torstai 2. huhtikuuta 2015

Vinkki venähtäneille tomaatintaimille

Tämä saattaa olla teille muille ihan selvä asia, mutta itselleni ei ollut. Olen kyllä lukenut, että vartta venyneet tomaatintaimet voi istuttaa kasvihuoneeseen vaakaan, mutta enpä ole ennen älynnyt, että saman voi tehdä jo sisällä ensimmäisessä taimetuksessa. Minun taimeni tuppaavat venyä joka vuosi liian vähäisen valon takia.

Maitotölkkini loppuivat kesken heti alkuunsa, joten jouduin turvautumaan tomaattien kanssa matalampiin muoviruukkuihin. Pensastomaatti Maja ei onneksi venynyt ihan mahdottomasti, mutta ajattelin, että silti on viisaampaa laittaa ne multaan mahdollisimman syvään. Varresta ei kasva hontelo ja mullattu osa kasvattaa uusia vartta tukevoittavia juuria. Ja säästän myös rahaa kun mullan kulutus ei ole ihan valtaisaa.

 Vähän multaa taimipurkin pohjalle, tomaatti pötkölleen ja multaa päälle. Jos taimi on kovin hontelo, voi sitä jopa kiertää purkin reunoille. Majan taimet olivat kuitenkin niin napakoita, että näitä ei voinut kiertää ilman katkeamisen riskiä.
 Sitten vain multaa päälle. Eikä haittaa vaikka taimi jäisi purkin sivuun, kasvaa se siinäkin. Tomaatit kylvän aina astioihin hajakylvönä. Purkkeihin siirrettävät taimet valitsen huolella. Tärkein kriteeri on varren paksuus ja ehjät lehdet. Eli pisin taimi ei automaattisesti ole hyvä, paras on tanakka ja sopivan matala. Kuitenkaan kaikein pienimpiä, muiden varjossa kasvaneitakaan ei välttämättä kannata käyttää. Niissä ei välttämättä kehity kunnolla hedelmän alut. Majan kanssa poikkesin hieman periaatteistani ja laitoin taimipurkkeihin lähes kaikki. Näitä on tarkoitus antaa kesällä lahjaksi ja muutenkin eteenpäin jolloin taimia saa olla runsaasti.
 Maitotölkkeihin laitoin kaikkein pisimmät, mutta lyhensin tölkkejä aika reilusti. Pensastomaattina nämä tulee ruukkuihin ja ruukkujen korkeus sanelee aika paljon miten näitä voi istuttaa. Korkeutta ei ole rajattomasti kuten meidän maapohjaisen kasvihuoneen kanssa on.
Laskin kauhuissani että tomaatteja on tulossa hivenen liikaa. Kuutta laatua kylvin, ja jos jokaista taimetan vaikka 30 kappaletta, meillä hukutaan tomaatteihin. Ihan täällä sisällä jo niiden ruukkuihin. Loppuu pöytätila ja ikkunat kesken. Joten kaikki tutut, meiltä saa taimia, niin monta kuin haluat.

12 kommenttia:

 1. Olisi kiva jos kaikki venähtäneet taimet saisi istuttaa syvempään, mutta liekö tomaatti ainoa? Mulla ainakin chilit ovat venyneet aivan liikaa.

  Tomaattirikas kesä siis tulossa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä chilinkin voi istuttaa entistä syvempään. Niissäkin tuppaa se varsi aina venymään. Mulla ei onnistu ikinä paprikat, joten en laita enää. Viime vuonna ei onnistuneet edes valmiit taimet, saatiinko syötäväksi peräti kaksi paprikaa. Jääpä enemmän tilaa tomaateille ja kurkulle.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä! Ja iloista pääsiäistä sinne :)

  VastaaPoista
 3. Mahtavat taimiviljelmät:)
  Hyvää pääsiäisenaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tää lähtee lapasesta, se kuuluu kevääseen. Loput taimista nakkaan kompostiin ja yleensä ne jatkaa elämäänsä siellä. Viime kesänä ehtivät kukkia, mutta tomaatteja ei tullut kun kesäkuussa oli liian kylmää.

   Poista
 4. Samoja hommia tein viime viikonloppuna. Honteloita karvajalkoja piti koittaa mahduttaa syvemmälle ruukkuihin. Kylvin viittä eri tomaattilajia. Jokaista piti tulla kuusi, mutta purkkeihin livahti myös varasiemeniä, nyt minulla on melkoinen tomaattitarha tiedossa, kun en raski kuitenkaan varataimiakaan hävittää, vaan ruukutan nekin. Hyvää pääsiäistä Päivänpesään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varataimia pitää aina olla. Joka vuosi mulla katkeaa jokunen taimi ja harmittaa jos ei ole riittävästi. Ja helpompi valita parhaat taimet jotka laitetaan kasvihuoneeseen. Hyvää pääsiäistä sinnekin!

   Poista
 5. Ooh, ihanaa satoa luvassa! Vesi jo herahtaa kielelle kun ajattelen auringossa kypsyneitä tomaatteja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin herahtaa, kaupan tomaatteja ei tee yhtään mieli.

   Poista
 6. Komeita taimia! Ihanaa aikaa tämä kevät! Hauskaa pääsiäistä!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)