sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Tein ihan itte

Mikä on tällä hetkellä Suomen suosituin aita? Se on tietenkin tanskalaisen maajussin esimerkin mukaan risuaita. Sellainen on nyt meilläkin. Tein sen ihan itse, suomalaisen naisen risuaidan.

Ensin hain omasta metsästä 32 haapariukua. Karsin ne, teroitin kirvestä käyttäen maahan iskettävän puolen ja hakkasin lekan avulla riut maahan. Tämän jälkeen tuntui että tosiaan, omistan olkapäät.
 Seuraava työ oli mennä metsään, taas tietysti omaan eikä naapurin. Siellä odotti muutaman kevättalvella kaadetun koivun oksat kiltisti maassa sikinsokin pötköttäen.
 Raahasin oksat märästä metsästä märälle niitylle. Saappaat sanoivat lurps lurps jalkojeni alla. Karsin oksat ja pakkasin niistä sopivan kuorman viisi kertaa maitokärryjen kyytiin. Ja kuljin täyden maitokärryn kanssa niityltä aidalle samalla toivoen ettei kuormani kaatua. Tokan kuorman kohdalla opin miten oksat lastataan niin etteivät putoa.
 Viiden kuorman jälkeen totesin, että onpa mulla muuten pakaratkin niiden olkapäiden lisäksi. Mukava juttu. Mutta kuudetta kuormaa pakarat eivät kestäneet. Aita sai olla valmis. Hain omalta joutomaalta parikymmentä pajun vitsaa ja tein niistä kiinnitykset aitatolpille. Nyt pitäisi kestää.
 Aita suojaa luumulehtoa pellolta puhaltavilta tuulilta. Eihän se korkea ole, vajaan metrin, mutta parempi kuin ei mitään. Aidan kohdalle istutin viime kesänä puuaidanteen tuomipihlajoista ja koivuista. Jänikset söivät ne talven aikana pienille tapeille. Koivut ovat mennyttä, mutta osassa tuomipihlajoita on pienet alut tulossa. Ne saavat kasvaa risuaidan suojissa.
Kuvat ei tee oikeutta aidalle. Se on oikeasti kaunis ja niin hyvin maalaismaisemaamme sopiva. Eikä maksanut mitään, sekin tärkeää. Aidan oikealla puolella näkyvät kivet on osa kiviaitaa jota korotetaan niin paljon kuin mahdollista. Sitten luumulehdolla on pieni suoja kahdelta ilmansuunnalta.

Aitapuuhat eivät suinkaan loput tähän. Ensi viikolla haen arboretumin aitataimet. Kuusiaita muuttui ihan joksikin muuksi, paremmin meille sopivaksi. Mutta mitä se on, siitä myöhemmin lisää.

38 kommenttia:

 1. Viime yönä - puoliksi unissani, puoliksi hereillä - pohdin meidän aita-asiaa. Pohdin, että aita olisi viisas ratkaisu koko pihapiirin ympärille.
  Hah-haa sentään: tuossapa olisi meidän isille urakkaa eläkepäivien ratoksi pitkäksi aikaa, kun antaisi urakaksi pihan aitaamisen. Tarpeeksi leveän ja korkean kun tekee, niin pysyvät koiratkin pihan puolella. Vaan enpä tiedä, ryhtyisikö mies tuohon hommaan...

  Mutta tuo on todellakin kaunis! Minä olen tiennyt, että sinussa on tuota emäntäainesta niin monelle alalle, että emme ole vielä läheskään kaikkea edes nähneet! Jatka vain hedelmällisten ideoiden tuottamista ja toteuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas mietin pitäisikö tuo aita lampaat omassa pihassa. Jos tekisi korkeammna ja tukevamman niin varmasti toimisi. Kovin on isotöinen ainakin jos pitää risut noutaa kauempaa kuten minä tein.

   Poista
 2. Täällä on myös puohattu samanlaista aitaa.. Jatkuu toki kun risukkoa tuloo koko ajan lisää!!! Tää tuntuu olevan muodissa siis, jeee!!! Ei meil kyl yhtä hieno oo ja oli muuten hankala kuvata (kuten totesit). :D Hyvä me.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaitaa on helppo jatkaa sitä muka akun risuja tulee, niin ajattelin tehdä meilläkin. Haapoja riittää aitatolpiksi :D
   Hyvä me!

