perjantai 1. huhtikuuta 2016

Mikään ei kestä niin kuin ennen

Kevät toi tullessaan tiedon josta mieheni on ollut aivan hiljaa, sanaakaan ei ole hiiskunut ryökäle minulle. Rakas lapioni, työkaluni johon minulla on ollut aito rakkassuhde, oli hajonnut mieheni käsittelyssä. Sentään oli vienyt lapion paikoilleen puutarhapisteeseen, mutta että jätti mainitsematta tekosestaan, ajatelkaa. Lapion surma kävi ilmi vasta kun aloin sitä tarvita. Miten tästä elämä jatkuu, sitä en tiedä.
 Eikä onnettomuudet jääneet lapioon, uskolliseen apulaiseeni puutarhassa. Kymmenen vuotta vanhat puutarhasaappaani sanoivat sopimuksen irti tänä keväänä ja ilmoittivat haluavansa jäädä eläkkeelle. Niin on raskasta ollut vanhusten työnteko, että pohja on alkanut vuotamaan. Eikö enää tehdä mitään esineitä kestämään? Saappaani ovat olleet uskollisimpia ystäviäni, niillä on kuljettu pihapolut ja metsät, talsittu saunamatkat ja mustikkamättäät. Niihin on voinut aina luottaa. Ja nyt sitten on muka tullut aika hankkia uudet.
Kaksi päivää kastuneita villasukkia riitti. Tänään sattui olemaan paikallisessa Tokmannissa kaikki saappaat -30%. Ajattelin, että ihan sama minkälaiset löydät, vanhojen veroisia ei ole. Kunhan uudet pitävät vettä. Saappaat on minulle aina hankala ostos. Jalassani on leveä lesti, pidän kevyistä saappaista, koko on kuitenkin oltava niin suuri että saappaaseen mahtuu reilun kokoinen villasukka. Olisin ostanut halvat ihanat turkoosit saappaat mutta niissä oli liian kapea lesti, jopa koossa 41 ja jalkani on normaalisti kokoa 37-38. Aikuisten puolella ei muita sopivia ja vaatimukseni täyttäviä ollut. Mutta onneksi lasten puolella tärppäsi. Vikingitkin on kokoa 41, mukavan väljät ja villasukka mahtuu hyvin. Tukevat mutta kevyet, eikä liian korkeaa vartta. Jalkaterän kumiosa vaikuttaa kestävältä. Näihin lähdetään totuttelemaan heti tänään.

Uutta lapiota en ole vielä löytänyt. Sen suhteen on myös vaatimuksia. Pitkä varteni, huimat 160cm vaatii lapion jota ei ole suunniteltu kaksimetrisille puutarhakepeille. Lisäksi lapion on oltava metallia mutta silti naisen käteen kevyt. Eikä se saa olla muotoiltu työntekoa hankaloittavaksi. Ja hintakin saisi olla mahdollisimman matala. Jos olet tuollaisen lapion löytänyt nyt niin on oikea aika vinkata siitä minulle. Olen avoin kaikille ehdotuksille uuden uskollisen lapion suhteen.

Ja vielä lapiosta, sen elinkaaren pää oli tiedossa, en minä ole miehelle yhtään vihainen.

25 kommenttia:

 1. Ainakin Fiskarsin hyviä lapioita on tarjolla bauhausissa, motonetissä ja prismassa. Fiskarsilla on lisäksi sellainen Light sarja jotka ovat kevyitä käsitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskarsseja olen katsellut, light-sarja on uutta minulle, siihen pitää tutustua.

   Poista
 2. Vinkkaan Hunterin saappaista, vaikka niistä tulee ekana mieleen muotiblogit. :D Mulle tarvii myös leveän lestin ja Hunterin malli on ollut juuri paras! Hyvin muotoiltu muutenkin ja kukkakuosin ei voittanutta ole. Kannattaa joskus testata, jos moiset tulevat vastaan. Minä ihastuin niin, että muita merkkejä en enää taida katsella. Villasukatkaan eivät rullaudu varpaiden alle, kuin muilla saappailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hunterit, niistä vain haaveilen, nyt tyydyn noihin 23 euron saappaisiin, Huntereita en ehkä raaskisi puutarhaan laittaa :D

   Poista
 3. Sain muutama vuosi sitten äitienpäivälahjaksi Fiskarsin lapion.Joo kyllä näin tapahtui;)
  Se taitaa olla juuri tuo kevyt malli. Olen ollut tosi tyytyväinen ja se kulkee meillä nimellä "naisten lapio". Suosittelen.
  T. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, light-mallia siis pitää alkaa metsästämään. Jotain kamalan raskasta Fiskarssin lapiota kokeilin kaupassa, ei ollut mun lapio se.

   Poista
 4. Olen tuo ensimmäinen anonyymi ja katsoin niiden hintoja myös niin olivat 22 - 28 euroa. Onnea lapion metsästykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, nyt kuulostaa hintakin sopivalta!

