lauantai 9. toukokuuta 2015

Joko uskaltaa?

Savipohjaisessa maassamme sinnittelee neljä omenapuuta. Puista Pirja on pärjännyt hyvin jo kahdeksan vuotta. Ekat vuodet meni tilapäisessä paikassa, loput on saanut olla nykyisellä paikallaan. Omenaa tekee vielä aika vähän, mutta voi johtua siitäkin, että kuritan puuta ahkerasti. Haluan sen pysyvän matalana.
Kolme muuta puuta, Huvitus, Keltakaneli (yllä) ja Punakaneli ovat vielä nuoria. Omenaa niistä ei ole tullut, mutta kukkia on saatu.
 Tämän kevään työlistalla oli omenapuiden alusten siistiminen. Rikat pois ja reilusti hiekkapitoista humusta tilalle. Päälle tulee vielä kuorikate kunhan saadaan sateeton viikonloppu silppurin vuokraamista varten.
Pirja on jo ihan selvä puu. Kuorikatteen tilalle mietin otsikkoon liittyen joko puiden alle uskaltaisi laittaa maanpeitekasveja? Tai sipulikukkia? Mitä suosittelisit? Pirjaan liittyen on toinenkin ongelma ratkaistavana. Pirja tekee jostain syystä ihan älyttömästi juurivesoja. En tiedä onko sen luontainen ominaisuus vai vahingoittuiko juuret puuta siirtäessä. Olen tähän asti leikannut juurivesat keväällä pois, mutta tänä vuonna kokeilen kesäleikkausta jotta uusia ei kasvaisi taas ihan hillittömästi. Onko kukaan kokeillut juurivesoihin mitään muuta keinoa? Vaikka teipannut juuria tilapäisesti?

Loppuun on parasta mainita, että puut ovat lavastettu kuvausta varten. Runkosuojat jo poistin, mutta verkot laitoin kuvaamisen jälkeen visusti paikoilleen. Puutarhassa vierailee vielä jänöjusseja tuoreista papanoista päätellen, enkä halua ottaa mitään riskiä siitä, että maistelevat omenapuitani.

16 kommenttia:

 1. En osaa antaa kunnon neuvoja. Minulla Huvitus teki ekana vuonna kolme, seuraavana jo 8 omenaa. Meillä on naapureissa niin paljon omenapuita, joiden takia puu saa pölytyksen, vaikka omalla pihalla ei muita kukkivia omenapuita olekaan. Jo istuttaessa tein meidän savimaahan maan vaihtoa (ja salaojitusta) vähän isommalle alalle kuin omenapuulle. Laitoin heti siihen lähes viereen pari kärhöä. Suunnitelmana, että kärhöt alkavat jossain vaiheessa kiipeillä omenapuun oksistossa (kunhan puu kasvaa). Ja heti laitoin ihan omenapuun juurelle metsämansikkaa kasvamaan maanpeite tarkoituksena. Ja lähistölle sipulikukkia ja muita perennoja. Alun perin oli tarkoitus tehdä kukkapenkki siitä samalla. Nyt alue näyttää mielestäni ihan liian pieneltä, vaikka sen kitkeminen onkin vaikeaa, ettei tallo kasveja. Mutta kuitenkin osa maanpeitekasveista ja muista kasveista pitää rikkoja vähän kurissa. Tänä viikonloppuna istutan savimaahan tehtyyn kohopenkkiin uuden puun (nyt koristekirsikan) ja sen ympärille laitan myös perennapenkkiä. Tällä kertaa ajattelin ekojen vuosien kastelua helpottaakseni laittaa myös pienen kasteluputken kuten täällä: http://hernepensas.blogspot.fi/2014/06/saleikkopuuta-istuttamassa.html . Saa suoraan juuristolle ekan vuoden kasteluvedet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pölyttäjänä on melkein satavuotias Erstaa-omenapuu. Ja naapurissa on jotain puita, mutta en usko että ne auttavat meidän pölytystä kun ei puut ole ihan lähellä. Onneksi on Erstaa :)
   Omenapuut laitettiin tuohon koska niiden takana menee avo-oja joka kerää sade- ja sulamisvesiä. Tosin oja on pahoin umpeenkasvanut ja sen avaaminen on tämän kesän työ. Minä en ole tainnut antaa ompuille muuta kastelua kuin istutuskastelun :D
   Mansikkaa taidankin laittaa ainakin yhden puun alle, kiitos ideasta.