   Poista
 3. Hieno ja toimiva aita. Ihastelin etenkin noita pajunvitsakiinnityksiä Emäntävoima jyllää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tolpat oli niin heiveröiset, että ajattelin niiden tarvitsevan tukea, ja taaimmaset tolpat on alempana rinteessä kuin etummaiset tolpat. Aita peittää samalla ruman ojan. Emännissä on ainesta vaikka mihin :D

   Poista
 4. Kiitos vinkista! Vaikka Maajussia seuraan tuo aita on mennyt ohi, mutta taisit ratkaista juuri yhden ongelmani pihassamme:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalaisen pätkän aitaa tekee nopeasti, yhdessä päivässä. Kaksin jos tekee, niin saa valmista vielä nopeammin.

   Poista
 5. Moi! Minultakin on tuo jakso mennyt ohi, joten ajattelin kysyä että oliko maajussillakin aidan sisällä kasvamassa toinen aita? Hyvin tuo sopii teille, nätti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maajussin aidassa ei ollut toista aitaa sisällä. Meilläkin se on tuon risuaidan edessä, ovat vierekkäin. Ja maajussin aita oli leveämpi, mutta meille halusin aika kapoisen, kestää lunta (ehkä) paremmin.

   Poista
 6. Voi herramanjee, on sussa nainen virtaa!! Hattua nostan ja käsiä yhteen läpytän.
  Ja muuten, hyvältä näyttää ja just oikealta tuohon maisemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväisin virtaa riittää :D Lihasvoima vaan on hukassa talven jälkeen. Mutta kyllä se tätä menoa kasvaa. Minustakin aita sopii maisemaan kuin nenä päähän.

   Poista
 7. Nyt olet tehnyt kauneutta koko kylän edestä! Risuaita olisi minunkin haaveissani, mutta ei sitä kaupunkitontille voi kaikkea toteuttaa. Sitä paitsi näin kaupungissa pitäisi käydä siellä naapurin metsässäkin, mikäli risuja toivoisi - tosin meidän vieressä on karsittu vastikään sähkölinja ja kaupungin metsää ja niistä saavat asukkaat hakea materiaalia niin paljon kuin haluavat.

  Sini K.
  joka jäi kuitenkin pohtimaan, että ehkäpä kuitenkin ihan pieni risukko, ihan vaan ötököiden mieliksi?
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risukon voi hyvin tehdä, tai vaikka vain pari metriä aitaa. Meidän aita on kapea, vain noin 30cm. Se on niin lähellä ojan reunaa ettei siihen oikeastaan olisi saanut leveämpää ja muutenkin halusin kapeamman.

   Poista
 8. Toi aitamalli on nyt niin se juttu ja mulla kanssa siintää mielessä samanmoinen. Noita oksia tulee joka kevät hurjat määrät - kiitos isojen pihakoivujen ja jokakeväisen jonkun pensaston leikkaamisen. Tänään kyllä kasattiin kuorma kärryn perään ja huomenna jäteasemalle. Tänä keväänä on aivan liikaa muuta puuhaa ja aidan teko jääköön ens vuoteen. Mutta hieno toi kyllä on ja teille oiken nappijuttu niitä tuulia vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tulee oksaa hurjat määrät puista alas talven aikana. Ne on nyt kaikki tuossa aidassa. Siinä ei ole kuin koivun oksia ja ihan pohjalla haavoista karsitut oksat. On yhtenäisemmän näköinen kun ei ole kuin yhtä puulajia oksina. Koivua vielä jäi metsään, ehkä sinne voisi tehdä oman aidan :)

   Poista
 9. Mielettömän siistin sait siitä - taitavasti ja huolelliseti sen selvästikin kokosit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkin verran asettelin oksia, mutta en paljoa. Ja tarkistin ulkonäön myös pellon puilelsta, pitää olla siisti sinnekin päin :D

   Poista
 10. Olet kyllä tehnyt valtavan urakan ja saanut aikaiseksi todella kauniin aidan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se aika urakka kun risut piti raahata n. 300 metrin päästä. Loput risut taidan tehdä silppurilla katteeksi. Sen voi tehdä metsässä paikan päällä.

