perjantai 25. maaliskuuta 2016

Jotain uutta, jotain vanhaa

Kasvimaan peruskasvit eivät muutu vuosien vaihteessa. Mies vannoo perunassa "Rikean" nimeen ja minä keltaisessa porkkanassa "Yellowstonen" nimeen. Muissa vaihdellaan laatuja vähän sen mukaan mitä on saatavilla edulliseen hintaan, oranssi porkkana on silti oranssi porkkana ja sipuli on sipuli. Niiden lisäksi pitää olla härkäpapua, tänä vuonna lajikkeet ovat "Meteor" ja "Karmazyn". Pinaattia ei ole mikään vuosi tarpeeksi, tämän kesän lajikkeita on mm. "Matador" ja "Mikado F1". Kesäkurpitsaa laitan taas reilusti, lajikkeina on "Diamant F1".  Kasvihuonekurkun suhteen arvon joka vuosi. Nyt ostin lajikkeiksi "Futura F1" ja "Tasty Green F1".

Vanhojen tuttujen ja hyväksi havaittujen vastapainoksi joka vuosi pitää kokeilla uusiakin.
Toissaviikolla ostin lahtelaisesta liikkeestä amppelimansikan alkuja. En ole koskaan kokeillut kasvattaa amppelimansikkaa, syystä että en ole raaskinut ostaa täysikasvuista tainta. Näitä pieniä sai 5kpl hintaan 6e. Siirsin taimet heti isompiin ruukkuihin ja tänään kun kastelin, huomasin että kaikkiin on tullut yksi lehti lisää. Lajiketta en tiedä, jostain syystä en muistanut kuvata nimilappua liikkeessä. Pinkki kukka näihin tulee, sen muistan. En ole vielä tarkistanut karjakeittiön tilannetta mutta toivon kätköistä löytyvän yhtä monta amppelia kuin on mansikan tainta.
 Lidliin tuli joku aika sitten siemenet myyntiin. Tutkin hyllyt aina tarkkaan koska siellä saattaa olla jotain yllättävää. Tänä vuonna silmiin sattui sipulin siemenet. Ostin, ja kotona googlettelin "De barletta"-lajikkeesta tarkempia tietoja. Tämä käy istuttaa hyvin aikaisin keväällä harson alle. Sipulit voi käyttää tuoreeltaan tai säilöä esim. hillosipuleina. Meillä tulevat tuorekäyttöön, josko kerrankin saataisiin syödä itse kasvatettuja sipuleita jo alkukesästä.

Tomaatin siemenet tulivat ketsuppitölkin kylkiäisenä. Lajikkeesta oli pussissa tosi vähän tietoa ja taas otin netin avuksi. Lajike "Heintz 3402" on ainakin hauskan mallinen ja ilmeisesti hyvin satoisa kotiviljelyyn tarkoitettu lajike. Pussissa on 10 siementä. Ajattelin kokeilla niistä osan tänä vuonna ja jättää ensi vuodeksi osan. Tomaatteja on kasvamassa jo aika paljon, ja en tiedä miten näin myöhään kylvetyt ehtivät tehdä satoa.
Amppelimansikoiden kanssa ostin yhden pelargonin taimen. Tulppaanipelargoni "Emman" kukinnasta oli niin nätti kuva että en voinut olla ostamatta. Tähän pitäisi tulla vaaleanpunaiset kukat jotka muistuttavat tulppaania. No, kunhan niin pitkälle päästään, minulla pelakuut tuppaavat kuolemaan aina ennen aikojaan.

Kylvämistäni tomaateista lähtivät itämään lähes joka siemen. Hullusti vain meinasi käydä sillä Iines tiputti kaksi laatikkoa multineen lattialle. Sain pelastettua suurimman osan hennoista taimista mutta nyt lajikkeet "Tiny Tim" ja "Moneymaker" ovat sekaisin. Ehkä se ei haittaa kun itselle tekee.

12 kommenttia:

 1. Onpa terhakan ja elinvoimaisen näköiset amppelimansikat. Minulla on vielä suurin osa tomaateista kylvämättä. Katsotaan saanko satoa ollenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahden Siemen ja Koneen taimet on aina hyvälaatuisia oman kokemukseni mukaan (ei ole maksettu mainos). Viime syksynä ostin sieltä ekaa kertaa kukkasipuleita, saapa nähdä nousevatko kevään myötä maasta ylös.
   Jos syksy on lämmin niin eiköhän tomaattisatoa saa.

   Poista
 2. Talvetin amppelimansikan kellarissa, se on aivan vihreä, kuin ei olisi talvea ja pimeyttä nähnytkään. Toin sen tänään sisään, pitää istuttaa taimet uuteen multaan. Minulla on neljä Sibirjak-tomaatin tainta kasvamassa. Kevätsipuli voisi olla kiva kokeilu. Minulla tosin pukkaa jo lumen läpi vihersipulia. Iloista pääsiäisaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus lukenut että amppelimansikan voisi talvettaa maahan istutettuna. Mutta hyvä vinkki että voi talvehtia kellarissakin.

   Poista
 3. Jossain mainoslehtisessä näinkin pinkkikukkaista mansikkaa. Ajattelin, että se ei olisi hullumpaa ihan koristekasvinakaan, mutta jos kaupan päälle saa vielä makeita mansikoita, niin mikäs sen parempaa. Hyvää pääsiäistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin ensin koristeellisuutta mutta mansikat pitäisi olla hyviä. Harmi kun en laittanut lajiketta ylös.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää taimesi. Mielenkiintoinen tuo sipuli, jonka voi kylvää siemenestä. Pitääpä itsekin mennä tutkimaan lidlin siemenvalikoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sipuli vaikutti mielenkiintoiselta, minulle ihan uusi juttu. Ja plussaa se että kestää kylmää joten voi kylvää aikaisin.

   Poista
 5. Minä en ole uskaltautunut kylvämään sipuleita, koska ne vaativat niin pitkän kasvukauden. Ehkä nuo sinun siemenesi kylmänkestävyyden ja pienen tavoitekokonsa vuoksi ehtivät kasvaa. Pistähän blogiin raporttia, josko sitä täälläkin uskaltauduttaisiin ensi vuonna kokeilemaan! (Seuraamissani toisen mantereen blogeissa sipulinseimeniä pistetään multiin jo tammikuussa, pihalle maaliskuun alussa.)

  Etköhän muuten erota moneymakerit ja tinytimpat toisistaan hetken päästä, niillä on melkoinen ero kasvuvauhdissa. Kunhan et vahingossa nypi pensastomaateista varkaita pois, niin hyvä siitä kasvusta lopulta tulee!

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoinkin pussista että voi kylvää jo ihan alkuvuodesta, ei onnistu näillä leveysasteilla :) mutta kokeillaan ja lupaan raportoida jos noista syötävää saa. Pienenä ne luultavasti syödään.
   Toivon että erotan tomaatit toisistaan, varkaiden nyppiminen ei ongelma, teen sitä muutenkin liian laiskasti :D

   Poista
 6. Aika mukavia yllätyksiä puutarhurin apulaiset voivat järjestää. Sinulla on kyllä hyvä määrä hyötykasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat on ihan parhaita apulaisia :D Hyötykasvejakin pitää olla vaikka muu puutarha laajenee joka vuosi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)