   Poista
 5. Hauska postaus, kiitos tästä. Sellaista se elämä on! Onnea uuden, hyvän lapion löytämiseen. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä on. Seuraavakin lapio saiis olla täydellisen rakkaussuhteen arvoinen.

   Poista
 6. Voi harmi tuota lapiota! Suosittelen lämpimästi Clas Ohlsonin/Bilteman/Motonetin lapioita, halpoja ja hyviä.Minulla on Clas O:n pienempi perennalapio ja se on kätevä kaivellessa. Mutta minä ostankin vain halpaa... Kumpparit ovat hienot! Minullakin ne ostoslistalla ja tuntuvat olevan kamalan kalliita nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo minun lapio oli halpa mutta niin hyvä. Kun olisin tajunnut ostaa silloin joskus heti kaksi samanlaista lapiota. Kesti hintaansa nähden todella pitkään.
   Kumppareille jäi alennuksen jälkeen hintaa 23e, just mun budjetille sopivasti :)

   Poista
 7. Toivottavasti löydät uuden hyvän lapion. Hyvien työkalujen menetys on aika tylsää. Miten onkin välillä niin, että jokin työkalu istuu käsiin vain paremmin kuin lähes vastaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvien työvälineiden menetys kirpaisee aina. Ja se vaan on niin, että toiset sopii käteen paremmin kuin toiset.

   Poista
 8. Minullakin on Fiskarsin keveämpi lapio ja olen siihen tyytyväinen. Aiempi lapioni oli kevyt ja näppärä, mutta sen ontto varsi taipui kerran ison kannon kaivuhommassa. En ole Fiskarsin mannekiini, mutta niihin olen ollut tyytyväinen. Ja onhan ne sinäkin osittain kotimaista työtä.

  Saappaat onkin monimutkaisempi juttu, sillä puutarhatyöt kuluttavat saapasta ja sen lisäksi niiden pitää olla mukavat jalassa, sujahtaa helposti jalkaan ja villasukkakin niihin pitää mahtua. Vikingit minullakin on ollut vuosia, mutta nyt huomasin niiden alkaneen halkeilla. Minulla on kahdet saappaat; kauniimmat vaikka kauppareissulle ja halvemmat Vikingit puutarhatöihin. Puutarhassa tärkeämpää on käytännöllisyys, mutta kalliita saappaita en multatöihin raaski hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää mennä vielä kauppaan kokeilemaan lapioita, eiköhän hyvä löydy. Minullakin on kahdet saappaat, parempia sanon kaupunkisaappaiksi ja ronttosia puutarhasaappaiksi. Lapsilla on ollut vikingin saappaita ja ovat olleet hyviä.

   Poista
 9. Eipä taidä olla Fiskarsin lapion voittanutta. Todella hyvä muotoilu, käteen sopivuus ja lujuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin moni on Fiskarssia suunnitellut että sellaista lähden ostamaan kunhan pääsen kaupunkiin.

   Poista
 10. Mikään ei kestä ikuisesti! Niin se on.
  Onneksi löysit näppärät saappaat.
  Hyvät työvälineet ovat tosi tärkeät. Lapio on se melkeinpä tärkein puutarhan työväline. No, sekatöörit ovat myös aika ykkösiä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saappaat on tosi hyvät jalassa. Eilen en niitä ehtinyt käyttää kun lapsenlapsi tulikin meille, mutta tänään olen ollut uusilla saappailla puutarhatöissä ja hyvät on. Eikä vuoda.
   Lapio on todella tärkeä, toisena on just ne hyvät sekatöörit.

   Poista
 11. Minultakin pisteet Fiskarsin kevyelle lapiolle. Meillä sitä nimitetään inva-lapioksi, johtuen herran selkävaivoista. Sillä ei voi nostella liian painavia kun lapa on niin pienikokoinen. Meillä se on kestänyt kovaa käyttöä jo kymmenisen vuotta. t. rouva Mieskolainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapa ratkaisee paljon, netistä katselin että kevyessä on aika pieni lapa ja terävä, vanhassa lapiossani oli toisenlainen, mutta katsotaan nyt mihin päädyn. Kovaan käyttöön tulee :)

   Poista
 12. No voihan… sellaisia ne miehet on, vaikka voi olla, että jos hajottaisin jonkun miehelle tärkeän jutun, jäisin myös miettimään, uskallanko kertoa ;).

  Ääni myös täältä Fiskarsin kevyelle lapiolle - mun lemppari ja kovassa käytössä! Meillä myös painavampi versio olemassa niitä hommia varten, joissa sellaista tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja ihan kun ei miehellä olisi omaa lapiota, minun oli tietysti lähin :D
   Lapioitakin on hyvä olla erilaisia.

   Poista
 13. Voi mikä ryökälemies! :D Saappaat näyttää kivoilta ja jopa siltä, etteivät ala vuotaa ainakaan saumoista kovin äkkiä, kun ovat noin muotoiltu.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)