torstai 7. syyskuuta 2017

Suunnitelmia

Vähän tai pikkasen enemmänkin harmittaa että tämän viikon kauniit päivät joutui olemaan pois puutarhasta. Oli vanhempainiltaa, verhoilukurssia ja muuta menoa. Ja tietysti viikonlopuksi on luvattu sadetta.

Sadetta uhmaten kiertelin puutarhassa katsomassa kukkiiko mitään uutta. Ei kukkinut, rosarion uusi ruusu on tiukasti nupulla eikä kärhöissä ole lisää kukkia vaikka nuppuja on. Kosmoskukat tuskin ehtivät kukkia, edes nuppuja ei näy.
 Köynnösukonhattu 'Red Wine' kukkii hienosti. Lisää nuppuja on avautunut. Vähän pelkäsin tämän puolesta, ei kasvanut läheskään niin mahtavaksi kuin viime vuonna. Kukkia on silti runsaasti. Juurelle nousseille parille siementaimelle pitäisi suunnitella uusi kasvupaikka.
 Ruusu 'Tove Jansson' on hieno myös kukkimisen jälkeen. Mustat kiulukat kaunistavat syksyistä pensasta. Uusia ruususuunnitelmia on, rosarioon ja arboretumiin.
 Arboretumin tervaleppäaidanne on jo näin komea. Puolimetrisinä piiskoina istutetuista taimista osa on jo pieniä parimetrisiä puita. Osa on kovin pensasmaisia jänisten takia, ristihuulet napsivat näitä surutta poikki ensimmäisenä talvena, napsitut latvat olivat lumella, napsia piti mutta syötäväksi ei kelvannut. Aidanteen alusta on tarkoitus kattaa mutta se ei ole puutarhan
 prioriteettilistalla kovin kärjessä.
 Tänä vuonna olen keskittynyt pikkusipuleihin kukkasipulirintamalla. Tänään Lidlistä sipuleita hakiessa en ostanut yhtään tulppaania. Näiden syreenien alle haluan sinisen scillameren. Scillat on hankkimatta, ehkä vielä ehdin. Syreenien alla kasvaa rönsyalpia. Ei runsaasti mutta pikkuhiljaa vahvistuen. Monen inhoama kasvi mutta syreenien alla minusta kiva peitekasvi, ei tuossa mikään muu menesty.
 Rinnepuutarhaan kasveja on suunniteltu ja hankittu. Rautaisen telineen alla kasvaa kärhö, nimeä en muista ja nimikyltti oli niin likainen etten välittänyt alkaa tihrustamaan siitä kärhön nimeä. Muualla sitä ei ole vielä ylhäällä. Etualalle istutin kääpiökurjenmiekkoja. Kerrankin tuli valittua taimimyymälässä hyvä taimi, kurjenmiekan sai jaettua kotona neljäksi pikkutaimeksi. Maahan upotin balkaninvuokkoja ja kevätkurjenmiekkoja.
 Rinteen kivien takana näkyy pensaita. Ne ovat pensashanhikkeja, lajike 'Lovely Pink'. Löysin alesta kaksi taimea lisää, enää ei puutu kuin 3-4, riippuen siitä kuinka pitkälle jatkan pensasriviä. Näissä uusimmissa hanhikeissa oli muutama kukka enkä raaskinut leikata niitä pois.
Olen saanut vuohenputken pidettyä tuosta aika hyvin kurissa. Muutama sieltä yrittää puskea kaiken katteen läpi mutta minä taistelen vastaan.  Koko alueen voi istuttaa vasta sitten kun vuohenputki on varmasti pois. Jotain köynnöstä olen suunnitellut terijoensalavan viereen. Pitää viihtyä kuivassa ja varjossa. Kuusen alle haluan jotain matalaa ja peittävää. Muutenkin minusta tuo on sellainen alue mihin ei pidä istuttaa mitään korkeaa.

Sininen kangas pensashanhikkien alla on vanha pussilakana, se estää rikkojen esiin tuloa. Puoletpussilakanasta on peitetty sahanpuruilla mutta tietysti purut loppuivat kesken.  Itseä ei pussilakana häiritse, sen saa piiloon kunhan katetta tulee lisää. Vieraita saattaa hämmentää.

Tarjosin kirpparilla myyntiin isoa räsymattoa. Ei mennyt kaupaksi. Vaan nytpä keksin matolle käyttöä. Katan sen avulla kaistaleen maata joka on risuaidan ja kivimuurin välissä. Vihdoin tiedän mitä istutan alueelle. Sitä ennen vain täytyy saada rikat pois ja alue siistiksi. Siinä sopivasti puuhaa jos viikonloppuna on muutakin kuin sadetta.

18 kommenttia:

 1. On mukavaa lopettaa puutarhakausi siihen, että on suunnitelmia ensi kesälle. Hyvä kun olet saanut vuohenputken pysymään kurissa. Hyvä suunnitelma maton käytölle. - Mukavaa syksyistä viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputki rehottaa muualla mutta rinnepuutarhaan tein katteen sanomalehden ja vanhojen lakanoiden avulla jotta saan vuohenputken pois. Aika hyvin on pysynyt, toista puolta peitän vielä lisää kunhan syksyn lehdet on tippuneet puista.

