maanantai 18. syyskuuta 2017

Mielessä kevät

Päätin jo keväällä että syksyllä on panostettava pikkusipuleihin. Ja se päätös on aika pitkälle pitänyt. Olen ostanut muutenkin sipuleita kohtuudella, kukkapenkeissä ei nykyisellään ole liikoja tiloja istutella edes niitä pikkusipuleita. Syksyn ostokset ovat tässä:
 Rinnepuutarhan syreenien rinteeseen tuli useampi pakkaus scilloja. Espanjansinikelloja näin ensimmäistä kertaa myynnissä, sorruin ja ostin kokeiluun. Vaaleanpunaisia kevättähtiä ostin jo viime syksynä ja tykkäsin, niitä siis lisää. Krookuksia upposi pari pakettia ja talon edustan penkkiin pääsi järisyttävän pinkkejä hyasintteja.
 Tulppaani 'Peppermint Stick' vaikutti niin kivalta että sitä pussillinen. Narsisseja yksi pussi, jotenkin narsissit on meidän pihassa vaikeita, viime talvi oli taas kerran niille huono. Joku ihmeen Brodiaea tuli vastaan, sitäkin kokeiluun rinnepuutarhaan.
 Lumikellot lisääntyy toivottoman hitaasti. Ostin pussillisen tavallisia ja pussillisen kerrottuja 'Flore Pleno' lajiketta. Lehtolaukka saattaisi viihtyä kuivassa ja varjossa, sitä laitoin pussillisen rinnepuutarhaan. Sorjalaukka 'Violet Beauty' oli uusi tuttavuus, sitä myös kokeiluun. Ja pallerolaukkoja nyt vaan on istutettava joka vuosi lisää.
 Kurjenmiekkaosastolta kevätkurjenmiekka 'Harmony' ja 'Katharina Hodgkin'. Jääkurjenmiekka on arka mutta kokeillaan nyt sitäkin kun ensi kertaa siihen törmäsin. Rinnepuutarha saattaisi olla sille riittävän kuiva kesäaikaan.
Balkaninvuokko kukki keväällä niin hyvin että sitäkin lisää, tällä kertaa värisekoitus. Ja Lidlistä iso paketti sipuleita jotka myytiin kivikkoon istutettavaksi. No, minulla ne menivät ympäri puutarhaa. Osin tässä oli samoja mitä ostin muualtakin mutta juuri niihin minun pitikin tänä syksynä keskittyä.

Nyt on hyvä tilanne, kaikki sipulit ovat maassa eikä pihassa ole mitään mikä pitäisi saada istutettua ennen talvea.

15 kommenttia:

 1. Oih, ihan olen kateellinen sinulle, että olet jo saanut kaikki maahan. Kivat hankinnat. Meillä eivät jostain syystä narsissit kauan viihdy. Balkanit eivät juuri ollenkaan, mutta taas yritän. Lumikellot ovat kadonneet ja niitäkin taas yritän. Tulppaanit kestävät vuoden ja muutama vielä toisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinnepuutarhaan oli niin helppo laittaa kun ei siellä vielä ole pahemmin muita istutuksia. Muualle onkin sitten mennyt hampaat irvessä, en pidä yhtään syyssipuleiden maahan kätkemisestä. Mutta maassa on nyt.
   Narsissit on ihme juttu, olen luullut että ne on kestäviä mutta eivät ole meillä.

   Poista
 2. Hyvä valikooma. Nuasta suurin osa on kestäviä ja lisääntyviä. Ai voisko tuan brodiean istuttaa pihalle? Mulla siton purkis ja on aloottanu just kukkimisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aavistustakaan voiko laittaa pihalle kun en tiedä mikä on, googlekaan ei antanut kauheasti vastauksia. Mutta yritetään.

