maanantai 25. huhtikuuta 2016

Kuittilöytö vintiltä

Tänään on taas vintin penkomispäivä, mutta sitä ennen täytyy kirjata ylös viikonloppuna tehty löytö. Hyvä esimerkki siitä miksi kaikki paperit pitää käydä tarkkaan läpi vaikka urakka onkin sitä kautta loputon.

 Kuitti liittyy puun runkoon, torsoon joka on ainut merkki siitä että tässä pihassa on kasvanut omenapuita ennen meidän istuttamia puita. Puu oli lähes kuollut kun talon ostimme, teki muistaakseni kaksi omenaa viimeisenä syksynään. Nyt omenapuu on humalaköynnöksen tuki. Torso on kuvassa vasemmassa reunassa.
 Ja miten puu liittyy kuittiin, tietysti siten että kuitin mukaan on ostettu 4 omenapuuta, hinta 2340 markkaa mikä on nyryrahaksi muutettuna noin 55 euroa. Kuitti on päivätty tasan 56 vuotta sitten, 25.4.1960.
Lajikkeet ovat olleet Snygg, Sävstaholm, Harlamovski ja Antonovka II. Kun googletin lajikkeiden tiedot niin paljastui, että torsomme on ollut talviomena Antonovka II. Sitä tuskin enää meille hankin, mutta nuo kolme kuulostivat sellaisilta lajikkeilta että ne voisi puutarhaan palauttaa. Puut oli hävitetty jo ennen meitä, parin marjapuskan sisällä on vielä merkkejä rungoista.

Tämä löytö lievittää vähän sitä harmitusta mitä jänikset saivat tänä vuonna aikaan syömällä omenapuumme. Jos puut eivät apukeinoista huolimatta selviä, niin nyt minun ei tarvitse miettiä mitä lajikkeita hankin tilalle, lista löytyy tuosta vanhasta kuitista. Vähän kuin onni onnettomuudessa.

19 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen löytö!
    Antonovka kasvaa meidänkin pihassa. Luulen, että on perua 50-60 -luvulta.
    Noista muista lajikkeista en ole kuullutkaan. Taitavat olla osa Ruotsin ja osa Venäjän tuonteja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen noista joskus kuullut. Nimet viittaisivat Ruotsiin ja Venäjään, sieltähän meidän hedelmäpuumme ovat perinteisesti tulleet. Minun molemmat päärynäpuuni ovat venäläisiä. Kaikki taitavat olla tosi vanhoja omenakantoja, hyvä niin ovat olosuhteisiimme sopeutuneita jo.

      Poista
  2. Ihanasti näet valoisuutta menetyksessäkin :-) Mahtavaa tietää, mitä omppuja teillä on ollut! Yllättävän nopeasti ovat puut menehtyneet tai hävitetty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkujärkytys on mennyt jo ohi, reippaasti uudet puut tilalle jos vanhat kuolevat. Minustakin omenapuiden ikä on ollut todella lyhyt, olisi kiintoisaa tietää miksi.

      Poista
  3. Hyvä löytö. Nyt tiedät, mitä puita seuraavaksi pääset etsimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran jo selvitin että kaikkia kolme lajiketta pitäisi olla saatavilla.

      Poista
  4. Miltei salapoliisi olet ollut, kun olet selvittänyt Arvilan puutarhan historiaa vanhoista kuiteista. Olisiko voinut käydä niinkin, että aiemminkin jänöt olisivat vierailleet herkuttelemassa Arvilan omenapuilla? Toivotaan, ettei niin ole käynyt. Piri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puut ovat olleet jo täysikasvuisi akantojen perusteella joten luulen että loppu on tullut lähinnä huonon hoidon takia. Hedelmätarhan alue oli tosi pahasti villiintynyt silloin kun ostettiin talo. Ja edelliset asukkaat nyt oli muutenkin laittaneet sileäksi kaikenlaista vähän turhaankin :D

      Poista
  5. Mielenkiintoista! Ehkäpä jänöset ovat tuhonneet nuo edellisetkit puut?! Joka tapauksessa uudet puut kannattaa suojata vaikka heti istutusvaiheessa. Itselläni on molemmat suojat käytössä, eli runkojen ympärillä runkosuoja ja sitten vielä tiheäsilmäinen myyräverkko kauempana rungon ympärillä. Vaan maan alta syöjiltä ei kyllä sitten mikään suojaa puitamme:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syötään tällä kertaa verkosta ja runkosuojasta huolimatta :( Aikaisempina vuosina lammasverkko toimi, tänä vuonna ei. Myyristä ei ihmeemmin ole ollut haittaa, kissat pitää tosi hyvin pois puutarhasta, söivät vesimyyrät sukupuuttoon tältä tontilta. Niitä ei ole näkynyt 7 vuoteen.

      Poista
  6. Aivan mahtava löytö. Minäkin suosin perinnelajeja ja vielä tarkemmin sanottuna juuri niitä, mitä paikan päällä on ennenkin ollut, jos vaan saan tietää, mitä se on. Pienikin vihje on iso ilo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienikin vihje on iso ilo. Joskus olen miettinyt että kumpa tietäsii mitä hedelmäpuita täällä on kasvanut. Nyt tiedän. Yksi kuitenkin taitaa jäädä salaisuudeksi ja se on ison koristeomenpuumme alkuperä, puu on todennäköisesti yhtä vanha kuin koko talo tällä paikalla. On selvinnyt kovat pakkastelvet sotavuosina jolloin iso osa Suomen hedelmäpuista kuoli.

      Poista
  7. Huippulöytö! Kaikkea sitä näköjään voi löytää ja sekin että tämä oli sinulle hyödyllinen löytö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vintiltä löytyy näköjään vieläkin, 11 vuoden penkomisen jälkeen kaikenlaista hyödyllistä.

      Poista
  8. Mukava löytö.
    Jänikset ja rusakot ovat taas tehneet oman osansa puutarhassa. Paksun lumipeitteen takia pääsivät vielä korkeammalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi rakentaa kolmemetrinen panssariaita niin ehkä sitten taimet säästyisivät :)

      Poista
  9. Olipas arvokas löytö, ainakin itse olisin ollut tyytyväinen löydöstä.
    Tuuppa käymään Aurinkokujallakin osallistumassa arvontaan.

    VastaaPoista
  10. Minä saan nykyrahaksi 2340mk muutettuna euroiksi n.3.95€,koska otettiin kaksi
    nollaa perästä pois vuonna 1963.Ei sinänsä väliä,mut ajattelin vaan et onko
    ennen raaskittu ostaa noin kalliita omenapuita,koska kappalehinnaksi tulisi
    melkein 14€?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytin apuna jotain netin ohjelmaa joka vaihtaa 1960-vuoden rahan nykyrahaan, sen mukaan laitoin summan euroina. Tähän taloon on saatettu hankkia hinnakkaita puita, oli kylän varakkaimpia taloja tuohon aikaan.

      Poista

Kiitos kommenteista :)