. Tarkoitus on että tuuli saa vapaasti puhaltaa liiterin seinien alta. Mujut kipattiin luumulehdon kasvulaatikoiden ympärille mistä edellinen erä mujua olikin ehtinyt jo maatua lähes mullaksi.
Istutin viime vuonna rosarin kivimuurin päätyyn köynnöshortensian. Jostain luin että köynnöshortensia ei välttämättä kasva ensimmäisinä vuosina yhtään kokoa vaan keskittyy juuriin. Autopaikan köynnäshortensia onkin tehnyt niin eikä ole kasvattanut vielä lainkaan uusia versoja, yhden kukan sentään teki tänä kesänä. Mutta tämä rosarion kivimuurin hortensia on kasvattanut uuden pitkän verson, tuon mikä on lähtenyt kiipeämään kiveä pitkin. Toinen uusi verso on pääverson takana. Aika mahtavaa, unelma köynnöshortensia peittämästä kivimuurista saattaa siis toteutua.
Rosariossa tapahtuu muutakin. Lidlin nimetön löynnösruusu alkaa avata ainokaista nuppuaan. Aikamoisen pinkki kukka, ja hyvin tuollaisen kaupallisen ruusun näköinen. En elättele kovasti toiveita siitä että tämä kestää talven yli. Vaikka se toiveissa onkin.

28 kommenttia:

  1. Ihana ruusu <3 Meillä ei taida karhunvatut keritä tänä vuonna, yhyyy. ne ois kyllä niin hyviä! Meilläkään ei maa enää jaksa vettä vetää. Vois jo loppua tuo sade... Aurinko pistetty tilaukseen :) Mukavaa alkavaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusu on aika herkku mutta en tiedä, ehkä pidän maatiaisemmista ruusuista enemmän. Pinkki väri on tietysti hyvä. Toivotaan lämmintä syksyä jotta karhunvatut ehtii kypsyä teilläkin.

      Poista
  2. Olen keittänyt karhunvatukoista hilloa omenien kanssa, kun niitä on tullut enemmän kuin olemme syönneet.
    Minunkin vatukat taitavat jäädä kypsymättä tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pirja on tehnyt omenaa enemmän kuin ehdimme syödä, taidan tehdä siitä ja karhunvatuista hilloa.

      Poista
  3. Hillo on varmasti hyvää. Minusta karhunvattu on ihan huippuhyvä marja!

    VastaaPoista
  4. Erikoiset sienet tosiaan. Ollut erittäin märkää. Meilläkään ei tällä hetkellä voisi leikata nurmea, vaikka olisi hetken satamatta. Onneksi ehdin jossain välissä sitä leikata. Toukokuun oli ekstrakuiva ja piha kuivui hetkessä. Piha on nyt viime viikkoina ollut yhtä märkä kuin usein keväisin huhti-toukokuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti kahteen kertaan katsoa että mitä meillä oikein kasvaa, ikinä ole kuullutkaan sinisistä sienistä. Tosi märkää on, kasvimaakin vain tirisee veden vallassa. Perunat meillä on osin mennyttä märkyyden takia.

      Poista
  5. Enpä ole minäkään koskaan nähnyt moisia sieniä. Kuvassa lakit näyttävät ihan lasilta.
    Ihana ruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat ihan kovia vaikka ensin ajattelin että ovat kuin sinistä hyytelöä. Pakko oli tökkäistä kepillä ja kokeilla :)

      Poista
  6. Tämä sade on ihan kestämätöntä, ei ihme, että sienetkin muuttuvat sinisiksi! Karhuvatukkasi näyttävät ihanilta, meillä ei niitä kasva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kestämätöntä tämä ainainen sade. Karhunvatut on hyviä, kerääminen vain ei ole kivaa isojen piikkien takia.

      Poista
  7. No onpa sieni, mikä ihme tuo voi olla...

    Olen saanut joskus karhunvatukkahilloa ja se oli hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli googlettaa sininen sieni, on ilmeisesti tarhakaulussieni. Siispä hilloa karhunvatukoista.

      Poista
  8. Eipä oo tullu koskaa vastahan sinisiä siäniä.
    Köynnöshortessa on tykänny sateesesta kesästä.....että eres jotaki hyätyä. Ihanan näkööne ruusu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole minullekaan ennen ja nyt näitä on kymmeniä raparperien ympärillä. Ne ja köynnöshortensia ovat tykänneet sateista.

      Poista
  9. Onpa erikoiset sienet! Ihania karhunvattuja, meilläkin tosin vaikuttaa siltä, etteivät ne ehdi kypsyä. Kaunis ruusu! Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin meilläkään ehtii kaikki vatut kypsyä, raakileita on vielä niin paljon. Mutta vähänkin on hyvä.

      Poista
  10. Onpa omituisia sieniä, niinkuin kärpässieniä värjättynä. Kovin hitaasti päällepäin etenee köynnös hortensia meilläkin. Ehkä seuraavana, kolmantena kesänä tulee versopuusti. Toivotaan.

    VastaaPoista
  11. Kiva kun sait kuvattua tällaiset melkein kuin satumetsän sienet. Mikähän on saanut tällaisen värin aikaan. Minulle on tullut myös karhunvadelmia jonkinverran. Pakkasessa kokonaisena säiköttynä eivät ole hyviä. Ajattelin samaa kun jollain olisi joku kiva ohje. Minulla on jossain yksi torttupohjalle tehty piiras ohje mutta en ole sitä itsekkään tehnyt, joten mausta ei tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se on maan happamuus tai jokin muu vastaava asia. Osan karhunvatuista olen pakastanut, menee ne mehussa jos muuten ei tule käytettyä. Hilloa aion kokeilla.

      Poista
  12. Omituisia sieniä...hienoja kummiskin =).

    VastaaPoista
  13. Minäkin löysin tänään sinisiä sieniä kasvilavojen viereltä. Enemmän toisessa blogissani
    http://www.mummukanjutustelua.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin hauskoja sieniä. Kuin lasista tehtyjä.

      Poista
  14. Ihmeellisiä sieniä :o

    Ihana tuo edellisen postauksen köynnösukonhattu. Sellainen pitääkin hankkia.

    VastaaPoista
  15. No jopas jotain - en ole ennen sinisiä sieniä nähnytkään. Luulin ensin photoshopatuiksi, mutta näköjään ihan aitoja. Mitä lieneekään?

    Tämä kylmä kesä ei taida kypsyttää täällä pohjoisessa edes omenia. Shit happens.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)