tiistai 19. huhtikuuta 2016

Elonmerkkejä

Sisäpäivä tuli tästäkin päivästä. Aurinko paistaa hetkittäin mutta toisena hetkenä tulee vettä kaatamalla. Yhden aurinkohetken aikana ehdin vähän kuvata kukkapenkkien aarteita.
 Kurjenmiekka "Katherine Hodgkin" on tullut kukkaan ihan vaivihkaa. Ilokseni huomasin, että vierelle nousee kovaa vauhtia kirjopikarililjoja. Molemmat vasta viime vuonna istutettuja joten ilo talven yli selviämisestä on suuri.
 Kurjenmiekkojen viereen on kasvamassa jättimäisiä krookuksia. Lajikkeesta en osaa sanoa mitään. Vasemmassa reunassa näkyvä vihreä on esikon lehtiruusuke, ostin viime vuonna aika ärtsyn liilan, saapa nähdä kaduttaako väri nyt.
 Yksi ja ainoa keisaripikarililja nostaa päätään arboretumissa. Toisesta ei näy mitään kuten ei luumulehdonkaan keisareista. Jotain pientä näkyy tulevan keisarin juurella, ei kannata kitkeä vielä pois jos osoittautuukin perennaksi.
 Mutta tämä se vasta on iloinen yllätys. Ostin viime vuonna Türin kukkamarkkinoilta kolme vähän erikoisempaa kurjenmiekkaa. Ja ainakin kahdessa niistä näkyy pieni alku. Kaksi kolmesta on paljon meidän savimaassa.
 Ajattelin oikaista arboretumista luumulehtoon navetan takaa. Voi jestas mikä määrä menneiden sukupolvien roskaa on tullut taas esiin. Kunhan on kuivempaa niin ei auta muu kuin siivota pois. Kymmenen vuotta näitä roskaläjiä on siivottu ja aina niitä paljastuu jostain kohtaa lisää.
 Rosariumin ruusutilanne on aika lohduton. Kaikki pimpinella-suvun ruusut on hengissä, mutta kolme muuta taitaa olla mennyttä. Olivat kotimaisuudesta ja omajuurisuudesta huolimatta liian keveitä kovaan talveen. Rahallinen tappio ei ole suuri aletaimien kanssa mutta harmittaa silti. Jotain on kuitenkin selvinnyt, siskolta tuodut pienet akileijan taimet voivat kaikki hyvin. Näihin taisi tulla sellainen myssymäinen kerrottu vaaleanpunainen kukka.
 Rohkea rokan syö, tai ehkäpä hyvin varhaista sipulia. Laitoin Lidlin sipulinsiemenet eilen multaan. Tämä laatikko on lämmin, aurinko paistaa siihen koko päivän ja risuaita suojaa tuulilta. Lisäsuojana on kaksinkertainen harso. Siemenpussin mukaan pitäsi kestää pientä pakkastakin.
 Ehdin jo ajatella että viime kesänä hankitut kiurunkannukset ovat mennyttä. Ystävän pihasta ostetussa ei näy mitään, mutta tämä Türista tuotu safiirinsininen kiurunkannus on kuin onkin hengissä. Heiveröistä kasvua pukkaa ihan selvästi. Viereen istutetusta keltavuokossa ei sen sijaan ole elonmerkkejä.
 Etupihalta lähdin, kiersin navetan takaa luumulehtoon ja sieltä kiurunkannuksen kautta saunan nurkalle. Nurkalla odotti vuoripioni. Taimen hankin viime vuonna Lidlistä. Arka kasvi mutta ilmeisesti paikka päärynäpuun alla on hyvä. Laskin tuosta peräti kahdeksan nousevaa vartta.
Loppuun ihan kamalan epätarkka kuva, mutta kyllä siitä ilmi että ruusuherukkakin on hengissä. Taimi on saatu viime vuonna puutarha Tahvosilta. Tällekin oli vaatimuksena hyvä ja suojaisa paikka. Kasvaa saman päärynäpuun alla kuin vuoripionikin. Taivutin ruusuherukasta viime vuonna yhden oksan maata vasten ihan kokeeksi jospa se lähtisi juurtumaan. Vielä en uskaltanut kurkata koukun alle näkyykö juuria. Kiva olisi saada lisääntymään ihan omin voimin.
Nyt taidan kaivaa muutaman puutarhalehden esiin ja nauttia sohvalla viltin alla sadesäästä.

17 kommenttia:

 1. Ootko aikasemmin kylvännyt sipuleita siemenestä? Itse laitoin viikonloppuna tavallista ruokasipulia siemenenä maahan harson alle. Tuttava kertoi, että niistä tulee vain pieniä sipulia. En tiedä pitäisikö kylvää myös kynsiä, jotta ei jää tänä vuonna ilman sipulisatoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aikaisemmin laittanut, nyt sattui siemenet silmään Lidlissä ja ajattelin kokeilla. Pieniä niistä tulee, kylvämäni lajike on etenkin hillosipuliksi tarkoitettu. Tavalliset sipulit laitetaan ihan normaalisti istukkaista tänäkin vuonna. Ja syksyllä valkosipulia.

