torstai 30. huhtikuuta 2015

Narsissit talteen

Navetan takana on kasvanut sinne kuulumattomia narsisseja jo monta vuotta. Todennäköisesti ne on kipattu sinne jonkin kukkapenkin muokkauksen yhteydessä, osa jo ennen meitä. Jotkut hävisivät kun mies viime vuonna mylläsi navetan takusen kotiloiden takia. Loput pelastin kukkapenkkeihin istutettavaksi. Eipä anneta yhdenkään taimen tai sipulin mennä enää hukkaan.
 Operaation Pelasta Narskut myötä löysin talon takaa, metsiköstä yhden sipulin. Otin senkin talteen ja istutin vähän erikseen muista. Sitä en voi kuin arvella miten yksinäinen narsissin sipuli on talon taakse joutunut. Myyrät kuljetelleet vaiko siemenestä levinnyt. Leviääkö narsissi edes siemenestä? Vai onko talon takana joskus ollut kukkamaa, löytyihän sieltä ainut talon raparperikin.
Toinen omituisessa paikassa kasvanut narsissi löytyi entisen maakellarin kohdalta. Siinä niitä on saattanut joskus kasvaa, mutta ei meidän aikana eli ei ainakaan 10 vuoteen. Mistä lie ilmestynyt, oli pieni ja silti tehnyt sivusipulin. Kaikki narsissit laitoin tähän hevoskastanjan eteen. Väliin on laitettu kaksi pionia jos halpakaupan taimista nyt on mihinkään. Olivat tosi kuivat ja vähän epäilen tokkopa kasvavat. Pitäisi mennä valittamaan, mutta ei aina jaksa. Yksinäinen narsissi uuden ruusupuskan edessä on se talon takaa löytynyt yksilö.

12 sipulia siirsin ja vielä en edes käynyt nurmikolta esiintulevien sipuleiden kimppuun. Katsotaan saisiko nekin pelastettua. Viime vuonna pelastin kaksi narsissin sipulia syreenipusikosta. Nekin istutin hieman erikseen, sillä epäilen että ne voisivat olla vanhaakin kantaa koska kasvoivat niin syreeneiden keskellä. Toivon, että kukkisivat jo tänä vuonna. Lehdet ovat ainakin kasvaneet jo ihan kivan kokoisiksi.

4 kommenttia:

 1. samainen pelastusoperaatio täälläkin käynnissä =) vanhan talon ja pihapiirin ihanuuksia nämä eriskummalliset yllärit =) Meillä vaan ovat vielä sankossa etsimässä oikeaa sijoituspaikkaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mieluisia ylläreitä ovat. Mun on pitänyt aika monen syksynä siirtää narsissit, mutta eihän sitten enää muista missä kasvavat. Nyt on niin märkää, että eiköhän ne kestä siirron kukkimisajankohdasta huolimatta.

   Poista
 2. Se voi olla että se paikka on vanha kukkapenkki. Onko navetan taakse olemassa joku suunnitelma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla vanha kukkapenkki :) Navetan taakse saisi hienon puutarhan, mutta mitään suunnitelmia ei ole. Paikka on etelään viettävä rinne joten voisi sinne laittaa kasvamaan vaikka mitä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)