   Poista
 11. Hienolta näyttää ja tuli samalla käytyä kuntosalillakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän kun tekee töitä puutarhassa niin ei todellakaan tarvitse enää kuntosalia päälle. Jos nyt en käy siellä muutenkaan :)

   Poista
 12. Hieno tuli ja ihan ilmainen!
  Meillä tehtiin myös ilmainen aita, tai seinämä puuklapeista. Siitäkin tuli kiva, ainakin meidän mielestämme, eikä sekään maksanut mitään, kun klapitkin on tehty mökkitontilta kaadetuista puista. Lopputulosta voi katsoa blogistani http://frakenvik.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mies kauhisteli kun Strömsössä tehtiin klapeista muuri istutuksille. Kuulemma kamalaa tuhlausta :D Minun mielestä se oli hieno. Tulen ihastelemana teidän seinämää :)

   Poista
 13. Minä en katso telkkaria mutta tämä samainen aitamalli oli jossain puutarhalehdessä, josta sen bongasin. Meillä on alapihalla parin metrin pätkä aidatonta tilaa, johon ajattelin tällaisen systeemin rakentaa - meillä tosin eniten puoltaa aitamallia se, että tähän saisin kätevästi upotettua jokakeväiset oksienleikkuutähteet :) Tosi kivan näköinen ja rohkaisi kyllä tätä aikapulan kroonisesti vaivaamaa tarhuria, että noinkin nopeasti syntyy valmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole kuin pari ohjelmaa mitä katson telkkarista ja tanskalainen maajussi on yksi niistä. Suosittelen katsomaan edes kerran, näkee netistäkin. Risuaita on siitä kätevä, että siihen voi joka vuosi lisätä risuja, ja pitääkin kun talvi painaa kasaan ja alimmat alkaa ehkä jo lahota. Hyvä keino hävittää risut, se minullakin oli mielessä kun aitaa tein.

   Poista
  2. Anoppikin aina suosittelee tuota maajussia, pitänee vilkaista! Mietin että tuliskohan aidasta tyhmän näköinen jos nuo pystytolpat olisikin jotain kakkoskakkosta tai muuta vastaavaa puutavaraa, kun meillä ei nyt oikein rankoja olis tähän hätään missään lähitienoilla... Kyllähän nekin äkkiä harmaantuu.

   Poista
  3. Äkkiä ne harmaantuu. Ja minusta yksi idea tuossa aidassa on, että käytetään niitä materiaaleja mitä omasta takaa löytyy.

   Poista
 14. Upea! Minun "risuaitani" on vain sellainen tukipuuton rankapötkö... Pitäisi vissiin pikkuisen jaksaa enemmän rakentaa. Kyllä sinä olet kätevä, tosiaan sopii pihapiiriin tuo aitasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaidat taitaa olla jokainen erilainen. Eikä yhtä oikeaa metodia sellaisen tekemiseen ole. Mutta onhan tuo ihan älyttömän idea aidaksi, etenkin maalaismaisemaan sopii hyvin.

   Poista
 15. Siis wau! Tosi ihana aita! Kyllä oot ollut ahkera. :-)

  VastaaPoista
 16. Ihan mahtava tuo aita! Sen myötä kiinnostuin blogistasi, ja liityinpä lukijaksi :)

  VastaaPoista
 17. On se vaan hieno. En ole vieläkään saanut aidan paikkaa päätettyä, tolpat on tehty jo aikoja sitten. Ehkä sitä on ihan hyvä vähän miettiäikin, jottei ala myöhemmin ärsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidan työn kun on tehnyt, niin ihan heti ei halua paikkaa vaihtaa, oli siinä sen verran iso urakka :D Piti minunkin hetki mietiä mihin kohtaan aita tehdään.

   Poista
 18. Onnea aidantekijänaiselle! Kova homma, mutta kivan näköistä jälkeä. Muutenkin pihasi on upea. Jäin lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tein urakan, aita on omissa silmissä päivä päivältä kauniimpi :)
   Tervetuloa lukijaksi!

   Poista

Kiitos kommenteista :)