tiistai 14. huhtikuuta 2015

Ongelma johon kaivataan apua

Vaivihkaa olen laiminlyönyt talon sisäänkäyntiä. Viime vuonna en saanut edes patoihin kesäkukkia hankituksi. Saatikka että olisin pitänyt hiekan kunnossa portaan edestä. Tosiasiassa tuo betoniporras inhottaa minua niin, että en halua tehdä paikalle mitään.

Mutta nyt päätin, tänä kesänä härkää sarvista ja nyt tehdään jo jotain eikä vain käännetä katsetta pois. Talon edusta ei ole talon arvoisessa kunnossa.
 Mutta mitä tälle sitten tekisi? Onko hyviä ideoita? Ongelmana tuossa on talvi ja lumi, sitä kolataan pois ja päälle. Padat voisin hyvillä mielin varastoon. Portaan vasemmalle sivulle myös kivetys. Kulkuväylälle parempi hiekka vai kivetys? Millainen kivi? Ehkä liuskekivi olisi luonnollisin. Tai noppakivi. Onko mitään perennaa mikä kestäisi sivuilla vai onko ihan tuhoon tuomittu ajatus? Kesäkukkia olen kamalan huono laittamaan ja hoitamaan, niillä tuon tietysti saisi aina kesäksi kivaksi.
Betoniporrasta ei valitettavasti vaihdeta. Se on niin iso möhkäle että pitäisi räjäyttää pois. Joten saa nyt olla muistuttamassa ajattelemattoman ihmisen virheestä. Miten kaunis tuossa olisi tilalle luonnonkivi astimena. Kuka keksii mitä tuolle ongelmalle tehdään?

edit. Pakko laittaa tähän kun niin moni ehdottaa betoniportaiden piilottamista. Eli ne ei ole ongelma emmekä ala tuhlaamaan niihin materiaalia ja aikaa, saavat olla betoniset. Ongelma on tuo pieni parin metrin kulkupätkä pihatieltä portaille ja sen reunusta. Niihin kaivataan päivitystä.

40 kommenttia:

 1. Kiveys molemmin puolin ja eteen jonkin sortin kiviä. Padat molemmin puolin betonia ja niihin yksivuotisia helppoja kukkia! Työniloa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiveys on suunnitelmissa tehdä toisellekin puolelle betoniportaita, mutta padoista taidan tässä kohtaa luopua. En jaksa hoitaa niitä :)

   Poista
 2. Eikö betoniportaat voisi piilottaa lautaportaiden alle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä voisi olla ideaa, toisaalta lauta on ihan älyttömän liukas sateella, ja laudan kanssa tullaan ongelmaan millä sen käsittelee. Joten betoniportaat saa olla, ne ei ole ongelmista suurin. Suurempi ongelma on siinä edessä, se kulku portaille :D

   Poista
 3. Tai betoniportaat päällystää liuskekivillä. Eipä ainakaan kivet keikkuisi ;)

  Meillä on portaiden pielessä joku saniainen. Se pärjää kovin vaatimattomalla hoidolla. Lisäksi laitan aina kesäkukkia, mm. pelargonioita ja markettaa. Hoidan kastelemalla ja lannoitan muutaman kerran kesässä.

  En kyllä osaa sanoa mikä perenna kestäisi kulkuväylän varrella jos siinä talvella kolataan ja heilutaan eikä välttämättä ole lunta suojana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betoniportaille ie tehdä mitään, ongelma ei oikeasti ole niissä vaikka en niistä pidä. Tuossa muuten kasvoi kaksi saniaista molemmin puolin kulkuväylää silloin kun ostimme taloa. Ne kärsivät remontissa ja siirsin ne pois. Niitä vois harkita nyt uudestaan, kiitos ideasta.

