keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Seuraava aitaprojekti

Alunperin suunnittelin arboretumin ja naapurin pellon väliin kuusiaitaa. Kuusiaidan koin kuitenkin liian työteliääksi enkä luottanut itseeni että olisin osannut leikata kuusia oikein. Toiseksi luin, että paras keino tuulta vastaan olisikin lehtipuuaidanne eikä tiheä kuusiaita. Niinpä vaihdoin suunnitelman lennossa. Nyt tuohon rajamaalle tulee tervaleppäaidanne.
 Miksi tervaleppää? Siksi, että tervaleppä sietää erinomaisesti savimaata ja märkää. Sitä voi leikata muotoon ja se kasvaa nopeasti. Lisäksi tervaleppä on perinteinen suomalainen puu. Ja on kaunis. Niin monta hyvää syytä, että valinta oli helppo. Eikä olleet muuten kalliit taimet, hinta euron kappale ja löytyivät vieläpä tästä ihan läheltä Taimitapion tarhalta.
 Tähän lepät tulevat. Aurausmerkit on laitettu tontin rajan merkiksi ja kuten näkyy, on pelto pikkasen levinnyt meidän puolelle. Eipä se ole meitä haitannut, mutta nyt aidanne istutetaan rajalinjan mukaisesti noin metrin päähän rajasta.
Pelto on jonkinverran alempana kuin nurmimaa. Siksi emme pääse istuttamaan aidannetta heti. Täyttömaata tuohon pitää siirtää navetan takaa ja luulen että sen saa hoitaa konevoimat. On turhan monta kottikärryllistä ensin kaivettavaksi ja sitten paikoilleen kuljetettavaksi. Ja kone on jokatapauksessa tulossa tontille tekemään mm. kivimuureja. Ehkä meillä on uusi aidanne jo parin viikon päästä.

16 kommenttia:

 1. On se kätevää kun on oma multavaranto navetan takana :)
  Jännittävää nähdä miten puuaidanne rakentuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multavarastolle oli muuta tarvetta, mutta nyt joudutaan käyttämään osa tähän. En oikein tykkää, mutta ei siitä sen enempää :)

   Poista
 2. Tervaleppäaita on todella kaunis, lapsuudenkotini läheisin leikkipuisto oli ympäröity sillä - todella harvinainen ratkaisu, mutta ehkä siksi, että ko. puisto oli meren äärellä sellaisessa paikassa, johon merivesi saattaa tulvia syysmyrskyjen aikaan. Otin joskus kuvan siitä ja Aarno Kasvi ihan villiintyi, hänen mielestään tuota käytetään aivan liian vähän, ja jalopuuaitoja ylipäätään. En olekaan vielä muistanut blogata pyökkiaidan alustani :-)
  (Aita on muuten leikattu aita, aidanne on vapaasti kasvava - suosittelen lämpimästi leikkaamaan tervaleppäaitaa, muuten siitä kasvaa viisitoistametrinen puurivi :-D)
  Ja hei, tervaleppien lehdistä saa mitä parasta kompostimultaa, älyttömän ravinnepitoista! Se johtuu siitä, että tervalepän ei tarvitse kellastuttaa lehtiään syksyllä, kun sen juuristossa on typpeä sitovia sienibakteereja, joiden avulla puu saa taas kasvatettua uudet lehdet keväällä. Sen ei siis tarvitse siirtää lehtien ravinteita takaisin puumaisiin osiinsa, ja siitä seuraa se, että lehdet ovat täynnä hyviä ravintoaineita pudotessaan vihreinä. Joten harava käteen sitten syksyllä, ehkä joku lehtikompostointipaikka ihan tuonne aidan viereen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole koskaan nähnyt tervaleppäaitaa tai aidannetta. Kuviakin vain muutaman. Mutta sellaisen aion meille tehdä. Aidanteesta puhuin, sillä en ole ihan varma raaskinko leikata vai kasvatanko puut vapaasti. Tontin pohjoisen puolen kuusirivikin on oikeasti aidanne eikä aita sillä kuusia ei ole koskaan leikattu ja ne on alunperinkin istutettu vapaasti kasvaviksi. Ovat aivan mahtava tuulensuoja pohjoisen puolelle.
   Mutta toisaalta jos leikkaan, saisi puista tuuheammat. Ehkä latvaa ei kuitenkaan kannata heti leikata poikki?
   Jostain luin tuon saman että tervaleppien lehdistä saa hyvää kompostimultaa. Se onkin hyvä idea tehdä komposti tuohon lähelle. Ei tarvitse raahata lehtiä ihan toiselle puolelle pihaa nykyiseen kompostiin.

   Poista
  2. Puusta leikattavaa aitaa ei tosiaan leikata latvasta ennen kuin sitten vasta, kun puut ovat oikean mittaisia - latvan leikkuun jälkeen ne lakkaavat kasvamasta korkeutta (tai päälatva lakkaa, ellei sitten tule korvaavaa latvaa jostakin ylöspäin kasvavasta läheisestä oksasta). Isolle pihalle mahtuu tosiaan isompikin aita tai aidanne :-)

   Poista
  3. Eli ei latvaa poikki, olisin saattanut leikata. Taimet on suunniteltu laittaa 1,5-2 metrin välein, siis aika tiuhaan joten luulen että joudun taipumaan niiden leikkaamiseen jossain vaiheessa. Kyllä tuohon mahtuu isokin aidanne, naapurillakaan ei ollut mitään kunnon puuriviä vastaan :)

   Poista
  4. Jos meinaat oikein kunnollista pensasaitaa, vaikka pari-kolmemetristäkin (korkeaa), mutta alhaaltakin tiuhaa, suosittelen istuttamaan 0,5 metrin välein!

   Poista
  5. Olin ajatellut enemmän puumaista kuin pensasta. Taimia on vain 30kpl jotta riittää koko matkalle niin väliä tulee vähintään 1,5 metriä. Tosin kai niitä saa lisää jos taimistolla vain on. Kaukaa ei onneksi tarvitse hakea.
   Mielikuvana minulla on vierekkäin kasvavat puut joissa latvukset ovat toisissaan kiinni.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti lopputulos on yhtään sitä mitä näen mielikuvituksessani.

   Poista
 4. Meilläkin on muutama tervaleppä polun pientareella ja reunuspuina ne ovat kyllä kauniita. Mutta kaunis on tuo teidän peltomaisemanne ihan tuollaisenaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossakin toimisivat eräänlaisina reunuspuina. Peltomaisema on kaunis, mutta vuosien myötä olen alkanut kaivata jonkinlaista rajausta omalle tontille. Siitä ajatuksesta syntyi risuaitakin.

   Poista
 5. Minä se vaan mietin vieläkin sitä sinun puutarhakalustetuuriasi. Olen koko kevään kytännyt, eikä mitään ole tullut vastaan, katselen kaiketi väärään aikaan sitä valikoimaa. Niin ja onnitteluja Almalle, voi kumpa olis paljon tilaa, olisin heti pentujonossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla ilta-aika kun löysin meidän kaluston. Ihmettelen vieläkin miten se oli siihen hintaan vapaana. Mutta kerrankin kävi onni ja nyt meillä on puutarhassa maailman paras kalusto :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)