sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Tunnistusapua! Ruusu ja syreeni.

Tällainen kasvaa pihassamme. Menimme leikkaamaan alas heti ekana syksynä ja jäi näkemättä kukinta. Nyt sitten kukkii ekaa kertaa ja totesimme, että syreenihän se on. Vaan osaisiko joku kertoa mikä syreeni? Kuvassa ei ole vielä ihan täydessä kukassa, mutta lehdet näkyy jos niistä voi jotain päätellä. Kukkii siis muita pihamme syreeenejä myöhemmin, eli ihan kohta :)

edit. Nyt on googailtu koko ilta ja ilmeisesti on Unkarinsyreeni. Veikkaisin kuitenkin, tämän olevan jotain vanhaa kantaa. Ilmeisesti pensaan koon puolesta on ollut pihassamme iät ja ajat. Muita tämän pensaan kanssa samanlaisia syreenejä ei pihassamme ole. Tällä on aivan erilainen kasvutapa, lehdet ja kukat kuin muilla syreeneillä, lilalla ja valkoisella. Lisäksi tämän väritys näyttäisi oleva tuollainen roosaan vivahtava (ei näy kuvassa niin hyvin).

Toinen on sitten ruusu. Kasvaa sellaisessa pöheikössä talomme takana. Siinä on ilmeisesti ollut joskus puutarhaa, mutta nyt se on pelkkää pusikkoa. Kurtturuusua hävitimme jo pihastamme, tämä ei ole sitä. Nyt mietin uskallanko siirtää tätä näkyvämmälle paikalle, ei saisi levitä liikaa. Laji ja nimi olisi kiva tietää jos on jollekin tuttu.

edit. Googlailtu lisää ja todetaan tämän olevan Orjanruusu. Ilmeisesti ei leviä juurivesoista joten varmaan uskaltaudun siirtämään pusikosta pihaankin :)Molemmista on saatavilla taimia jos joku haluaa.
p.s. Meillä valvotaan vielä, arvatkaapa miksi. No siksi kun kuopus oksentaa. Jee, jee. Äh, eipä nukuta äitiä kun valvoo ja odottaa milloin se seuraava oksupoksu tulee...


6 kommenttia:

 1. Unkarinsyreeni se varmasti on ja ruusun luulin kurttu(lehti)ruusuksi.

  VastaaPoista
 2. Olivieno: Kiitos, mikähän se ruusu sitten mahtaa olla mikä pihasta hävitettiin? On sitä mitä kaupungit käyttää esim. liikenneympyröissä ja sellaisissa. Tämä kuvan ruusu ei kuitenkaan ole samanlaista kuin se jota luulin kurtturuusuksi.
  Entä osaatko sanoa mikä syreeni on sitten se pihamme tavallinen syreeni joka kukkii aiemmin keväällä. Se syreeni joka on tuossa päiväpesän elämää esittelyn taustakuvana. Minä olen näitä niin huono tunnistamaan mistään kirjoista :)

  VastaaPoista
 3. Heti oisin unkarinsyreeniksi tunnistanut... Meillä on sitä aitakasvina!

  VastaaPoista
 4. Todennäköisesti juu Unkarinsyreeni on kyseessä, reheväkasvuinen vain nyt "noin nuorena". Olisko aiemmin kukkinut sitten pihasyreeni (Syringa vulgaris)
  Ruusu voi olla orjaruusu varsinkinkin jos siinä on isot piikit, jos en vallan väärin muista... Kuvista on kuitenkin tälläisen ei ammattilaisen vaikea tunnistaa, katso väri, piikit, terälehtien lukum.myös kiulukat auttavat tunnistamaan ruusun sitten syksymmällä yms ja etsietsi. Mutta Rosa rugosa tuo ei ole, siis kurttusuusu.

  VastaaPoista
 5. Jahas, tuli muuten mieleen, että ruusu voisi olla myös metsäruusu katso ja ihmettele =)
  Vähän hankalaa pelkästä kuvasta päätellä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Kaisa:) Taitaa olla metsäruusu. Kävin tutkimassa pensaat paremmin, ja piikit viittaisi enemmän metsäruusuun. Alhaalta tiuhassa ja käyriä piikkejä. Leviää juurivesoista joten saa jäädä paikoilleen :)
  Syreeni sitten on unkarinsyreeni. Nykyinen kasvupaikka vaan on liian lähellä taloa, toivottavasti kestää siirtämisen parempaan paikkaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)