   Poista
 4. Onko sisäänkäynti "päivän puolella", eli etelä -tai länsisuuntaan? Olen kai vähän suuruudenhullu, mutta silmäni näkivät ulkoeteisen molemmille puolille rakennetut terassit, joka on yhtenäinen eteisen edestä. Betoniaskelma jäisi terassin alle ja terassille nousevat portaat voisi tehdä mieltymyksen mukaan loiviksi tai jyrkiksi ja reunustaa kaiteella, joka sopii talon ikkunanpieliin.
  Terassin eteen sopii yhtenäinen vihreä pensas, joka ei kasva kovin korkeaksi ja on helppohoitoinen. Padat veisin odottelemaan sopivaa paikkaa.

  Teetpä sisäänkäynnille mitä hyvänsä, lopputulos on varmasti kotoisa, koska sinä pohdit aina suurempia projektejasi tarkasti etukäteen ja toteutat sitten kaikessa rauhassa.
  Ja sekin on kivaa omassa talossa asumisessa, että aina löytyy kunnostettavia kohteita ja töiden toteuttamista jarruttaa ihan terveellisesti rahapussin tilanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei terassia :D se näyttäisi meillä ihan tanssilavalta eikä oikein kuulu näin vanhan talon eteen. ja rakentamista rajoittaa sekin, että padoista alkaa pihatie missä on päivittäistä autoliikennettä. Pitää mahtua myös auraamaan talvella.

   Poista
  2. Ihanaa kun olet topakasti terassittomuuden puolella. Isot terassit ovat varmasti mukavia ja tosi käytännöllisiä, mutta kun ne väkisin näyttää avaruudesta laskeutuneilta vanhojen talojen kyljissä. Saniaisvinkki oli kiva! Uusimmassa Tuumassa esitellään se Pattoin perinnetalon kivipyörö, ota siitä vinkki :) http://www.etelasavonmuseot.fi/museot/juvanmuseot/pattoi.html

   Poista
  3. Terassit sopii tosi hyvin uusien talojen pihoille, mutta ei meille. Mutta kiitos vinkistä, Tuuma on luettu ja luin sen kivipyöröjutun jopa kahteen kertaan, enkä hoksannut että siinäpä mallia omaankin pihaan. Kannattaa aina kysyä neuvoja blogissakin :D

   Poista
 5. Mian kanssa samoilla linjoilla. Koko kuistin levyinen porras, ylimmälle tasanteelle mahtuisi kesäkukkaruukkuja, lyhtyjä, Talvella pikkuhavuistutus? Noppakivet pysyisi varmaan siistimpänä, Olis helppo pitää puhtaana. Perennaa ei varmaan kannattaisi laittaa kulkuväylän sivulle. Lapsia saa sitten aina olla kieltämässä. Tämmöisiä ajatuksia meikäläisellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betoniportaat saa olla reilusti betoniset. Noppakivet olisi helppo pitää puhtaana ja minusta ne sopisi hyvin talon luonnonkiviperustukseen. Alkaisiko nurmikko sitten heti noppakivistä. Tai ehkä ne pari saniaista koristeeksi. Pitää miettiä :)

   Poista
  2. Tuntuisi että koko kuistin levyistä porrasta talo kaipaisi? Voisiko nykyisten laidoille lisätä - hmmm... lisää betoniporrasta tai vastaavaa ja jotenkin muokata niitä siten, että näyttäisivät siltä kuin olisivat aina siinä olleet? Yhdenmukainen pinnoitus tmv? Ja sitten noppakiveä polulle.

   Poista
  3. Se on kyllä totta että koko kuistin levyinen porras olisi hieno ja tuohon sopiva. Mutta ehkä sitten kun betoni on riittävän huonossa kunnossa niin laitetaan luonnokivistä. Polusta tykkäisin kivettynä.

   Poista
 6. Minä päällystäisin betoniportaat jollain kivellä, liuskekivellä? ja miten olisi mukulakivikuja? Teillä näyttää olevan jo sellaista kiveä talon ympärillä miksi ette tekisi siitä polkua talolle ja reunoille vaikka jotain vanhaa tiiltä ja tiilien taakse kukkapenkki jossa perennoja ja laittaisit vielä niin että koko ajan joku kukka kukkisi?

