keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Luumulehdon uudistus eteni

On mielenkiintoista kun puutarha on jo siinä iässä, että eteen tulee kokonaisen istutusalueen uudistaminen. Luumulehto uudistuu suurelta osin parin seuraavan vuoden aikana. Alue on siitä kumma, että en ole ollut siihen alunperinkään tyytyväinen. Istutusalusta oli huono ja tule tehtyä vääriä kasvivalintoja. Nyt olen huolellisempi.

Kaikki kasvit ovat poissa. Osa lähti uusiin koteihin, osa siirtyi väliaikaiselle kasvupaikalle ja osa meni kompostiin. Takareunaan jäi siperiankurjenmiekka jota ei saa pois kuin kaivinkoneella. Keskellä jäi kirsikkapuu 'Sikkolan Kuulasmarja' joka tekee julmetun paljon juurivesoja mutta ei yhtään kirsikkaa. Sen kanssa on vain elettävä. Nyt kaivoin kaikki juurivesat pois, katkoin juuret. Jos puu tähän kuolee, niin saa mennä.
Seuraavaksi leikattiin siperiankurjenmiekat matalaksi. Näin tehdään joka kesä kukinnan jälkeen. Uudet lehdet kasvavat takaisin jo saman kesän aikana, mutta jäävät siistin mataliksi. Alareunan puutarhaläpyskäni antaa mittasuhteet kurjenmiekkakasvuston koolle.
Siten levitin kurjenmiekkojen lehdet haravoidulle alueelle. Ne tulevat tuohon maatumaan ja maata parantamaan.
Lopuksi päälle yhden puutarhakompostorin sisältö. Yritän vielä saada tuohon pari peräkärryllistä palamatonta lantaa. Alue kun istutetaan vasta ensi vuonna niin palamaton lanta käy. Koko alueen peitän sen jälkeen odottelemaan ensi kesää.
Keskiympyrän vasen puoli jää ensi kesälle ja sitä seuraavalle. Tämä olisi kaikkiaan liian suuri urakka yhdelle kesälle. Myöskään tarveaineet eivät riittäisi kummallekin alueelle samana kesänä, siis lehdet ja kompostin sisältö. Keskiympyrän kuollut ruusuomena lähti. Juurakko pitäisi kaivaa pois. Tilalle tulee todennäköisesti hevoskastanja sillä sain sellaisen taimen. Sain myös pilaritammen taimen, sitäkin voisi harkita.
Enpä muut alueen uudet kasvit? Vanhoista tulee liila saksankurjenmiekka jota tuossa kasvoi ennestään. Se viihtyy alueella. Lisäksi takaisin tulee päivänliljat. Ympyrän kohdalle etureunaan siirrän matalaa maksaruohoa joka tekee erittäin tiiviin maton. Sitäkin löytyy omasta takaa. 

Kurjenmiekkojen ja päivänliljojen lehdet ovat samanlaisia kaitoja. Mukaan tarvitaan jotain rytmitystä ja vaihtelua. Verikurjenpolvi 'Elke' (kuvassa) on osoittautunut paahteessa kestäväksi. Taidan laittaa sitä mukaan. Vielä olisi yhdelle kasville tilaa, hyviä ideoita saa heittää jostain mikä ei kasva liian korkeaksi, olisi ehkä vaaleanpunainen eikä leviä liikaa. Paahdetta ja savimaata pitää kestää.
 

12 kommenttia:

  1. No niin, siellä on lapio heilunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rutikuivaan maahan oli talikko parempi, sai samalla ravisteltua juurista mullat takaisin maahan. Kaivuu tapahtui onneksi useampana päivänä mutta oli siinä silti kova homma.

      Poista
  2. Melkoinen uudistus. Niin se vain on, että jos joku alue ei alusta alkaen miellytä, paras uudistaa se. Kaivuri todellakin tarvittaisiin tuollaisen siperianunikkopehkon nostamiseen. Kiitos niiden leikkausideasta ja syntyvän jätteen käytöstä. Olen syksyisin silpunnut sip.kurjenmiekan lehdet hakettimella ja laittanut mm. pensaiden alustalle. Ideallasi voin hyödyntää leikattuja lehtiä jo aiemmin.
    Tulipa sinulle vaikea valinta, hevoskastanja ja pilaritammi, kumpikin hienoja. Laittaisin hevoskastanjan, joita ihailin muutama viikko sitten Hesan Töölössä niiden kukkiessa.
    Matalista vaaleanpunaisista kasveista ei nyt tule mieleen, kuin pikkusydän. Se kukkii pitkään, mutta on myös aika kova leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siperiankurjenmiekasta ohjeistetaan, että sitäkin pitäsii jakaa. Minun kasvustoa ei pysty jakamaan, se kasvaa vieläpä ihan kovassa junttasavessa. Lehdet kannattaa hyödyntää jo nyt, monesti leikkaan ne välittömästi kukinnan jälkeen, nyt odoteltiin alueen tyhjentämistä, että saan lehdet heti käyttöön.

      Pilaritammi on vielä niin pieni, että hevoskastanja saattaa olla varmempi valinta. Pikkusydän olisi kiva, tai merimiehensydän, laitan sen yhdeksi vaihtoehdoksi.

      Poista
  3. Ihana uudistus tulossa, hurja urakka, mutta hyvä tulee! Voi ei kuoliko ruusuomena 😥. Mulle tulee mieleen savimaa+aurinko-kombosta heti kuunliljat, pionit, tähtiputki ja syysleimu ihanissa vaaleanpunaisissa väreissä. Puutarhassasi löytyisi näitä varmaankin jo siirrettäväksi ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ruusuomena voi huonosti viime kesänä. Talvi vei sen lopullisesti. Vähän harmittaa kun se oli jo oikea puu. Kuunliljoille paikka on liian paahteinen ja kuiva, samoin tähtiputkelle ja syysleimulle, ne on jo testattu alueella. Kaiken muun saan jakotaimian omasta puutarhasta mutta se yksi kasvi jota tässä mietin, sen joudun hankkimaan.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen uudistus tulossa.
    Siperiankurjenmiekan juurakot ovat todella tiiviitä ja hankalia jaettavia. Noin ison kasvuston poistamiseen tarvitsisi tosiaan jo järeitä keinoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat tiiviitä. Tuossa ne kasvavat kivikovassa savessa.

      Poista
  5. Työläs uudistus, mutta palkitseva, kunhan saa kaikki palaset kohdilleen. Mielenkiintoista kuulla, että leikkaat kurjenmiekat ja nousevat jo samana kesänä. Jatkuvasti sitä oppii uutta!

    VastaaPoista
  6. Siinäpä on ollut taas urakkaa kerrakseen. Vanhat alueet kaipaavat kieltämättä perusteellista uusimista jossain vaiheessa. Oletko miettinyt puuttuvaksi kasviksi jotain komeamaksaruohon lajiketta? Olisi vähän erilaista muotoa ja kukintaa loppukesästä talventuloon asti.

    VastaaPoista
  7. Hyvät keinot käytössä kasvualustan parantamiseen tuolla uudistettavalla alueella. Välillä on tehtävä perusteellinen muutos. Minullakin yksi sellainen odottaa elokuuta, kunhan puutarhavierailut loppuvat tältä kesältä.
    Minäkin ehdottaisin komeamaksaruohoa ja ehkä Palace Purple purppurakeijunkukan kanssa. Tosin keijunkukka saattaa pitää paikkaa liian kuivana, jos se on sellainen?

    VastaaPoista
  8. Minulla on myös yksi alue mikä kaipaisi uudistusta . Minä ehdotan vaaleanpunaista tädykettä .

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)