maanantai 6. huhtikuuta 2015

Jatkoa kuusiaitaan

Köyhän naisen puutarha eteni taas pätkän. Kuusentaimet ei tietääkseni ole kalliita, mutta miksipä niitä ostamaan, kun omasta pihasta löytyy joka kevät rikkaruohona kymmeniä kuusen taimia. Tosin kovin pieniä, mutta silti käyttökelpoisia. Kuusirahat kun voi käyttää tärkeämpäänkin, kuten pioneihin ja hortensioihin.

Tontin pohjoislaidalla kasvaa iäkäs vapaasti kasvanut kuusiaita. Se on tehokas tuulisuoja. Aitaa on jatkettu pieni pätkä aikaisempina vuosina. Tänään jatkoin lisää 14 kukkapenkeistä löytyneen taimen verran.
 Kuusen taimien ympärille ei tietenkään ostettu kallista pahvisuojaa, saman asian ajaa kanamunakennon kansi tai talipallopaketin alusta. Alma toimi hyvänä apulaisena istutuksessa ja tarkisti ettei myyrät vaani aiemmin istutettuja taimia.
 Tämä maisema jää tulevan kuusiaidan taakse. Tuuli pääsee puhaltamaan vapaasti pitkältä matkalta pihaamme ja jäähdyttää sitä melkoisesti.
 Tässä taimi istutettuna, pahvilla ja sahajauholla suojattuna. Pahvi ja sahajauhot ovat maatuneet siinä vaiheessa kun kuusen taimi on jo niin iso että pärjää heiniä vastaan omin voimin. Minä tosin tallon heiniä taimien ympäriltä pari kertaa kesässä kun taimia on niin vähän. Kymmenen hehtaarin kuusimetsän kanssa olisi vähän toinen juttu.
Laskin, että pari samanlaista pätkää ja sitten kuusiaita on valmis. Siis 2-3 vuoden päästä. Tai sitten aloitetaan toinen rivi kuten vanhassakin aidassa on.

7 kommenttia:

 1. Laitappas jossain välissä keväistä kuvaa myös siitä kuusiaidan vanhemmasta päästä. Minä olen jostain sattuneesta syystä kuusiaitafani. (Uuden kotimme maalla tunnistaa parhaiten tiellä kulkijat sankasta kuusiaidasta, jonka isä ja äiti istuttivat melkein 30 vuotta sitten.)
  Ja kaikkea hyvää, Katja, tulevaan työviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin laittaa kuva kuusiaidasta, jos saan koko aidan yhteen kuvaan. Kuusiaita on nykyään enenmmän metsikkö kuin aita kun on saanut kasvaa vapaasti leikkaamatta. Samaan tyyliin saa kasvaa uusikin aita, siksi en ehkä laitettava se toinenkin rivi, pitää paremmin tuulen pois ja kuuset pystyssä.
   Mukavaa työviikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Ihanaa oman pihan tuotteiden kierrätystä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kierrätetään tosi paljon kaikenlaista, pakon ja luonnon vuoksi :)

   Poista
 3. Hei! Minä olen hyvin kiinnostunut kuusiaita-asiasta. Meillä valitettavasti ostotaimet olivat hieman ylikasvaneitä ja nyt alta rungot paljaana. Miten sen toisen rivin istutus onnistuisi? Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiläl on istutettu vanha kuusiaita kahteen riviin, niiden välillä on n. 3 metriä tyhjää. Pienessä pihassa ei siis vlttämättä onnistu. Jos taimet on pilalla niin todennäköisesti ei auta muu kuin vaihtaa uusin. Entä jos katsoo pari vuotta miten taimet lähtee kehittymään?

   Poista
  2. Kiitos! Ei tässä muu auta kun katsotaan, Harmittaa kovasti, mutta kuusiaitahan se vaan ;)

   Poista

Kiitos kommenteista :)