  Virve

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiili ei kestä hajoamatta meidän savimaassa talvella. Juuri katselin luumulehdon tiiliä että taas menee useampi vaihtoon. Mutta mukulakivi kuulostaisi hyvältä.

   Poista
 7. Meillä on betoni portaat jätetty laudasta tehdyn terassin alle. Melkein asutaan kesällä terassilla, joten se on tosi tarpeen.
  Raija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meille ei tule terassia kuin minun kuolleen ruumiini yli :D Ongelma onkin lähinnä portaiden edusta, pihatieltä niille asti. Ilmaisin sen ehkä huonosti.

   Poista
 8. Minäkin ehdottaisin, että betoni jäisi lautojen alle.

  Ps. Ihailen talonne kuvaa, se on niin upea :)

  VastaaPoista
 9. Miten olisi joku kivetys joka johtaisi ovelle? Tarkoitan jotain tälläistä.

  http://www.taloon.com/pihakivet/7238/dg
  Tai
  http://www.taloon.com/pihalaatat/7208/dg
  Tai
  http://www.betonilaatta.fi/tuoteryhma/paallystekivet

  Teillä on ryhdikkään näköinen talo ja aivan ihana puutarha. Siitä on mukava lukea. -m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, kivetyksestä tykkäisin ja se ehkä pysyisi siistinä, nykyinen ei ainakaan ole siisti.

   Poista
 10. Hassua, minäkin kun luin tuota, niin aloin miettiä keinoja piilottaa betonia, mutta sitten pääsin viimeiseen kappaleeseen ja huomasin, että se ei olekaan sinun ongelmasi. Minusta teillä on kaunista noinkin. En näe mitään vikaa missään muussa kuin juurikin betoniportaan ulkonäöllisessä sopimattomuudessa talon kivijalkaan nähden. :)

  Kivetty polku ainakin jotenkin sotisi tuon talon tyyliä vastaan. Minusta on vain tosi kiva, että on luonnollisen näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betoniporras on ihan karsea. Mutta jos alan ehdottaa miehelle sen poistamista saan takaisn vain komeita mulkaisuja :D ehjää ei kuulemma poisteta. Kivetty polku olisi minusta kiva, mutta ei mitään betonilaattaa vaan luonnonkivillä päällystettynä, kuten vaikka noppakiveä, liuskekin saattaa olla ehkä liikaa. Mietitään :)

   Poista
  2. Ai kun ehjän betoniportaan voisi jotenkin teleportata tänne, minne se kuuluisi. Meillä ei kestä vuokralaisen oven rappuset enää ensi talvea, ne on sen verran hajonneet että vesi pääsee portaiden sisälle ja rapauttaa niitä talvi talvelta rajummin. No, ensi kesänä sokkelin kunnostus ja maalaus ja samalla uudet portaat. Verannan oven rappu yritetään säästää ja paikata vaikka halki se on sekin, ei yhtään niin pahasti kyllä kuin vuokralaisen rappu.

   Poista
  3. Ja joo, Susannan kanssa samoilla linjoilla - sellainen tietty "vaatimattomuus" kyllä olisi ihan mahtava tuossa säilyttää vaikka komean talon sisäänkäynnistä onkin kyse. Liuske menee ehkä kuitenkin teidän talon kohdalla vähän turhan moderneille vuosikymmenille...? Minua häiritsee edelleen tuo meidän pihan liika "hienous", luulen että tullaan vielä radikaalisti pienentämään tuota murskeella päällystettyä osuutta ja vaihtamaan se murske hiekkaan, kunhan tää kuratassuvaihe tästä laantuu.

   Poista
  4. Ja pakko vielä todeta että ensi VUONNA se sokkeliremontti, ei ensi kesänä, keväthän nyt vasta on...