   Poista
 2. Viime keväänä laitoin yhteen kukkapenkkiin paljon silputtua risua katteeksi, enkä muistanut ollenkaan, että edellisenä syksynä olin siirtänyt sinne evakkoon kaikki keisarinkruunut. Keväällä sitten ihmettelin, että mitä luikeroita sieltä katteen alta nousee. Hyvin kukkivat ja nyt taas alut on jo hyvin näkyvissä. Uskaltaisin laittaa katetta tämän kokemuksen perusteella. Samassa penkissä myös krookukset ja narsissit ovat puskeneet itsensä katteen läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulikasvit on uskomattomia nousijoita. Tulevat paksunkin maan/katteen läpi. Mulla on nousemassa kaksi keisarinkruunua luumulehdossa. Toinen vain napsahti poikki ja roikkuu pienen riekaleen varassa. Vähän harmittaa, mutta jos edes toinen kukkisi.

   Poista
 3. kokeile sitä kesäleikkuuta ajattelisin että se hillitsee kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä kokeillaan tänä kesänä, luulen että juuri kevätleikkuu on saanut ei toivotun kasvun intoutumaan.

   Poista
 4. Mulla on varmaan joka omppupuun juurella jotain kukkia, eivätkä ole haitanneet tahtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Ihan vastaistutettuja en ole uskaltanut kiusta kasveilla, mutta nyt kaikki omppupuut on olleet pihassa vähintään pari vuotta niin eiköhän niille voi laittaa aluskasvillisuutta.

   Poista
 5. Mansikka on meillä toiminut hyvin omppupuun alla, sekä Pink Panda että kuukausimansikka.

  t. Undine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikka taitaa olla niin kätevä omppupuiden alla että sitä laitan ainakin kahteen.

   Poista
 6. Voi kääk, sä olet ihan pro omenatarhuri(kin).
  Meidän omenapuille kaivettiin pieni kuoppa keskelle nurmikko ja siinä ne nyt tönöttää ilman mitään hoitoa. Saa nähdä tuleeko yhtään kukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, en todellakaan ole kummoinen omenatarhuri :D
   Eiköhän puu menesty nurmikollakin kunhan ei päästä heiniä ihan runkoon kiinni.

   Poista
 7. Mulla on vielä meidän omenapuut kaupassa... Joka vuosi aioin mutta jostain syystä ne ovat jääneet sinne. Jos nyt tänä kesänä! Hyvää Äitienpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniiden kukkien vuoksikin kannattaa laittaa. Minun pitäisi hankkia tänä kesänä pari koristeomenapuuta,.

   Poista
 8. On ollut tarkoitus istuttaa puitteni alle jotakin, mutta kohta kymmenen vuotta ovat odotelleet. :)
  Yhden vanhan puun alle on levinnyt suikeroalpia ja se on ihan omia aikojaan tukahduttanut liki kaikkien rikkakasvien elon. Harkitsen sen levittämistä. On vaan vietävänmoinen rikkaruoho, jos eksyy kukkapenkkiin.
  Joku noista istuttamistani omenapuista tekee myös runsaasti tuota juurivesaa. Olen vain katkonut pois, kun olen sattunut muistamaan. Elättelen toiveita, että lisääntymisintonsa hiljenee vanhetessa..
  Ja niin, kääpiöhuvitus teki toisena vuonna kymmenkunta omenaa ja kolmantena niin suuren sadon, että tukipuu petti ja kaatui omenien painosta. Hengissä on edelleen. Paremmin tuettuna nyt ja raakileita karsin varmuuden vuoksi joka kesä.

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki aina sanoo, että suikeroalpi on ihan hirveä leviämään. On sitä meilläkin, mutta ei ongelmaksi asti. Tosin en uskalla kokeilla onneani ja levittää uusiin paikkoihin. Taponlehteä mietin yhden puuan alle, siitä olis taimia ihan omasta takaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)