torstai 4. huhtikuuta 2013

Ruokakorivertailu, osa 2.

Tällä kertaa vuorossa pieni kasvisvertailu. Meillä minä syön (lähes) päivittäin vähintään 500g kasviksia ja marjoja. Hedelmiä tuossa määrässä ei ole mukana.  Muu perhe syö kasviksia vaihtelevasti, lapsista vain kuopus on sellainen joka erityisesti tykkää kasviksista. Tomaatti ei maistu yhdellekään lapsistamme, kurkkua taas menee vaikka yksi päivässä. Ja se kuopus pitää huolen, että paprikaa ei paljoa muille jää, kunhan sitä ei ole kypsennetty millään tavoin.

 Elokuussa haluan tehdä tämän uudestaan  kun on kotimaisten kasvisten sesonki. Sekoitetaan pakka siinä vaiheessa vielä oman maan kasvateilla jos luoja satoa suo. Nyt kaikki kaupasta, ja kun vuodenaika on tämä, ei läheskään kaikki ole kotimaista jonka nimeen yleensä vannon.
                                               
                                                   Lidl:                                 S-market:

-kotimainen kurkku (500g)        2,49/kg                                 3,09/kg
-keltainen paprika (500g)          4,99/kg                                 7,25/kg
-kiinankaali                               2,99/kg                                 3,79/kg
-kotimainen tomaatti(500g)       4,29/kg                                 4,49/kg
-kotimainen porkkana               1,39/kg                                 1,65/kg
-suippopaprika (500g)              4,98/kg                                 8,30/kg
                       
                              yhteensä:    12,76e                                  17,00e
Eroa vajaa vitonen. Ei kuulosta paljolta, mutta kun sen kertoo vuoden 52 viikolla on säästö jo aika iso meidänkin perheessä. Eikä tuo määrä kasviksia riitä viikoksi, korkeintaan 3-4 päiväksi. Tänäänkin on kauppalistalla ainakin tomaattia, kurkkua, paprikaa, jääsalaattia, ja omenaa. Ja ensi viikolla määrät on taas suuremmat kun paikalla on hoitolapset.

Näiden kahden vertailun perusteella Lidl on selkeästi edullisempi meidän perheen ruokakauppa.  Kaikilla ei ole Lidl sopivan matkan päässä, mutta jos kohdalle sattuu, suosittelen tutustumaan. Peruselintarvikkeita löytyy ihan kivasti.

Edellinen vertailu löytyy tästä.
              

32 kommenttia:

 1. Hei!
  Voisitko tarkentaa vertailuasi, ja huomioida Prisman bonukset ja maksutapaedun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. trololololollolollololoo trolololoooooo
   Jos heittää trollausta kehiin olisi hyvä edes himppusen ajatella mitä ja miten - ei taida ihan toimia :)

   Poista
  2. Bonus on täällä maksimissaan 5%, siihen saa ostaa tonnilla tavaraa. Mun matikalla Lidl on silti edullisempi. Maksutapaetu on 0,1%, itse en maksa s-etukortilla joten senkin puolesta Lidl on meille edullisempi. Lisäksi Lidlissä käyminne on pientä uhmaa S- ja K-ryhmän valtaisaa määräävää markkina-asemaa vastaan.

   Poista
 2. Ohho, olipa siinä anonyymiltä paljon pyydetty ;) Suhteellisen laajalla skaalalla pitäisi laskutoimitukset tehdä, kun bonuskin määräytyy kuukausiperusteisesti. Sanoohan sen kai järkikin, ettei vitosen-yli kympin eroa per ostoskerta hyvitetä pienellä bonuspalautuksella kerran kuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä ne bonukset kata hintaeroa, ei mitenkään päin :))

   Poista
 3. 17 eurosta 5% on 0,85e. Jos ei täyteen bonus prosenttiin pääse niin sitä pienempi on säästö. Minusta tämä vertailu on hyvä ihan näin perushintoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tosiaan 5% bonus vaatii ostoksia 1000 eurolla. Ei tule meillä aina täyteen vaikka tekisimme kaikki ruokaostokset s-kaupassa.

