maanantai 11. huhtikuuta 2016

Syreenien kuritusta

Tulevan rinnepuutarhan vieressä kasvaa syreenipensaita. Olen hillinnyt niiden leviämistä vuosittaisilla leikkauksilla, yritän pitää syreenit puumaisina ilman turhia juurivesoja. Jossain vaiheessa hillitsin korkeuttakin mutta pensaat ovat jo kasvaneet käsivarsieni ulottumattomiin.
 Tästä tilanteesta lähdettiin apuna voimasakset ja sekatöörit.
 Ja tässä on pienen hetken jälkeen valmista. Yksi syreeni joutui kaltoinkohdelluksi silloin kun rinteessä vielä oli köysirata. Nyt päätin, että koko puska saa lähteä. Mies saa sahata syreenin moottorisahalla maata myöten pois ja sitten laitan juurakon päälle vahvan musta muovin. Jos niin saisin epäkelvon pensaan hävitetyksi.
 Syksyllä aion istuttaa syreenien juurelle ja koko rinteeseen valtavasti kevään pieniä kukkijoita. Yksi nippu lumikelloja tuossa jo kasvaa, eivät vain näy kuvassa. Yksi ei kuitenkaan riitä, muutama sata pikkusipulia näkyisi ihan eri tavoin seuraavana keväänä.
Pihan ensimmäinen krookus on avautunut. Eilen vietin koko päivän puutarhatöissä, siinä ohessa tuli nähtyä kevään ensimmäiset västäräkit ja neitoperhonen. Leppäkerttuja näkyi useita, koppakuoriaisia yksi. Vaikka kevään kasvit ja niiden esiin tuleminen on se ykkösjuttu keväässä niin eipä eläimiäkään voi ohittaa.

12 kommenttia:

 1. Vitsit kun pääsisi aloittamaan kunnolla puutarhatyöt. Polttelee jo kovasti. Eilinen meni vielä pihamökin siivoamisessa ja uimakoulussa. Tänään on ollut pakko siivota sisällä, sen verran paljon hiekkaa lapset ovat tänne kantaneet ja pyykkivuori oli pakko hoidella. Huominenkin taitaa kulua sisällä kun on Alpon jännäpäivä. Kahdeltatoista leikkaukseen ja siinä se loppupäivä kuluukin pikkuista hoivatessa. Keskiviikkona pitäisi jo päästä pihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli tänään siivouspäivä sisällä. Ja mummin mussukka on koko viikon hoidossa joten puutarhatöitä tehdään ulkoilujen aikaan hyvin kevyellä kädellä jos lainkaan. Viikonloppuna sitten jos sää sallii.
   Tsemppiä Alpolle, se onkin jännä päivä huomenna. Täällä on taas h-hetki parin viikon päästä.

   Poista
 2. Kun vietin koko eilisen päivän ulkona aamuvarhaisesta lähtien, ajattelin, mahtaakohan Katjakin olla ulkona ahkeroimassa. Poltitko sinäkin naamasi kevätauringossa... Kyllä oli illalla virkeä olo, vaikka niskat ja käsivarret tiesivät haravoineensa ja tunkioita kääntäneensä. Muutama samanlainen viikonloppu, niin jopa alkaisi pihassa näyttää ihan toiselta. (Muutes, jos oot fb:ssa, treffataanko?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin koko päivän pihalla, vain syömässä kävin välillä sisällä. No, aitankin siivosin mutta sen voi laskea ulkotöiksi. Kasvot kihisi auringosta illalla saunassa. Ja taas huomasi että pakaroissa on jossain pehmusteiden alla lihaksetkin :D
   En ole FB:ssä, olen kyllä vakavasti harkinnut liittymistä tänä vuonna. Aina se vain jää kaiken muun jalkoihin. WhatsApp:ssa olen. Ja voitais me silti treffata :) Ajoreittini siskolle ei muuten poikkea kovin paljoa teiltä.

   Poista
 3. Minulla myös syreenien kuritusta oli ohjelmassa, mutta vähän maltillisemmalla kädellä sen toteutin. Ajattelin, että kun kukaan ei ole niitä leikannut kymmeniin vuosiin, en anna heti shokkihoitoa :). Aivan ihana paikka ja kevätkukat tuohon alle sopivat aivan ihanasti. Puumaiset syreenit olisivat minullakin jonain päivänä toiveissa, mutta nyt on turha toivo...

  Kirjoitin juuri tulevasta "vanhasta" puutarhastani ja olisi hauska jos ehtisit lukea postauksen ja kommentoida sitä. Mitä ehkä sinä tekisit minun tilanteessani? Olet niin hurja puutarhaekspertti, että ottaisin mielelläni neuvoja ja mielipiteitä juuri sinulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella vanhojen kanssa kannattaakin ottaa varovasti. Meillä on ikivanha valkoinen syreenipensas ja sitä leikkaan aniharvoin etten aiheuta kuolemaansa. Kävin kommentoimassa puutarhan entisöintiä, hieno projekti!

   Poista
 4. Syreenit ovat todella siistiytyneet.
  Kyllä pitää minunkin siistiä omiani ja myös muita pensaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on aina sitä aikaa kun syyhyttää sekatöörien kanssa. Syreeneihin voi niitä huoletta käyttää, ja silti pukkaa aina uutta versoa.

   Poista
 5. Ihana idea laittaa tuohon sipulikukkia, siitä tulee upea! Kauniit syreenit, älä vaan luovu niistä kokonaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En luovu syreeneistäni :) Pihan jättimäinen ja ikivan valkoisen syreenin kasvusto on erityisessä suojeluksessani. Eikä nämä liilatkaan hassumpia ole. Latvoja en leikkaa jotta saadaan kesällä kauniit kukat syreeneihin.

   Poista
 6. Löysin blogiiisi ja lueskelin pitkät pätkät juttuja viime kesältä! Minäkin joudun ehkä hankkimaan ruuhijärven ruusun, sopisi niin hyvin näille seuduille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se sellainen kotiseuturuusu, ainakin meille :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)