keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Sikin sokin

 Nyt tulee täydellistä sillisalaattia, vai pitäisikö sanoa kukkasalaattia. Postaus jossa ei ole mitään logiikkaa, tai mitään punaista lankaa. Punainen kukka saattaa olla, sekä logistisesti toiseen paikkaan siirtynyt kasvi. 

Kovasti olen ollut valmis tekemään kasvien siirtoja. Mutta teepä niitä tällä kuivuudella, ei onnistu. Tai onnistuu, mutta sitten päätyö on tehdä kastelua. 

Kiiltoleimut aloittelevat kukkakauttaan. Tässä tuli kiva yhdistelmä. 'Lemon Beuty' alppikärhön siemenhaituvat sopivat hyvin yhteen valkoisen kiiltoleimun kanssa. Yhdistelmä on niin leveä, että sitä oli hitusen vaikea kuvata.
Varhaisemmat liljat kukkivat jo. Näille ei ole nimeä. Tilasin jotain ihan muuta, mutta sain matalaa, aikaisin kukkivaa punaista liljaa. Olen erittäin tyytyväinen. Olen siirtänyt liljat kerran, sillä ne kasvoivat alunperin pionien keskellä. No voitte arvata näkyikö liljoista mitään. Kun luulin niitä korkeiksi liljoiksi niin toki istutin korkeiden kasvien seuraan. Nykyinen paikka on reunuskasvina kasvihuoneen käytävällä.
Viime vuonna siirretyt päiväliljat ovat kasvattaneet todella korkeat kukkavarret. Onkohan tämän puutarhan ennätys. Vaikka oranssi ei ole lempivärejäni, tykkään näiden rauhallisesta sävystä ja sirosta olemuksesta.
Kaukasian kirahvinkukat selvisivät hyvin talvesta. Ei yhtään kuollutta yksilöä ja siementaimia on tullut jaettavaksi asti. Tänä vuonna leikkaan kukinnot aikaisemmin pois enkä anna siementää vaikka eipä niitä taimia ole tullut harmiksi asti. Koko kasvia on hankala kuvata, ovat yli kaksi metriä korkeat.
Pähkäilin pitkään säästänkö luumulehdossa kasvavan valkoisen ukonkellon vaiko en. Lopulta päätin säästää. Leikkaan siitä aina kukinnot pois ennen siementen kehittymistä. Niiden vuosien aikana kun ukonkello on minulla ollut, se on tehnyt vain joitain siementaimia. Ne on ollut helppo kitkeä pois. 

Uusi paikka on pois kaivetun Viljamin keltaruusun tilalla. Saattaa olla lopullinen paikka, en tiedä vielä. Sopisi hyvin vasemmassa laidassa näkyvän purppuraheisiangervon kanssa vaikka angervo kasvaakin kivimuurin toisella puolella. Samassa rivissä kasvaa valkoista pionia ja kirjavalehtistä vuodenputkea. Nekin jäävät mutta väliin sitten jotain muuta kuin valkoista.
Nukkapähkömö leviää meillä tehokkaasti siemenestä. Saan kitkeä sitä pois säännöllisesti. Vaikka leikkaan kukkavanat kuinka tahansa aikaisin kompostiin, tulee siementaimia. Ehkä jatkossa laitan kukkavarret sekajätteeseen. Tässä nukkapähkämö on eityisen hienon värinen 'Amber Jubilee' heisiangervon kaverina.
Kitkiessä saa olla tarkkana. Aina kun eteeni tulee uudennäköinen tunnistamaton pieni taimi, odotan hetken enkä kitke sitä heti pois. Niin kannatti toimia tälläkin kertaa. Punalatva oli tehnyt aika pitkän matkan päähän kolme siementaimea. Yksi kun kasvoi tarpeksi suureksi, tunnistin sen lehdistä punalatvaksi. Pienemmät olivat helppo tunnistaa sen jälkeen. Näille kyllä löytyy paikka, vaikkapa siitä kivimuurilta mihin kaipaan jotain lisää valkoisen lisäksi. 


