torstai 18. heinäkuuta 2024

Remontti alkoi

 Aika tasan 19 vuotta sitten saimme avaimet Arvilaan. Silloin aloitimme heti kylpyhuoneen ja salin remontin jotta pääsemme muuttamaan taloon. Nyt, 19 vuotta myöhemmin käynnistyi viimeisen huoneen remontti. 

Huone on meidän vanhempien valtakunta, talon entinen toinen sali. Lattiapinta-alaa on noin 24 m2, huonekorkeutta reilut kolme metriä.

Eilen tyhjensimme huoneen huonekaluista. Sen johdosta meillä on muualla kodissa kaaos. Tavaroita ja huonekaluja on ripoteltu sinne ja tänne. Kaiken lisäksi miehen vaatekaappi lähti autotalliin odottamaan kunnostusta. Vaatekaappi on minun projektini sadepäiville. Huoneen ilme on jostain 1970-luvun lopulta. Vihreä muovimatto, ruskeat tapetit ja vaaleanpunaiseksi maalattu katto. 

Jos on mahdollista, katto jää tuollaiseksi. Seinissä on jo hyväkuntoiset huokolevyt, niihin emme koske. Ruskea tapetti on paperia, sekin saa jäädä uuden kerroksen alle. Kaakeliuuni jää, samoin sähköpatterit ikkunoiden alle. Vihreä muovimatto lähtee koska lattia avataan.

Muovimatto lähti ja sen alla oleva paksu lastulevy. Tähän asti jokaisessa huoneessa on ollut lankulattia suoraan lastulevyn alla. Tällä kertaa ei ollut. Vastaan tuli ruskalla maalilla maalattu pahvi. Nuo nurkassa näkyvät lehdet ovat tasoitetta jolla on tasattu lattiaa ennen lastulevyn asennusta. Tässä talossa on joka huoneessa tehty samoin. Tällä kertaa koolauksena oli vanhoja postikortteja, sanomalehtiä ja muita lehtiä pääosin vuosilta 1975 ja 1976. Jokainen nippu oli naulattu vähintään kolmella naulalla lattiaan. Niiden irroitus oli minun työni.
Sitten oli ihan pakko kurkistaa maalatun pahvin ja sen alla olevan kahden pahvikerroksen alle. Alimpana on muuten todella hienoa lumppupahvia. Ensin pahvikerrosten alta löytyi kuvan alaosan käsittelemätöntä höylättyä lautaa. Mitä ihmettä. 

Onko pahvikerros ollut alkuperäinen lattia eikä tässä huoneessa ole kunnon lankkua? Kello oli jo kymmenen illalla, mutta oli pakko purkaa lisää ja katsoa mitä on toisella puolella huonetta.

Löytyihän sieltä lankkua. Ja miten upaa löytyi! Leveää ja maalaamatonta lankkua on koko loppuhuone. Tai ilmeisesti on sillä kaikki ei ole vielä esillä, pahvin purkaminen alkaa ihan kohta. Kunhan koko lattia on esillä, otan siitä kuvat. Nyt pähkäilen miten lattia käsitellään, sääli tätä olisi maalata piiloon.

Tänään saadaan ehkä lankut ylös, sitten näemme mitä lattia sisältää lankkujen alta. Onko eristeitä ollenkaan ja jos on, missä kunnossa ovat.





18 kommenttia:

  1. On teillä tuossa puhdetta. Melko luovaa ollut tasoittaminen postikorteilla. Tullut paljon halvemmaksi remontit. Saako postikorteista vielä luettua lähettäjien viestejä? Kiva aikamatka samalla 70-lukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden makuuhuoneen koolaukset oli tehty Apu-lehdillä ja Anttilan kuvastoilla. Täältä saisi kokonaisen kirjaston koolauksista :D
      Postikortit oli luettavissa, ne olivat tavallisia joulukortteja.

      Poista
  2. Voi ihanaa, millaisia lankkuja! Oman vanhan taloni lankut olen kuurannut pellavaöljysuovalla, Gysinge-merkkisellä, mutta kaipa ne kaikki ovat suunnilleen samanlaisia. Näin säilyy lankkujen väri ja luonne, mutta tulee liankestävyyttä.
    Tulipa hauska vahvistus huoneen ulkoasun ajoitukselle noista tasoitteista! Melkoinen homma on kaiken purkaminen. Onneksi vanha lattia oli jätetty alle.
    Tuosakin huoneesta tulee niin ihana! Kaakeliuuni on helmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaakeliuuni on helmi ja se tulee sanelemaan huoneen värityksen. Minun tekisi mieli tehdä pellavasuopakuuraus mutta pitää vielä päästä siitä yksimielisyyteen. Makuuhuoneessa kun kulutuskaan ei olisi niin suurta kuin muualla. Koolaukset olivat hauska pala historiaa. Siellä oli naapureidenkin postit.

      Poista
  3. Ei ainakaan kekseliäisyyden puutteesta voi entisiä remppaajia syyttää. Upeat lankut. Lattiasta tulee hieno. Uskon sinun löytävän järkevän käsittelytavan lankuille. On tuossa taas työsarkaa, mutta kerran 20 vuodessa sen jaksaa ja kannattaakin tehdä mieluisaksi. Kiva seurata tätä(kin) projektia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeinen huone, otetaan loppukiri näille remonteille. Vaikka on tässä epäilyt, että saamme aloittaa alusta. keittiön lattian maalasin jo uudelleen tänä kesänä. Voiton puolella ollaan jo onneksi.

      Poista
  4. Hienoa, että jaksatte jatkaa remontointia. Onhan tuossa työmaata tiedossa. Hieno kaakeliuuni ja hyvät perustat mietittynä työn pohjalle. Tsemppiä remonttiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, urakkaa on ja suurin osa siitä lankeaa miehelle, minä pääsen vähemmällä.

      Poista
  5. Mielenkiintoista seurata remonttianne. Lankkulattia oli hieno löytö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli ja sitä pitää kohdella sen mukaisesti.

      Poista
  6. Onpa upean näköinen lankkulattia!

    VastaaPoista
  7. Mihinkähän eilinen kommenttini lensi?
    Hienoa, että lankut löytyivät. Niistä tulee sopivalla käsittelyllä hienot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentteja menee taas paljon roskakansioon. Jos en älyä heit sieltä katsoa niin eivät tule julkaisuun.

      Poista
  8. "Puhdetöitä" piisaa teillä, mutta sitten on lämmintä ja kaunista. Lattia on mahtavan näköinen, sen voi varmasti uusiokäyttää? Seuraan remonttia muiden mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lattia tule takaisin. Olemme pystyneet säilyttämään jokaisessa huoneessa alkuperäiset lattialankut.

      Poista
  9. Kaunis lankkulattia ja ihailin myös tuota kaakeliuunia.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastuin kaakeliuuniin ensi silmäyksellä ja niin taisi käydä lattiankin kanssa.

      Poista

Kiitos kommenteista :)