   Poista
 3. Huh miten paljon sipuleita! Minua harmittaa kun vain murto-osa istuttamistani aina lähtee kasvamaan, en tiedä syökö joku niitä sipuleita vai mitä tapahtuu. No, tänä syksynä istutin 35 ihanaa tulppaanin sipulia, ja sitten kipeytyi alaselkä. Niin vähästä! Mieli tekisi ostaa lisää mutten ole varma uskallanko, selkä ei tykkää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrät saattavat syödä. Kissat on siinä hyvä apu, pitävät meillä myyrät loitolla. Mutta ei minullakaan aina kaikki istutukset kuki.

   Poista
 4. Huh minulla tuli melkein hiki pelkästään näitä pusseja katsellessa. Saatikka istuttaessa.Minulla on kolme pussia pieniä olikohan ne jotain metsätulppaaneja tai parvi tulppaaneja. En muista enää, ne on mökillä viileässä. Joku joskus sanoi että sipuleita ei saa istuttaa ennenkuin maa on noin 10 astetta. Ja minähän uskon heti. Joten minulla on vielä istutus edessä. Mutta hieno on valikoimasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanien kanssa voi odotella mutta pikkusipulit kuten lumikellot pitää istuttaa heti etteivät kuivu varastoitaessa. Omassa pihassa en ole huomannut eroa kukinnassa istutusajankohdan mukaan.

   Poista
 5. Ihana kokoelma! Brodiaeaa olen tainnut joskus kasvattaa, mutta se ei ehtinyt ikinä kukkaan. Lienee talvenarka, joten kunnon suojaus tai sitten ruukkuun ja sisälle talveksi? Aikamoisia herkkuja noissa, kevättä on mukava odottaa nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää olla joukossa yksi epävarmuustekijä, nyt se on Brodiaea. Puolen vuoden päästä ensimmäiset noista on jo kukassa!

   Poista
 6. Minulla on nuo peppermint stickit liian keskellä kukkapenkkiä ja jäävät joka vuosi vähän muiden varjoon. En ole saanut niitä neljään vuoteen siirrettyä. Ovat siis kauan jaksaneet kukkia.
  Minulla on vasta pieni osa kaivettu maahan. Tänään ostin vielä L-kaupan alesta muutamia pusseja lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että ovat monivuotinen ilo, joku niissä sai minut ostamaan lajiketta. Toivottavasti ovat kauniita luonnossakin. Istutin talon edustan penkkiin missä on jo aika tiheää mutta toisaalta paljon kasveja jotka eivät ole kevään ensimmäisten nousijoiden joukossa. Meidän L-kaupassa ei ollut kuin pari pussia perussipuleita alessa joten en ostanut mitään, pakko oli kuitenkin kurkata valikoima.

   Poista
 7. Kannatettava päätös panostaa pikkusipuleihin. Milloinkahan minä pystyn pysymään lupauksissani? En ainakaan tänä syksynä.
  Ostin tuota brodiaea keväällä Lidlistä ja laitoin kukkaruukkuun. Kukkivat juuri nyt, mutta aika vaatimattomasti. Täytyypä laittaa siitä kuvia, sillä etsiessäni netistä tietoa, oli kovin laiha tulos.
  Voiko balkaninvuokon laittaa maahan jo syksyllä? Rinnastin sen kruunuvuokkoon, kun mukulat näyttivät aika samanlaisilta. Ajattelin laittaa maahan vasta keväällä, mutta voin kyllä muuttaa suunnitelmaa, jos muilla on hyviä kokemuksia syysistutuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin syy päätöksen pitämiseen on se että kaikki hyvät tulppaanipaikat on jo käytetty. Kukkivat ihan kivasti vielä. Laita ihmeessä Broidiaean kuvia, muistuttaa minusta kovin harakankelloa ainakin kuvassa.
   Viime syksynä laitoin balkaninvuokon pallerot (niitä ei voi sanoa sipuleiksi) maahan ja kukkivat todella komeasti keväällä, taisi jokainen mukula itää. En suojannut mitenkään.

   Poista
 8. Ihana pikkusipuleita <3 Keväällä on kivaa odoteltavaa <3

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)