tiistai 23. heinäkuuta 2024

Vaaleanpunaista

 Lempivärini puutarhassa on vaaleanpunainen ja pinkki. Sen huomaa etenkin näin heinäkuun lopulla kun moni vaaleanpunainen tai pinkin punainen kasvi kukkii.

Lidlin matalat liljat kukkivat uskollisesti joka vuosi. Nämä ovat kivoja myös siksi, että en ole vielä koskaan löytänyt näistä liljakukkoja.
Menetin viime talvena kaikki erikoisemmat punahatut. Onneksi jotain jäi. Nämä ovet kaiketi sitä ihan peruslajiketta 'Magnus' joka tekee ihan riivatusti siementaimia. Niitä on satoja. Kokeilen siirtää osan, osa joutaa pois sillä kasvavat omituisessa paikassa tai liian tiheässä. Toki täytyy sanoa, että vielä ei ole moinen siementäminen haitannut, punahatuista kun ollut niukkuutta jo monta vuotta.
Nimetön jaloangervo voi hyvin siirtämisen jälkeen. Teki se kukkia edellisessäkin paikassa, mutta ei tullut yhtä hyvin näkyviin. Talo ja lahoamaan jätetty koivunrunko antavat sille kivan taustan.
Päivänlilja 'Lacy Doily' on niin ihanan hempeän värinen. Olen menossa perjantaina Lahden puutarhaseuran retkelle ja yksi kohde on Tommolan tila. Olen koonnut listaa hankkinnoista ja yksi listalla oleva on pari uutta päivänliljaa. Olen tykästynyt niihin, mikään ei ole helppohoitoisempi ja kestävämpi. Ja värivaihtoehtoja on nykyään vaikka mitä.
Vaaleanpunaiset liljat ovat kauniita suurena istutuksena. Tuossa on kahta erilaista liljaa, lajikkeiden nimet löytyvät kyllä, mutta eivät pulpahtaneet mieleeni juuri nyt.
Tätä kukintaa olen odottanut vaikka väri ei mene kategoriaan vaaleanpunainen tai pinkki. Ostin pari vuotta sitten halvalla surkassa kunnossa olevia päivänliljan taimia. Kyllä te tiedätte, kun halvalla sai ja lajike oli muutenkin ostoslistalla. 'Little Gipsy Ruby' ei tehnyt viime vuonna yhtään kukkaa, mutta nyt se kukkii. Ja miten ihana kukka onkaan, tuollainen kaunis tumma, kirsikan punainen sävy. Tätä hankin mielelläni lisää jos tulee jostain vastaan. Lajike on matala, hyvä kasvi reunaan tai korkeampien kasvien eteen.

Sain arboretumin siivouksen eilen valmiiksi, nyt on vuorossa hortensiapuutarha ja sen viereiset alueet. Joten ei muuta kuin sakset ja hara heilumaan.












15 kommenttia:

  1. Ihana on tuo Little Gipsy! Minullakin on se, mutta jostain syystä päivänliljat eivät täällä tahdo kukkia, ainoastaan ruso- ja keltapäivänlilja. Muissakin on lehtiä jonkin verran, mutta aika vähän, ja tosiaan kukkia ei vain tule. Enpä ole niihin perehtynytkään, että mitä kaipaisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö siellä ollut kalkkipitoinen maa? Jostain olen lukenut, että päivänliljat tykkäävät kalkista. Joten luulisi niiden viihtyvän. Omiani en lannoita mitenkään erityisesti, saman kanankakkaripauksen saavat kuin muutkin kasvit.

      Poista
  2. Kauniitahan nuo vaaleanpunaisetkin kukat ovat, vaikka itse lämpimistä väreistä enemmän tykkäänkin. Mahdottoman upeat liljapellot sinulla siellä onkin!
    Tommolan tilalle pitäisi kyllä päästä ostoksille. Jospa tänä kesänä vihdoin onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tommolan tila on upea paikka, sen naytepuutarha on jo sinänsä nähtävyys. Vaaleanpunaiset ovat aina kauniita.

