torstai 29. marraskuuta 2012

Myrskyyn varautumista

Maaseudulla asumiseen liittyy usein myrskyyn varautumista. Sähkö määrittelee elämää täälläkin, ja ilman sähköä ei toimi porakaivon pumppu ja sehän tarkoittaa sitä, että vettä ei tule hanasta tai wc-pöntöstä.. Tilanteen pelastaa pari ämpärillistä vettä suihkun nurkassa. Juomavettä on aina erikseen kanisterissa. 
 Otsalamppu on loistava keksintö. Eteisestä löytyy oma jokaiselle perheenjäsenelle. Nukkumaan menneet veivät omat sänkyihinsä, sillä mikään ei ole inhottavampaa kuin herätä keskellä yötä siihen että sähköt ei toimi.
Onneksi talo pysyy lämpöisenä myös pelkillä uuneilla, liiterissä on polttopuuta ja tulitikkuja takan reunalla. Tarvittaessa jääkaapin ja pakastimen sisällön pelastaa ulkona oleva pakkanen

Eiköhän tästäkin myrskystä selvitä!

7 kommenttia:

 1. Kyllä noilla eväillä luulisi selviävän! Surettaa niin monet talot, joista on uunit purettu 70-luvulla, onhan niitä jo takaisinkin rakennettu... mutta silti. Se oli niin lyhytnäköistä! Maaseudulla etenkin on pakko pystyä tulemaan toimeen sähkökatkojen aikana, puhumattakaan siitä tehokkaasta lämmöstä joka uuneista säteilee.
  Toivotaan, että katkoa ei tule, mutta teillä kyllä näyttää siltä, että ei haittaa vaikka tulisikin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa myrskyt, jopa nautin niistä. kovia tuulenpuuskia täällä jo on, aamuyöstä pitäisi pyryttää lunta ja se on se pahin kun kinostuvat sähkölankojen päälle.

   Uunien purkaminen on kyllä surullista, lämmittävät tehokkaasti ja huolehtivat ilmanvaihdosta ilman koneita.

   Poista
 2. Ohhoh. Tsemppiä teille myrskyihin, toivotaan, ettei mitään käy. Pitäisköhän itsekin tarkistaa, että taskulampuissa on patterit ja laittaa vaikka pari litraa vettä pulloihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tää on jo ihan rutiinia :)) Sähköt menee ilmassa ja katkoja on aina silloin tällöin etenkin kinostuvan lumen takia.

   Poista
 3. Mä kävin postilaatikolla toteamassa, että kuuset taipuilee vaakasuuntaan eikä sanomalehden jakaja ilmeisesti ollut päässyt reitilleen - ainakaan ei lehteä ollut laatikossa. Niinpä ryhdyin minäkin varotoimenpiteisiin, vaikka tänne ei pahinta lumimyräkkää ole luvattukaan.

  Sinänsä meillä toimii elämä ilman sähköäkin: vetta saa tarvittaessa kaivosta käsipumpulla, hyysikkä toimii pihalla sähköttäkin, puilla lämmitettävässä leivinuunissa saa tehdyksi ruokaa, sauna ja muuripata lämpiävät puilla, joten pesullekin pääsee. Mutta KAHVIA on hankala keittää (ja tukkaa kihartaa) Ja sitä paitsi saunan lämmittämisessä menee niin kauan, ettei sitä ennen töihin menoa ehdi tehdä.

  Niinpä otin kuumaa vettä ämpäreihin myöhemmin herääville varaksi ja keitin kahvia termospulloihin. Ja menin pesemään ja föönaamaan tukan heti eikä vasta kahvin jälkeen.

  Silloin yhtenä vuotena kun oli useamman päivän sähkökatko, oli naapurissa vilskettä: heillä on kaasuliesi ja kyläläiset kävivät keittämässä siellä pumpputermareihin kaffetta :-) Nyt meilläkin on kyllä kaasugrilli, jolla voi tarvittaessa keittää kahviakin. Se havaittiin viime toukokuussa, kun kesken ylioppilasjuhlien katkesivat sähköt just ennen kuin piti ruveta kaffetta keittämään.

  VastaaPoista
 4. Myräkkää on vähän mutta ei lunta. Hassua katsella kuvia Hesasta jossa jo tosi paljon lunta. Ootellaan ootellaan, ostettiin jo liukurit ym vermeet valmiiksi :)

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)