   Poista
 2. Oli jotenkin niin ihana postaus! Tuli jotenkin tuo puutarhan jatkuva prosessi hyvin esille. Meilläkin on aina jotain kesken, suunnitteilla ja teon alla. Se tosiaan saattaa olla monista vieraista hämmentävää, mutta itsekin tykkään rauhassa haudutella asioita ja etsikellä sopivia kasveja.
  Työssäni tietysti teen puutarhoja kerralla valmiiksi, mutta meidän harrastelijoiden ja kasvikeräilijöiden puutarhassa on aina jotain mielenkiintoista meneillään. Se on tämän harrastuksen suola. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on jatkuvaa prosessi aja muutosta! Ja koko ajan on monta asiaa eri vaiheissa yhtäaikaa. On tulossa kasvihuonetta, rosariossa on vielä tyhjää, kivimuurille tarvitaan kasveja jne. Paras tulos tulee kun tekee rauhassa, ajatuksen kanssa.

   Poista
 3. Toivottavasti viikonloppuna olisi kuivaa, jotta pääset puuhastelemaan. Itselleni tuli mieletön hulluuskohtaus (en oikeasti pysty kuvailemaan sitä muuten) eilen illalla puutarha-prismalla, kun kaikki taimet olivat -50%. Kaksi kärriä ihan täynnä taimia. Onpahan tekemistä ja hyvä syy mennä viikonlopuksi töihin. khih :D
  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi, kuulostaa hyvältä tarjoukselta. Minä kun kävin Prisman puutarhapuolen poistomyynnissä niin oikein mitään ei ollut enää jäljellä. Pari kärhöä ostin kokeiluun.

   Poista
 4. Vuohenputki on kyllä viheliäinen. En ole onnistunut ykköskodissa pitämään sitä ollenkaan kurissa, mutta silloin tällöin yritän nauttia siitä peston muodossa ruokapöydässä :). Onneksi se ei ole levinnyt saaritilallemme ja siksi en oikein uskalla mitään kasveja sinne siirrelläkään, ettei tulisi vietyä samalla tätä tai jotain muuta saaristoon kuulumatonta kasvia tai kotiloita.

  Pysyykö vuohenputki sinulla pois, jos vaikka laitat kangasta maahan vai tuleeko se sieltä läpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinnepuutarhassa on osassa kaksinkertainen lakana, siitä vuohenputki tulee läpi. Nelinkertaisesta ei ole vielä tullut. Eikä sieltä missä on sanomalehti ja sen päällä lakana. Kasvimaalla on räsymatto ja sen alla lakana ja lakanan alla sanomalehti, ei ole tullut mikään läpi. Kivimuurille minne suunnittelin mattoa niin teen saman, ensin tuhdisti sanomalehteä, sitten lakana ja viimeiseksi painava vanha matto päälle. Meillä vuohenputkea on tietyissä paikoissa, onneksi ei koko pihassa.

   Poista
 5. Samoissa mietteissä täälläkin eli kiirettä on pitänyt, eikä puutarhaan ole toiveiden mukaisesti ehtinyt. Ja nyt sitten on luvassa sateita.
  Sinulla on kivoja suunnitelmia ja mikä parasta, annat niille aikaa ja mahdollisuuden muhia ja parantua.
  Jokusen maton ja pussilakanan ja muutakin liinavaatetta on tullut puutarhaan upotettua. Aina ei käsillä ole tarvittavaa katekangasta ja silloin hyödynnetään muutenkin kierrätykseen menevää materiaalia. Räsymatot ovat parhaasta päästä tässä hommassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika on syksyisin kovin lyhyttä. Pimeä tulee aikaisin ja töiden jälkeen ei paljoa ehdi. Mutta puolen vuoden päästä ollaan uudessa keväässä. Maatuva katekangas on sekin ihan toimivaa,sukulaiset jo tietää kärrätä meille vanhat lakanansa.

   Poista
 6. Niinhän se on, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Välillä tulee matkan varrella muutoksia, mutta onneksi yleensä hyvään suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutokset on olennainen osa puutarhaa, tulee lisää kasveja, toiset nuutuu pois ja muut muuttaa paikka muuten vaan. Se on osa puutarhan pidon viehätystä.

   Poista
 7. Hei rinnealueesta on tullut hieno!! Nyt vasta huomaan miten vähän on kesän aikana tullut vierailtua blogeissa kun näkee miten jokaisen projektit ovat edenneet. Täällä sataa koko viikonlopun joten nyt on hyvää aikaa lukea postauksia😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on satanut monta päivää putkeen. Tänään onneksi taukosi ja pääsi pihalle hommiin.

   Poista
 8. Jep, aina on jotain suunnitelmaa ja projektia mielessä. Isompia tai pienempiä. Jollei muuta, niin seuraavan kevään sipulikukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sipulikukat, syksyllä ei yhtään huvita niitä laitella, joutuu pakottamaan itsensä. Ja keväällä ihmettelee miksi ei laittanut enemmän. Puutarhurin muisti on lyhyt.

   Poista
 9. Erikoone tua 'Red Wine', hiano! Puutarhasuunnitelmia kannattaa kypsytellä jonku aikaa, useen paranoovat vaa.
  Ainahan jotaki on keske. Onneksi kaikista, sitä ei kaikki eres hoksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa ei kannata hosua, ajatuksella tulee hyvä. Sen on huomannut kantapään kautta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)