lauantai 8. kesäkuuta 2024

Lomalle lompsis

 Olin tällä viikolla kolme päivää poissa kotoa ja puutarhasta. Melkein tuli vieroitusoireita vaikka olinkin luonnon keskellä ja veden äärellä. Hyödynsin vapaa-ajan reissussa käymällä uimassa. En muista toista vuotta milloin olisin aloittanut luonnonvesissä uimisen näin aikaisin. 

Kotona puutarhassa oli tapahtunut hurjaa kasvua ja kukintaa. Oiva oli pärjännyt hyvin vaikka pääpalvelija oli poissa. Oivan iloksi jäin perjantaina kesälomalle. Seuraavan kerran menen työhön vasta elokuussa, sain tänä vuonna ruhtinaallisen kahdeksan viikon yhtäjaksoisen kesäloman.

Oiva täytti juuri 9 kuukautta. Siitä on kasvanut suuri kissa, lähentelee Jalon kokoa. Illalla olimme hetken yhdessä kasvihuoneessa, pitkään ei Oiva malta olla pihalla paikoillaan. Taustalla näkyy osa kasvihuoneen paprikoista.
'Maskotka' tomaatissa on jo komeat raakileet. Muissa tomaateissa on vasta kukkia. Kaikki tomaatit ovat hienossa kasvussa.
Kurkku päätti äityä hurjaan kasvuun kun pääsi kasvihuoneeseen. Lajikkeesta 'Sherpa' saadaan kohta ensimmäiset maistiaiset. Laitoin tänä vuonna kurkut todella myöhään, mutta lämmin kevät avitti niiden kasvua ja satoa saadaan ennätyksellisen aikaisin.
Hankin viime vuonna 'Lemon Beauty' alppikärhön. Se istutettiin kasvihuoneen kupeeseen. Tänä vuonna sain sille harjateräksestä tehdyn tuen. Tuki menee kasvihuoneeseen ja unelmani mukaan kärhö saisi kiivetä kasvihuoneeseen saakka. Ei tapahdu ehkä vielä tänä vuonna.
'Lemon Beauty' on nupulla vaalean keltainen, kukan väri vaihtuu valkoiseksi kukinnan edetessä. Kukat ovat hyvin kookkaita ja niitä on runsaasti. Kärhö talvehti erinomaisen hyvin vaikka se kasvaa melko kovassa savimaassa.
Kirjolupiinit aloittivat kukintansa. Pinkillä ei ole paras vuotensa, taisi ottaa nokkiinsa rankasta talvesta.

Keltainen kirjolupiini on viime vuoden hankinta. Sekin talvehti hyvin ja kukkii useammalla kukalla. Tilasin keväällä upean lohen värisen lupiinin Hollannista. Taimi tuli hengissä ja sain istutettua sen maahan. Unohdin kastella sitä hetken pahimpana helleaikana ja kävi niin, että taimi kuihtui. Vähän harmittaa ja saatan tilata uuden kunhan tulee kohdalle.

Viikon päästä sunnuntaina 16.6.2024 ovat taas Avoimet Puutarhat klo 12 - 17. Tervetuloa tutustumaan.  puutarhaamme, oli se sitten tuttu tai uusi kohde. Kohde löytyy tapahtuman sivuilta nimellä Arvila, tässä linkki:

https://www.avoimetpuutarhat.fi/puutarhat/arvila/

9 kommenttia:

 1. Lemon Beauty on aivan ihana. Kunpa ulottaisikin versonsa kasvihuoneeseen saakka. Hienoja ovat kirjolupiinitkin. Toivottavasti saat uudet lohen värisen menehtyneen tilalle.
  Sherpa on yleensäkin tuottoisa kurkku ja nyt se on meilläkin yltynyt sarjatuotantoon. Kuusi kurkkua syötiin viikolla. Lisää voi käydä hakemassa kasvarista. Aika koleaksi sää on mennyt, joten kunpa kurkut ja tomaatit siitä eivät närkästyisi.
  Onnittelut Oivalle, mukavalle puutarhaseuralaiselle!
  8 viikon loma tuntuu jo kunnon lomalta. Siinä ajassa raaskii lähteä jossain käymäänkin, vaikka kotipuutarhasta on usein vaikea kasvukaudella olla erossa. Siis mukavaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lemon Beauty on kyllä ihana, se ylitti odotukseni reilusti. Kyllä niin harmittaa kirjolupiinin menetys, pieni taimi ei kestänyt toukokuun helteitä. Todella kylmä on , eilen piti laittaa puutarhaan pitkät housut. Sitä toivoisi puutarhurin tasaisempaa säätä.
   Pitkä loma tulee tarpeeseen, se tuli talvilomien kustannuksella, saan kärvistellä seuraavankin talven hyvin pienellä lomalla. Reissuja ei ole suunnitelmissa, knhan miehen loma alkaa, aloitellaan viimeisen huoneen remontti.

   Poista
 2. Oikein onnellista ja antoisaa lomaa sinulle! Keksit ihan varmasti paljon mukavaa tekemistä ja on kiva, ettei tarvitse sovittaa työaikatauluja päivän touhuihin.
  Minullakin on viime vuoden hankintana tuo Lemon Beauty ja se on oikein reipas ja täynnä kukkia kuten sinullakin.
  Kiva, että saat pian kurkkuja. Oivalle kyhnytyksiä ja terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitkä loma tuntuu mukavalta vaikka tässä vietetään vasta loman ensimmäistä päivää. Lemon Beauty oli kannattava hankinta. Oiva kiittää, söi aamulla jogurttinsa ja lähti sitten puutarhatöihin.

   Poista
 3. Sinulla on hyvän mittainen loma. Siinä ajassa ehtii ladata akkuja kunnolla ja tehdä vaikka mitä.
  'Maskotka' onkin nopea tekemään satoa, meilläkin siinä on jo paljon raakileita, vaikka kylvin ne vasta maaliskuun puolivälissä ja kasvit ovat ulkona.
  Ihana 'Lemon Beauty'.
  Mukavaa lomaa ja valmistautumista avoimiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maskotka yllätti aikaisuudellaan. Sillä on myös hurja kasvuvauhti kun pääsi suurempaan ruukkuun ja kasvihuoneeseen. Odotan jo, että pääsen maistelemaan sen satoa. Loma on mukava asia, näin pitkää minulla ei ole ennen ollut, sanonkin, että tämä on minun vuorotteluvapaani.

   Poista
 4. Ihanan pitkä kesäloma sinulla tiedossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, voi olla töihin paluu elokuussa vaikeaa.

   Poista
 5. Ihanaa ja oikein rentouttavaa lomaa sinulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)