   Poista
  5. Ja meidän betonirappuset ei hajoa millään :D Mun täytyy jostain pyytää taas lainaksi se filmi joka on kuvattu kylällä 1950-luvulla. Siinä on muistaakseni juuri meidän taloa kuvattu niin etä porraskivi saattaisi näkyä, tai puurappuset, mitä tuossa nyt on ollut.
   Sama mieltä olen, vanhassa pihassa ei saa olla liian hienoa. Mulla on jopa luumulehdostani huono omatunto koska ei sellaista ole maatalon pihassa ollut. Mutta vetoa siihen että se pongahtaa pihasta silille vasta viimeisenä. Edustusosa on yritetty pitää perinteisenä.

   Poista
 11. Niinkuin itsekin kirjoitit, niin minäkin laittaisin portaan vasemmalle puolelle kivetyksen. Polulle harmaata soraa ja jos patoja saisi vaikka vähän korotettua ja suoristettua esim tiiliä alle, niin niihin voisi istuttaa perennoja esim. kuunliljoja https://www.viherpeukalot.fi/?s=11&tuote=50293. Itse tykkään padoista ja kasvien kera ne toisi kivaa pehmeyttä.
  t. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en ole ajatellutkaan että padassa menestyisivät myös perennat. Nyt padat on lähinnä muurahaispesänä. Kesäkukat ei taas ole mun juttu. Padat oli alkuunsa korotetuna, en tiedä mihin kivet hävisivät vai onko ne hautautuneet maan sisään jo. Pitää tutkia :) Alue on saanut olla niin omassa rauhassa kuin voi.

   Poista
 12. Olen samoilla linjoilla Susannan kanssa. Minusta polku ovelle sais olla ihan vain hiekkaa ja jos haluat jotenkin siistiä väylää, nurmikon reunan voisi kantata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kantattu nurmikko! Siksi ajattelin siihen jotain istutustakin niin nurmikko loppuisi siistimmin kukkapenkkiin kuin hiekkakäytävään. Ehkä on tapahtunut jo pientä hahmottumista päässä mitä tuohon laitetaan.

   Poista
 13. Sinulle on haaste osoitteessa rauhalan.blogspot.fi

  Aurinkoista kevättä teidän väelle :)

  VastaaPoista
 14. Mulla on rintamamiestalossa ihanasti sinertäväksi maalattu kulahtanut betoniporras, joka on betoniseksi siis tosi kaunis! Ehdotan siis teidänkin portaan maalaamista betonisokkelimaalilla joksikin siniharmaaksi, niin johan kaunistuu, etenkin sitten, kun maali hiukkasen kuluu :-) Eikä ole liukas.
  Enemmän noita pyöreitä kiviä, sekä rapun toiselle puolelle että eteen pihapolun alkupätkäksi, siinä olet minusta ihan oikeassa. Mielummin samanlaista kiveä kuin jo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta, maali ei olisikaan hassumpi portaissa, eivät olisi ehkä niin betoniset.

   Poista
 15. Äidilläni on suikeroalpia tuollaisessa padassa. Hyvin on siinä pärjännyt monta vuotta :) Halutessaan saa kesäkukan siihen keskelle korkeammaksi elementiksi. Kivikkokasvithan kans menisivät padassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Padoista haluaisin jo eroon, jotain vaihtelua. Suikeroalpia minulla kasvaa kivikossa, ei ihan lemppareita mutta siellä saa olla.

   Poista
 16. Kuunlilja on helppohoitoinen ja näyttävä, eri lajikkeilla erisävyisiä lehtiä, niistä saisi näyttävän reunuksen käytävälle tai vaikka vain ovenpielee. Ei ole moksiskaan lumikuormista. Oletko miettinyt kivituhkaa käytävämateriaaliksi?

  Blogisi on ihana; sopivasti puutarhaa, sisustamista, remppaa ja muuta elämää. Tässä parin viikon ajan olen lukenut Arvilasta iltalukemisena ja viihtynyt hyvin :)
  // LeenaA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä miksi, mutta kuunliljoista en jostain syystä pidä. Niitä ei ole puutarhassani ensimmäistäkään. Kivituhkaa on mietitty, mutta mitään päätöksiä ei olla tehty, antaa asioiden hautua :)

   Poista

Kiitos kommenteista :)