   Poista
  2. Meidän kylällä ei ole muuta kunnon ruokakauppaa kuin S-Market, joten meillä on S-bonuskortti tietty. Jos ostat kuukaudessa 500 eudolla on bonusprosentti 3, jos 600 eurolla niin prosentti on 3,5 ja jos 800 eurolla niin 4 prosenttia. 400 euron kuukausiostoista saat bonuksia 2,5 prosenttia, 300 euron ostoista 2 prosenttia, 200 euron ostoista 1,5 prosenttia ja 1 euron kuukausiostoksesta saat bonuksia 1 prosentin. 1000 euron ostoista saat "vain" 4,5 prosenttia, jos tavoitteesi on saada täydet 5 prosenttia bonuksia, niin kuukausiostoja täytyy olla 1200:n euron edestä.
   Meillä on kokemusta myös K-kaupan plussakortista ja täytyy kyllä myöntää, että se häviää S-Markettien bonusjärjestelmälle.
   -MUR-MUR-

   Poista
  3. Aika paljon saa ostaa täyteen bonukseen. Ei tulisi meillä edullisimmaksi.

   Poista
 4. Lidlissä meilläkin asioidaan. ONNEKSI se on tässä lähellä. En tiedä, miten me edes selviäisimme ilman sitä. S-Marketista haetaan sitten ne, mitä Lidlin valikoimiin ei kuulu: vehnäleseet ja proteiinipatukat. Ja katsotaan mätätiskin tarjoukset. :)

  Tosin ne Lidlin mätätiskitkin voittaa S-marketin mennen tullen. Lidlissa on alennustuotteissakin vielä kolme päivää käyttöaikaa jäljellä, kun S-market myy saman päivän tuotteita -30%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on sama juttu. Lidlin alelaputetuissa tuotteissa on vielä yleensä useita myyntipäiviä jäljellä. S-marketissa se yksi päivä yleensä.

   Poista
 5. Minä olen sit kuitenkin sen verran isänmaallinen, että en halua valuttaa voittoja Saksaan. S-ryhmäähän ei kukaan yksityinen omista ja voittoja itselleen kahmi. Tosin käsittääkseni Lidl on kyllä Suomessa tehnyt aika paljon tappiota alkuvuosina - jokohan on kääntynyt voitolliseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. S-kauppa on ihan samoin tavoin voittoa tavoitteleva yritys vaikka on ikäänkuin osuustoimintaa. Lidl työllistää kuten muutkin kaupat, sitä en tiedä miten maksavat veroja, käsittääkseni Lidl julkaisee lukujaan nihkeästi. Ja muistelisin minäkin, että oli alkuvuosina tappiollinen. Tosin se voi johtua siitä, että myymälöiden rakentamiskustannukset vievät aluksi ison osan voitoista.

   Poista
 6. Kiitos näistä vertailuista, olen suurella mielenkiinnolla lukenut. Itse olen huomannut saman, vaikka en ole noin tarkasti katsonut... Kuitenkin, kun viikon ruokaostokset ovat kutakuinkin samat, niin ostosten loppusummassa sen eron on huomannut hyvin S-marketin ja Lidlin välillä. Paikkakuntienkin välillä on eroja, sillä olen huomannut, että tarjousten perässä ei kannata lähteä Prismaan tai Citymarkettiinkaan toiseen lähipitäjään. Oman "kylän" lidl pitää hinnat kohtuullisempana koko kylässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ajele kovin pitkiä matkoja tarjousten perässä. Muutenkin bensan hinta on jo sitä luokkaa, että yritän hoitaa yhdellä kertaa kaikki asiat ja yhdistelen kauppareissuihin muutakin.

   Poista
 7. Jovelaska edelleen tekee ostopäätökset hinta-laatusuhteen sekä ostittain eettisten juttujen perusteella, mutta Lidl on vihannesten ja hedelmien suhteen pärjännyt sillä ostastolla hyvin. Ainakin pari vuotta sitten Lidlin hevi-tuotteet sisälsivät vertailuasteikolla toiseksi vähiten myrkkyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olen rehellinen, niin minulla työ rajoittaa, tai oikeammin kulukorvaus eettisyyttä ja esim. luomun ostoa. Kulukorvaus on riitettävä jos en halua maksaa hoitolasten ruokia omasta palkastani. Ja se korvaus on mitättömän pieni. Sekin osasyy miksi ruoka on yksi minkä hinnasta olen tarkka.
   Mutta lihaa ajattelimme tilata linkistäsi edes kokeeksi!