      Poista
  3. On sinulla upeat liljamättäät, tai pehkot. Olet ilmeisesti istuttanut kerralal useamman sipulin saadaksesi nopeasti näyttävyyttä? Little Gipsy Rubyn väri on tosi hieno. Tänä vuonna täällä päivänliljoista kukkivat lähinnä oranssit ja keltaiset. Onko ollut muille väreille liian kostea kesä?
    Onko punahattukuva tältä kesältä? Nyt jo kukkivat noin komeasti. Täällä vasta nupulla kaikki. Eivätkä tee kovin ahkerasti edes siementaimia, riivatusta tahdista puhumattakaan. Sinulla on ilmeisen suotuisa kasvupaikka punahatuille - ja kaikille muillekin. Taitavan viherpeukalon lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tuohon ole mielestäni kovin montaa sipulia istutettu, ovat lisääntyneet itsestään valtavasti. Liljat tuntuvat viihtyvän meillä. Täällä ei sateista ole ollut, nyt on ensi kertaa koko kesänä maa edes vähän kostea. Päivänliljat kukkivat, mutta eivät ehkä niin runsaina kuin parina aiempana vuonna.
      Punahattukuva on viikonlopulta. Niiden siementaimia on tuossa ympäriinsä, osa ei toki selviä talvesta, mutta osa selviää. Ne tykkäävät kasvaa kasvihuoneen edustan penkeissä, kaikkialta muualta kuolivat.

      Poista
  4. Ihanaa, että jokin punahattu on kuitenkin noin runsaana hengissä. Minulla ei siementaimia paljon näy, mutta talvi säilytti myös erikoisempia punahattuja. Toki en vielä tiedä, että mitkä niistä ovat hengissä, kun suurimman osan istutuspaikkoja en muista. Yksi erikoinen on kyllä jäänyt varjoon, se täytynee siirtää, jos sen haluaa kukkivan enää. Liljojen määräkin on mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo peruspunainen on hyvin hengissä. Kaikki muut vei talvi mikä vähän harmittaa. Sainpahan hyvän syyn kokeilla taas uuteen paikkaan.

      Poista
  5. Ihanuuksia kerrakseen. Komeita liljoja ja tosiaan isona ryhmänä mahtavan näköistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaaleanpunaisten liljojen ryhmä on onnistunut, siirsin siitä pois muut liljat pari vuotta sitten ja tuli selkeämpi.

      Poista
  6. Minunkin kokemukseni mukaan 'Magnus' punahattu on ihan varmimpia punahattuja talvehtimaan. Myös valkoinen 'White Swan' on viihtynyt sydänpenkissä ainakin 6 vuotta ja lisääntynyt mukavasti. Viime kesän jälkeen on ilmaantunut paljon pikkuisia siementaimia, otan ne ilolla vastaan.
    Kaunista vaaleanpunaista kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin otetaan ilolla vastaan kaikki punahattujen siementaimet. Olen yrittänyt kasvattaa 'White Swan' lajiketta siemenestä parikin kertaa, mutta aina tulee punaisia. Ehkä kokeilen seuraavaksi ostotaimia.

      Poista
  7. Pinkki/vaaleanpunainen on hyvä väri puutarhassa.
    Johan on komea punahattupuska! Kunpa täälläkin tekisivät siementaimia, ottaisin joka ikisen ilolla vastaan. Syksyllä minulla vielä oli kuusi kukkivaa punahattua, keväällä enää kolme ja niistäkin yksi on todella heikossa hapessa. Kaikki viime kesänä kasvatetut pikkutaimet kuolivat ja niitä oli sentään reilusti yli kymmenen ja osa aika isojakin jo. Ensimmäinen vanhoista on nupulla, joten pitää taas kerätä siemeniä talteen, jotta saa taas ensi keväänä kasvatettua lisää taimia. Joskus tulee taas varmasti sellainen talvi, että myös pienet taimet selviävät hengissä. Isompina tuntuvat olevan parempia talvehtimaan.
    Upea tuo viimeisen kuvan päivänlilja. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo peruspunainen viihtyy, syksymmällä taidan siirtää sen taimia uusiin paikkoihin, katsotaan kuinka selviävät. Tai ehkä siirrän taimet ensin purkkeihin ja istutan sitten maahan kuhan vähän jurtuvat purkeissa. Sillä konstilla olen saanut muutaman herkemmän taimen siirtämisen onnistumaan. Se on harmi, että talvet koituvat näiden kohtaloksi. Enkä edes tiedä mikä vaikuttaa, sillä menevät, oli talvi sitten millainen tahansa.

      Poista
  8. Ihanat vaaleanpunaiset liljat ja mahtavan komeaa kukintaa! Liljoilla saa aika näyttävän kokonaisuuden aikaan, jos ne alkavat viihtyä annetulla paikallaan. Punahattujen erikoisemmat lajikkeet eivät tunnu olevan kovin kestäviä, vain vaaleanpunaiset Magnukset ovat minunkin huomioissani osoittautuneet kestäviksi ja leviävätkin kivasti ihan itsestään. Mustilan taimipäivillä on aina toinen toistaan houkuttelevamman värisiä punahattuja, mutta seuraavana vuonna saattavat olla jo penkistä kadonneet.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)