11 kommenttia:

 1. Kirahvinkukka on meillä nyt hieman aiempaa matalampi (minua lyhyempi), silti sitä on meilläkin tullut muutamia lisää. Ja aloittanee pian kukinnan. Minun on aina vaikea kasvun alussa erottaa, mikä on kirahvinkukan alku ja mikä on keltatörmänkukan alku. Ja myös muitakin alkuja on vaikea erottaa.

  Saitteko eilen sateita, kun täällä satoi ja jyrisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirahvinkukka tekee muutaman alun siemenestä joka vuosi. Jos ei halua niiden kasvavan, kannattaa kitkeä ajoissa pois. Ison kasvin paalujuuri ei lähde enää kevyellä nykäisyllä.
   Saatiin sadetta tiistaina peräti 15 mm. Silti oli pintamaan alla pölisevää multaa.

   Poista
 2. Ihana sillisalaatti tämä! Kaunis tuo punainen liljasi.
  Täälläkin on osa kasveista tavallista korkeampia. Jännää. Kirahvinkukka ei kyllä edelleenkään ole kaksimetrinen, mutta joku pallo-ohdake on. Näyttää aika ihmeelliseltä kasvettuaan vieressään kasvavan nuoren puuntaimen mittaiseksi!
  Ihanaa löytää kivoja siementaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa on tavallista korkeampi, mutta sitten taas esimerkiksi ritarinkannukset ovat jääneet todella mataliksi. Punalatvojen siementaimet löytyivät kuin tilauksesta.

   Poista
 3. Sillisalaattia on varmasti täälläkin ensi vuonna kun vaihtarit kasvaa kunnolla tai kukkivat . On vaikeaa hahmottaa miten istuttaa mitkä vierekkäin jne ...Jotain olen nyt istuttanut vaikka lupaavat lämpöä kunhan ei liikaa .Upean punainen nuo liljat .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaiset liljat ovat kauniit, ne myös kukkivat pitkään. Lämmintä on kiva saada, minun makuuni on ollut kovin kylmiä päiviä.

   Poista
 4. Nukkapähkämö näyttää kivalta. Oletko laittanut sen alun perin siemenestä vai taimesta, eli mietin, saakohan sitä puutarhasta taimena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimena olen laittanut. Se tekee kyllä siementaimia kiitettävän runsaasti. Sitä en muista mistä taimen aikoinani hankin, ehkä jostain taimitorilta.

   Poista
 5. Ei haittaa yhtään sillisalaatti. Sinulta saatu kirahvinkukka on kasvanut oikein komeasti, vaikka siirsin sitä viime kesänä jo toiseen kohtaan. Ei näyttänyt suuttuvan siirrosta laisinkaan. Ovat vieressä olevan ritarinkannuksen kanssa ottaneet oikein pituuskilpailun: kumpikin on venynyt ennätysmittoihin.
  Nukkapähkämö on melkeinpä kiusallisen innokas levittäytymään maailmalle. Onneksi sen taimet erottaa hyvin ja ovat suht helppoja kitkeäkin. Puutarhakompostin kautta ne vain leviävät joka kukkapenkkiin, joten olen laittanut leikatut kukinnot mieluummin pikakompostoriin. Joskus mietin, tepsisikö kukkavarsien mädättäminen säkissä ennen kompostointia myös siemeniin. Oletko kokeillut?
  Punalatva ei ole meillä tehnyt juurikaan siementaimia ja luulin pitkään, että se ei edes tekisi sellaisia. Pari vuotta sitten löysin kuitenkin pari tainta, jotka samalla lailla kuin sinä vasta jonkun aikaa seurattuani tunnistin punalatvaksi. Ne eivät kuitenkaan selvinneet ensimmäisestä talvestaan. Olivat kyllä pienempiäkin kuin nuo sinun taimesi. Toivottavasti ne talvehtivat paremmin.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)