torstai 31. maaliskuuta 2016

Rinnepuutarhan suunnitelmia

Aamulla sää näytti siltä ettei puutarhaan ole tänään mitään asiaa. Pienten kellon siirrosta johtuvien tasauspäiväunien jälkeen oli aurinko tullut esiin, se oli sitten heti saappaat jalkaan ja talventörröttäjien siivoamista perennapenkeistä.

Samalla otin kuvia ilta-auringon valossa kylpevästä tulevasta rinnepuutarhasta.
 Jättimäisen terijoensalavan alaoksat on karsittu. Siihen ei mennyt pääsiäisenä kuin hetki.
 Näiden syreenien kohtaloa vähän mietin. Toistaiseksi syreenit saavat olla vaikka varjostavat rinnettä pahasti kun niissä on lehdet, eli rinteeseen pitää etsiä kuivan ja puolivarjon paikan kasveja.
 Rinnettä ison kuusen juurelta aitan suuntaan. Oksat maassa ovat salavasta karsittuja oksia, niiden takana näkyy miten paksu runko salavassa on. Olisi hauska tietää salavan ikä, se oli todella suuri jo silloin kun tähän muutimme.
 Otto tuli haistelemaan poistettavia vuorenkilpiä. Ehkä niissä oli myyrän hajua talven jäljiltä. Maa tässä rinteessä on kuivaa, oiva paikka sellaisille taimille jotka eivät siedä yhtään liikaa vettä. Ensin ajattelin haravoida risut ja lehdet jo tänään pois, mutta tulinkin toisiin aatoksiin. Olkoot maassa siihen saakka kun alan muokkamaan aluetta. Jos näin säästyisin edes muutaman rikan kitkennältä. Sammaloituneet kivet saa jäädä paikoilleen, niitä voisin laittaa muutaman lisääkin.
Kasveista en tee mitään suunnitelmaa. Mennään sen mukaan mitä toukokuussa löytyy edullisesti Türista ja kesän mittaan muista taimipaikoista. Ja tietysti käytän kaikki mahdolliset oman puutarhan taimet hyödyksi. Ja syksyllä paljon sipulikukkia, tuo saattaa olla erinomainen paikka tulppaaneille kesäkuivuuden takia.

Päivän muuttolintutilanne pitää päivittää. Lintulaudan alla toistakymmentä mustarastasta ja kevään ensimmäiset peipposet. Peipposten kanssa samaan aikaan saapuivat kurjet. Pellolta kuuluva kurkien huuto oli mahtavaa kun siellä huudettiin saapumisen riemua.

8 kommenttia:

 1. Keväällä juuri kurkien, hanhien ja joutsenten huudot tuovat hienon fiiliksen.
  Uusien piha-alueiden suunnittelu on mukavaa, joskin joskus myös aikaa vievää hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä pelloilla ei ole hanhia kuin syksyisin mutta kyllä joutsenista ja kurjista ääntä lähtee ihan riittävästi :)

   Poista
 2. Nopeasti ovat lumet sulaneet teiltäkin. Hyvät suunnitelmat uudelle rinnepuutarhalle. Siinä on hyvä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumet on sulaneet todellan nopeasti. Pahimmat kasat on enää varjopaikoissa ja siellä mihin on aurattu lunta. Tuo onkin ainut selkeä rinne mitä puutarhassa on.

   Poista
 3. Teillä näyttää jo todella keväiseltä ja kuivalta. Onkin ihana alkaa suunnittelemaan uutta. Ja on kyllä mukava jättää hieman suunnitelmiin varaa eri vaihtoehdoille, kun ei tiedä mitä herkkuja kevään ja kesän mittaan löytyy. Minäkin laitan usein vihkoon ylös kasvitarpeita; tai siis paikan ja sen kasvuolosuhteet. Sitten on mukava, kun taimitarhalla voi hairahtua vähän niinkuin raamien puitteissa. Vaikka kyllä niitä hairahduksia tapahtuu raamien ulkopuolellakin. Mutta minkäs teet, jos jotain ihanaa tulee vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväistä on mutta ei vielä kovin kuivaa, paitsi tuossa rinteessä. Eri vaihtoehdoille pitää olla tilaa, ikinä ei tiedä mitä taimitarhoilta eteen tulee. Ja hairahduksia sattuu joka kesä :)

   Poista
 4. Tuo rinne näyttää jo paljon paremmalta, kun suorit noita terijoensalavan alaoksia.
  Suunnitelmat ovat hyvät! Minäkään en tee tarkkoja kasvivalintoja uusiin paikkoihin. Ikinä ei tiedä, mitä edullisia ihanuuksia sitä edestään löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terijoensalava on toisaalta kiva ja toisaalta ei. Roskaa ihan hirveästi ja kasvaa turhankin paljon. Mutta kun sellainen hirviö pihassa on, ja noin vanha niin saa luvan jatkaa eloaan vaikka joutuikin luopumaan alaoksista. Toivottavasti tulee paljon kivoja ja edullisia rinnepuutarhaan sopivia taimia vastaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)