   Poista
  2. Lidlin vihannekset on musta vähintäänkin hyvää hinta-laatusuhdetta vertailussa muiden vastaaviin tuotteisiin. Niiden pitoisuuksia on tosiaan vertailtu myrkkyjen ja kaiken sellaisen osalta, mitä tuontivihanneksiin ja hedelmiin lisätään. Siinä vertailussa Lidlin tuotteet olivat paremmuusjärjestyksen kakkosena ja kaukana muiden, Lidlin kilpailijoiden tuoteiden pitoisuuksista.

   Poista
  3. Tuo oli kiva kuulla, voi ostaa vielä paremmalla omallatunnolla Lidlin vihanneksia.

   Poista
 8. Meillä menee niin paljon muutakin tuohon S-rymän bonuksiin kuin ruoka, käyttötavaraa, matkustelua, bensat, puutarhatuoteet yms yms. että sieltä tulee takaisin massia ihan hyvin. Keskittäminen kannattaa tässä tapauksessa. Lidl on ihan vieressä, käyn noukkimassa yleensä tarjoukset pois, mutta muuten ei osteta paljonkaan sieltä.
  K-kaupassa käyn joskus tarjousten perässä myös, Siwassa tai Valintatalossa en käy koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ennen luulin, että bonus tulee edullisemmaksi, mutta kun aloin laskea, niin ei se tullut, siis meillä. Tuplabonuksen hyödynnän ja asiakasomistajapäivät, mutta muuten tulisi tappiota jos ostaisin vain bonuksen takia :))

   Poista
 9. Olispa se Lidl likellä vaan ei ole,niin on tyytyminen S-marketiin.Meillä bonuksia tulee myös puhelin-laskusta nykyään.K-kaupassa käyn minäki tarjousten perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa tulla S-bonusta toisesta sähkölaskusta. Vaikka sähköntoimittajaa ei sen perusteella valkattukaan. Lidl saisi levitä vieläkin laajemmalle.

   Poista
 10. No tässä vähän vertailua Saksasta, valitisn tällä kertaa tarkoituksella Lidl:n, vaikka en nomraalisti siellä asioikaan.

  Luomutomaatti 3,38 euroa/kg
  Paprika 3,58 euroa/kg
  Kurkku 1,75 euroa/kg

  Olen ymmärtänyt, että Suomessa Lidlin hinnat ovat Saksan hintoja korkeamamt. Hinnoittelupolitiikan periaatteena lienee, että ollaan kyseisilä markkinoilla halvin.

  tv Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa täällä verotus nostaa hintoja. Ja se, että S- ja K-ryhmät ovat niin määräävässä asemassa hintoinenn. Ei Lidlin ymmärrettävästi kannata liiankana edullinen olla. Nuo Saksan hinnat kyllä kelpaisi :)

   Poista
 11. En ole vieläkään saanut aikaiseksi omaani, mutta kommentoin tätä.

  Itse en asioi säännöllisesti kummassakaan kaupassa, mutta pakko sanoa sen verran, että ei se S-ryhmäkään mikään hyväntekeväisyysjärjestö ole, kuten Katja sanoit, niin samalla tavalla voittoa tavoitteleva yhteisö kuin muutkin.

  S-ryhmän hintatasosta en osaa muuta kommentoida kuin sen, että ainakin meillä ABC:n bensan hinta on huomattavasti kalliimpaa kuin kilpailijoilla. Aikamoinen bonusjärjestelmä saisi olla, että hintaeron kompensoisi.

  Ja mitä Lidl:n eri Saksan ja Suomen hintaeroihin tulee, niin Suomessa kaikki kustannukset ovat myös korkemmat kuin Saksassa. Alkaen työnantajan pakollisista maksuista rahtikustannuksiin ja kiinteisiin kuluihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruuan alv on Suomessa 13% ja Saksassa 7%, se ei tietenkään selitä koko hintaeroa.

