tiistai 15. maaliskuuta 2016

Puutohtorina

Aamulla hain kaupungista lääkkeet akuuttiin puuongelmaan josta kerroin alempana. Ostin vahaa ja niintä, muovikelmua oli kotona jo valmiina.
 Levitin reilusti vahaa kaikkiin jäniksen syömiin kohtiin. Pirjasta sahasin samalla alimman oksan pois ja vahasin sahauspinnankin reilulla vahakerroksella. Vahaa laitoin kolmeen puuhun, yhden puun totesin menetetyksi jo tässä vaiheessa.
 Vahan päälle kieputin kerroksen niintä. Ei ihan helppo homma, lopputuloksen siistiyteen en ole ihan tyytyväinen mutta saa kelvata näin. Oikeaoppisuudesta en tiedä mutta näin kuvittelin homman menevän. Mitään selkeää kuvallista ohjetta en löytänyt netistä enkä kotona olevista puutarhakirjoista.
 Lopuksi vielä varmistin homman kieputtamalla muovikelmua niinen päälle. Minä ja kelmu emme ole koskaan olleet parhaita ystäviä emmekä olleet nytkään. Mutta siinä sitä kelmua nyt on, omenapuiden ympärillä.
 Tiivistin verkot, melkoinen houdini saa jänis olla jos tuosta menee läpi. Puun takana näkyy ansa joka tehtiin jänistä varten pahiten syödyn puun viereen. Että tulkaa vaan jänöliinit jatkamaan buffettarjoilua. Tällä kertaa saattaa saada harmaan muovilaatikon niskaansa.
Ja vielä viimeiseksi leikkasin Pirjasta ja Punakanelista oksia sillastamista varten. Oksat vein säilytyksen jääkaappiin, sillastus tehdään toukokuun alussa kun kasvukausi on lähtenyt käyntiin. Ja muistinpa merkitä oksat heti tuoreeltaan etteivät mene jääkaapissa sekaisin. Sillastamisesta teen erikseen oman postauksen sitten kun toimenpiteen aika on.

Puutohtori lopettaa tähän ja lähtee pesemään saunaan päivän pölyt pois.

15 kommenttia:

 1. Tuo on aikamoinen homma, toivottavasti onnistuu! Hirmutuhoja onnistuvat jänikset tekemään. Niin harmittavaa, kun puun kasvattamiseen menee aikaa - eikä se alun perinkään ole mikään halpa taimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vielä savimaan takia tuntuu että puut kasvavat todella todella hitaasti. No, ei auta itku kun maito on kaatunut, ehkä noista joku säästyy.

   Poista
 2. Onko tuo ansa siis sitä varten että otatte pupun kiinni...ja teette siitä pupupaistia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään paistia tehdä, nyljen ja ripustan puuhun muille varoitukseksi!

   (oikeasti en tiedä mitä teen jos ansaan menee jänis, ehkä soitan metsästäjälle että tulee hoitamaan pois, nirrin ja jäniksen)

   Poista
  2. Eikös ansoilla metsästäminen ole kielletty? Muutenkin aika arveluttavaa tuollainen toiminta! Kyllä ne jänikset ihan nälkäänsä niitä syövät, eivät ilkeyttään. Hankkikaa koira tai kissa, tai suojaa paremmin puusi. Ihan itseäs voit syyttää, vaikkei tuo kivaa olekaan.

   Poista
 3. Toivottavasti puutohtorointi onnistuu ja puu selviää hengissä.

  VastaaPoista
 4. Voi miten toivon, että tekemäsi toimenpiteet pelastavat puusi. Tuorekelmun on sanottu pelastaneen, jopa ympäri kalutun rungon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään löytyi kaksi muuta kuorittua puuta. Eilisen ja tämän päivän olen tiivistänyt verkkoja, laittanut verkkoihin nauhoja ja haknut sylillisä tuomenoksia suojaksi. Nyt on tehty kaikki mitä voi, tuorekelmuakin käytetty :)

   Poista
 5. Käärit sitten hihasi! Yrittänyttä ei laiteta! Saattavat Sinun puusi vielä pelastuakin.

  VastaaPoista
 6. Ei noita omenapuita parilla eurolla osteta, niin kyllä soisin, ettei kirurgin työ menisi hukkaan. Piri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun puut eivät hirveän kalliita ole ollut, kaikki alennusmyynneistä hankittuja, mutta harmittaa se silti.

   Poista
 7. Aika harvasilmäinen verkko. Jänis mahtuu siitä sisään. Minulla on tiheäsilmäistä kanaverkkoa puiden ympärillä ja toistaiseksi myyrätkään eivät ole tehneet tuhojaan. Ehkä naapureiden kissat ovat myös auttaneet.
  Kokeile ihmisten hiuksia puun oksille. Sanovat, että se voisi auttaa torjunnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lammasverkko on harvasilmäistä, mutta tiedätkö, 10 vuoteen ei ole jänikset menneet läpi. Ei ennen kuin tänä vuonna. Eli jatkossa käytän lammasverkkoa kaksinkertaisena toisiinsa lomitettuna jotta suojattuja kasveja ei syödä. Eilen laitoin joka verkkoon rapisevaa nauhaa ja osaan tuplaverkon. Huomenna teen vielä osaan vanhoista lakanoista lisäsuojaa.

   En tiedä mikä on jäniksillä tänä vuonna sillä meillä on syöty todella rajusti kaikenlaista. Ison koristeomenapuun juurivesat on kaluttu täysin ja yleensä niistä syödään vain kärjet. Ehkä luonnosta on ollut hankalampi saada ruokaa lumipeitteen takia? Tai sitten ovat oppineet että tässä pihassa on syötävää. Kettukin nähtiin pari päivää siten melkein pihassa, toivon että olisi popsinut jäniksen tai useamman.

   Poista

Kiitos kommenteista :)