   Poista
 2. Lumoavan kaunis tuo kurjenmiekkasi ja nyt jo kukassa. Minä en ole vielä kartoittanut onko pihallamme tullut mahdollisia talvitappioita?
  Mikä ihme saakaan ihmiset syytämään romua omalle kotipihalleen? Onneksi romua ei kuitenkaan ole korjattavaksesi kovin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enne kaatopaika oli oma piha. Meillä alkaa muut nurkat olla siivottuina mutta tuo navetan takunen on vielä kesken.

   Poista
 3. Voi miten kaunis tuo kurjenmiekka! Täälä on satanut räntää tänään oikeen kunnolla, hyi kamalaa. Saisi jo kevät alkaa kunnolla. Kukkaloistoa odotan kovasti, paljon on alkuja jo näkyvissä. Täälä on toinen joka taistelee noiden roskien kanssa, täytyykin joku päivä aloittaa tai pikemminkin jatkaa sitäkin hommaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiilä tuli yhdessä vaiheessa rakeita hirveällä ropinalla ja perään vettä ihan täysillä. Nyt alkaa olla märkää puutarhassa. Kukkaloistoa odotan minäkin, näitä kevään kukkijoita laitoin viime vuonna paljon lisää.

   Poista
 4. Kyllä vaivannäkö on palkittu, kun tuollainen kurjenmiekka nousee maasta aikaisin keväällä.

  Ennen vanhaan ei ollut kierrätystä. Taidettiin kaikki palamaton kantaa likaämpärissä tunkioon. Routa sitten vuosi vuoden jälkeen nostaa pintaan kaikkea maatumatonta. Papiljotin piikkejä, kynsilakkapulloja, kahvikupin palasia yms. nousee maasta. Ei ole epäilystäkään, missä tunkio on sijainnut. Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin mennyt vain tuntkioon. Meillä on toiminut kaatopaikkana kaikki isojen kivien kupeet, navetan takunen ja saunan vierus. Ihme kasoja löytyy välillä vieläkin jos kaivelee maata. Ja puretun kuistin alunen oli täynnä, siis täynnä lasinsiruja ja ehjiä pulloja, sinne ilmeisesti vietiin kierrätykseen sen aikaiset tyhjät pullot.

   Poista
 5. Ai hurja, miten upeaa on, kun kaikki tämä on loistossaan - ja sinut arvaten vielä paljon muutakin :).

  En olisi oikeastaan halunnut lukea tuota, että kymmenen vuoden jälkeenkin vielä korjaat uusia romulöydöksiä… Oma siivoustahtini on niin hidas ja koko ajan tulee yllättävissä paikoissa romua esiin. Pitänee kai ihan oikeasti asennoitua tähän ikuisuussavottana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä muutakin, scillat on kukassa ihan kohta. Voin lohduttaa että muu piha alkaa olla siivottuna, joskus vielä maata kaivaessa tulee jätettä vastaan mutta aina vain harvemmin. Navetan takunen on jäänyt vielä siivoamatta kun ei se ole joka päivä silmissä. Taidan siivota nyt pahimmat pois ennen kuin heinä kasvaa työtä haittaamaan. On se vaan niin inhottavaa puuhaa ettei yhtään huvittaisi.

   Poista
 6. Ihanaa väriä löytyy jo kukkapenkistäsi. Nyt kaipaa jo jotain kaunistusta pihaan, mutta meillä ei vielä kuki mikään ja pelottaa, että talvi on tuhonnut kaiken, kun mitään ei vielä pilkistelekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa alkaa tulla värejä. Meillä on jo havaittavissa talvivaurioita, mutta sanoisin silti että yllättävän vähän vaikka kovat pakkaset osui lähes lumettomaan aikaan.

   Poista
 7. Viileyden vuoksi kevät edistyy sen verran hitaasti, että ehtii bongata kaikki uudet mullasta tulijat. Kaikella on näköjään hyvät puolensa.
  Ennen vanhaan itse kukin hoiti omat roskansa ja etenkin kaupunkien ulkopuolella ne kaivettiin maahan tai upotettiin vesistöihin. Jotkut tekevät sitä vieläkin, mutta luultavasti tietävät tekevänsä väärin. Ennen se oli ihan luvallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei kevään vauhti päätä huimaa. Kaatopaikat oli ennen omalla tontilla, tai jopa järvessä, nyt tuntuu ihan hullulta ajatukselta.

   Poista
 8. Ihania kevään merkkejä ilmassa :)
  Toivottavasti nyt ei kovin kylmiä kelejä enää pukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraan sääennusteita joka päivä, ensi viikon on vielä kylmempää ja sitten pitäsi alkaa lämmetä. Sopii minulle :)

   Poista
 9. Ei kaatopaikkoja ollut aikaisemmin kuin kaupungissa,ulkorakennusten taakse ja johonkin mäensyrjään kaikki vietiin vielä -80 luvullakin kun taloon tulin.
  Lasia rikottiin ennen tarkoituksella rakennusten viereen ja alle jotta jyrsijät pysyisivät poissa. Maailma muuttuu mutta aikaisemmin se oli ihan tavallista.Ei siihen auta kuin siivoaminen,joka vuosi kerään lasin siruja talojen ympäriltä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)