   Lidl maksaa toki ihan normaalin yhteisöveron Suomeen, Suomen toimintojen osalta. Mikäli siis verotettavaa tuloa on;)

   Poista
  2. Niinpä. Suomessa kaikki kustannukset (poislukien sähkö) ovat joko vähän kalliimpia, paljon kalliimpia tai törkeästi kalliimpia kuin Saksassa. Lisäksi palkat ovat kehnommat kuin Saksassa ja verotus korkeampaa kuin Saksassa. Oli uutisissa joku päivä sitten eri EU maiden välistä vertailua palkkojen ostovoimasta. Suomi sijoittui siinä vertailussa sinne häntäpäähän, selkeästi keskiarvon alapuolelle.

   Mutta nykyäänhän on mahdollista tilata postitse kaikenlaista jopa myös elintarvikkeita ulkomailta. Siinä voisi olla myös yksi keino, miten tulla toimeen suomalaisen heikon ostovoiman kanssa. Tai sitten yksinkertaisesti karsia kaikki turha kulutus pois ja keskittyä pelkästään olennaiseen eli ruokaan ja lämpöön. Paitsi taitaa pääkaupunkiseudulla olla tilanne jo niin vakava, että siellä heikommin palkattujen ihmisten ansiot eivät enää riitä edes noihin perustarpeisiin, eli asumiseen ja syömiseen.

   tv Leena

   Poista
  3. Nina: Noilla se hinnanero selittyy, verolla, ja kustannuksilla. Ja pikkasen olen sitä(kin) mieltä, että korkeimmilla voitoilla. Ruokakauppa ei taida olla K- ja S-ryhmille mitenkään päin tappiollista toimintaa. Ja jokainen voi kuvitella millä rahalla ne kaikki kymmenet uudet ABC-asemat rakennetaan. Ei se raha niihin tyhjästä tule.
   Ja absin bensa on muuten ihan törkeän kallista. Jos mahdollista tankkaan aina Lahdessa käydessäni jotta ei tarvitse käydä ABC:llä joka on meille lähin.

   Leena: Luulen myös, että yhä suurempi määrä ihmisiä joutuu keskittymään pelkkää ruokaan ja lämpöön. Mutta onko se sitten ihmisen elämää enää, minusta ei.

   Poista
 12. Hei!
  Me teimme mieheni kanssa tämän samaisen vertailun Kuopiossa. Ja tulos oli yllättävä... Meillä tehtiin vertailua prisman ja lidl:n välillä, sekä koska poikettiin sopivasti s-markettiin, niin sieltäkin poimittiin tiedot.
  Prisma oli halvempi. Mutta lidl oli halvempi kun vertasi hintoja paikalliseen s-markettiin.
  Meillä prisma sattuu työmatkan varrelle ja sekä lidl:n ja s-markettiin piti hieman koukata.
  Kiinnostaisi tietää onko muilla paikkakunnilla mistä molemmat lidl ja prisma löytyy samoin...kun lidlä mainostetaan halvemmaksi.
  T: Savon mamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin vastata alempaan, mutta blogger kenkkuilee. Prisma saattaa olla edullisempi, itse vertasin Lidlin broileria Kariniemen vastaavaan johon ei ole lisätty suolaa, nimittäin sitä suolalla turvotettu broileria kyllä saa edullisesti muualtakin. Lidlissä siihen ei ole lisätty suolaa. Rainbown broileriin on. Ja sitähän ei meille osteta :))
   Joskus voisi tehdä vertailu Lahden Prisman ja Lidlin kanssa, täällä meillä on se S-market ja Lidl lähellä, Prismaan saa körötellä autolla 30km. Se ajomatkakin pitää miettiä!

   Poista
 13. Savon mamma hieman jatkaa:
  Hintojen vertailu hinnat löytyy miehen koneelta, joten paljoa en muista, mutta esim maito prisma 0.63€ ja lidl 0.62€, laktoosittomat oli samanhintaisia molemmissa. Maitojen menekki ei meidän 4 hengen (3 juo maitoa, itse käytän vain hapanmaitotuotteita).
  Lihojen ja hedelmien hinnat oli kaikki prismassa halvempia kilolle. Esim kanaa meillä syödään paljon ja sen ostamme aina maustamattomana fileenä, inhoan sitä silppua :/

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)