sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

#suuntanaomavaraisuus, heinäkuu 2024, elämää ilman maakellaria

 Heinäkuun aiheena oli maakellari. Sellaista meillä ei ole, eikä ole suunnitelmissa hankkia. Kun olin lapsi, äitini syntymäkodissa joka toimi siinä vaiheessa kesämökkinä, säilytettiin ruoka syvässä maakuopassa talon varjoisella seinustalla. En osaa sanoa kuinka hyvin toimi.

Kasvimaamme on mitoitettu niin, että sato syödään tai säilötään ilman maakellaria vaativaa säilytystä.

Sain naapurista jossa sijaitsee Seudun pieni puutarha *klik* parisen litraa valkosipulin skeippejä. Kuivattelin niitä pitkän tovin uunissa. Parin päivän päästä uudestaan sauvasekoittimella hienonnettuna kunnes tuntuivat kuivilta.
Sitten punnitsin skeipeistä tulleen jauheen, sitä oli 150g. Laitoon sekaan 250g suolaa, sekoitus ja taas kaikki sauvasekoittimelle sileäksi. Suolana käytin Maldonin suolahiutaleita. Levitin leivinpaperille kuivahtamaan ja sen jälkeen lasitölkkiin. Tulee hyvänmakuista valkosipulisuolaa.
Maustekurkkuihin on uponnut jo yli 4kg oman kasvihuoneen kurkkuja. Tuoreeltaan kurkkuja on syöty paljon, mutta silti satoa riittää. Tykkään leikata kurkut ohuiksi, tulee makoisampia kurkkuja.
Viime syksyn valkosipulia riittää vielä, ei tarvitse mennä koittamaan onneaan kasvimaalle. Tämä määrä meni kahdeksaan tölkkiin. Pilkon valkosipulit sillä siten niistä irtoaa enemmän makua.
Olen nykyaikainen emäntä ja käytän valmiita juttuja kuten kurkkusäilykettä. Olisi käyttänyt emäntä sata vuotta sitten jos se olisi ollut mahdollista. Helpottaa elämää. Tuon pussin voi myös puolittaa ja tehdä maustekurkkuja pienemmän määrän.

Oivan kanssa säilöttiin tällä viikolla mansikkaa pakkaseen. Poistan vain kannat ja pakastan kokonaiset marjat. Meillä käytetään vain omatekoista mansikkahilloa, sitä menee myös tyttären perheeseen. Siihen menee osa mansikoista, osa mehuun ja muuhun käyttöön.

Yhteispostauksia luotsaavat Tsajut ja Korkeala. 

Laitan linkit muiden postauksiin sunnuntain aikana.

10 kommenttia:

 1. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta7. heinäkuuta 2024 klo 9.34

  Kivoja käytännön juttuja sinulla. Onpa kurjaa, kun ei ole maakellaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa kaivata maakellari kun ei sellaista ole koskaan ollut. Kasvimaan koko on aika kiva nyt, ei käy työstä sen hoitaminen ja sato saadaan syötyä syksyn mittaan.

   Poista
 2. Meillä on loppunut omat valkosipulit jo aikoja sitten. Nyt olemme hetken kauppatavaran varassa. Maku ei vain ole samaa, vaikka miten ostaisi luomua. En tiedä mistä johtuu. Seuraavalla kerralla laitan kurkut siivuiksi, sillä raastimella kasvihuonekurkku meni ihan möhjöksi, eikä ole varmaankaan niin kivaa syötävänä. Hyvä, että sinulla oli mitat tuohon valkosipulisuolaan. Meillä on noita valkosipulien skeippejä, joten taidan tehdä tuota samaa suolaa meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä riittää vielä valkosipulia, nippa nappa uuteen satoon saakka. En ole koskana raastanut kasvihuonekurkkua, hyvä tietää ettei se tykkää raastamisesta. Suolan teko kestää kauan, tai siis skeippejen kuivaaminen, mutta se kannattaa.

   Poista
 3. Noin suuren määrän skeippejä kannattaa ehdottomasti säilöä jatkokäyttöä varten. Minä laitoin viime viikolla omat skeipit pannulle, syötiin lisukkeena, hyviä olivat.
  Kasvihuonekurkkuja ei vaan ehdi tai jaksa syödä niin paljon, kuin niitä tulee. Tein kuten sinä, siivutin ohuiksi ja säilöin mausteliemeen. Viime vuonna raastoin sipulin kanssa. Meni möhjöksi, eikä ollut kovin hyvää, kuten Urban Farming tuossa omasta kokemuksestaan kertoo.
  Maakellari olisi kiva, mutta ilmankin pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään ehditä syödä kaikkia kurkkuja heti. Säilöminen on silloin hyvä vaihtoehto. Mekin pärjäämme ilman maakellari.

   Poista
 4. Oi miten ihanan paljon valkosipulia. Meillä jäi tänä vuonna valkosipulit kokonaan kun unohdin syksyllä istuttaa talvivalkosipulia enkä keväällä sitten enää saanut aikaiseksi. Ilman kellaria minäkin olen suurimman osan aikuisesta elämästäni ollut, mutta olen niin kova mehujen kuluttaja että vaikka meillä on kaksi isoa jääkaappia niin ei tahdo tila riittää niissä mehuille. Siksi kaipaan kyllä kovasti maakellaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä keitän mehua sitä mukaa pakastemarjoista kun sitä juodaan, maijallinen mehua pullotettuna mahtuu hyvin jääkaappiin. Oman maan valkosipulit ovat hyviä, syksyllä saat laitettua seuraavan vuoden erän.

   Poista
  2. No se tietysti auttaisi, mutta meillä pakastin on yllensä jo täynnä muuta ruokaa. Ei oo enää tilaa mehumarjoille eikä haluta lisätä pakastinten määrää sähkönkulutuksen vuoksi. Mutta kukin tietysti valitsee ne tavat mitkä parhaiten omaan elämään sopii :)

   Poista
  3. Meillä ei tähän aikaan vuodest amahdu pakastimeen oikein muuta kuin marjoja, jää tarjouslihat ostamatta mikä välillä harmittaa.

   Poista

Kiitos kommenteista :)