tiistai 25. kesäkuuta 2024

Pioneja siemenestä

 Satuin vuonna 2019 Suomen Pioniseuran pisteelle Lahden Pihapiiri-messuilla. Heillä oli myynnissä Amerikan vaihtona tulleita siemeniä, viisi pussia kympillä. Ostin erän ja kylvin siemenet. Osa iti ja suurin osa ei tietenkään. Itäneistä siemenistä sain muutaman taimen ja siirsin ne maahan. Viime kesänä kukki ensimmäinen, ja tänä kesänä kaksi lisää. 

Ensimmäisenä kukki valkoinen, suurikukkainen pioni. Se on sanoisinko, löyhästi puolikerrottu. Oikein kaunis, mutta helteiden takia kukinta oli hetkessä ohi.

Seuraava pioni olikin sitten lottovoitto. Juuri minun puutarhani väriä. Nupun ollessa kerällä, on väri sekoitus vaaleanpunaista ja persikkaa. Kukka avautuu hennon vaaleanpunaisena ja on melko tiheään kerrottu.
Kukinnan edetessä väri haalistuu ollen lopulta lähes valkoinen. 
Tämä pioni näyttäisi tekevän sivukukintoja. Tässä yksi sivukukinnon kukka. Tästä taisi tulla kertaheitolla lempipionini. Sille voisi antaa nimen 'Katja'. Pioni on kestänyt todella hyvin sateet ja helteet, se kukkii pitkään. Pysyy melko hyvin pystyssä mikä on plussaa sekin.


Kolmannen pionin kukinto oli mennä kokonaan ohitse. Enpä olisi uskonut, että moinenkin itää. Täytyy sanoa, että jos tykkään kahdesta edellisestäkin, niin tykkään tästäkin. Tosin tämä on ensikukinta, seuraava kukinta voi olla hieman erilainen kun pioni kerää ikää ja voimia lisää. 
Olin säästänyt siementen emotaimien tiedot. Ne ovat yllä. Siitä jokainen voi arvailla mistä emosta siementaimeni ovat lähtöisin. Nimilaput menivät jo kylvövaiheessa sekaisin, joten emot jäävät pääosin varvailujen varaan.

Tämän kokeilun perusteella, voisin kasvattaa uudelleenkin pioneja siemenestä vaikka se ei olekaan mitään lyhytjänteisen ihmisen puuhaa. Siementen ostosta kukintaan kesti 4 - 5 vuotta. Vaan kaunista kannattaa odottaa.


23 kommenttia:

 1. Ovat kyllä kauniita. Sinulla onkin useaa eri väriä.
  Minäkin täällä jännän äärellä. Yli 70 nuppua vaaleanpunaisia pitäisi aueta lähipäivinä.

  VastaaPoista
 2. Hurmaavat pionit sait kasvatettua siemenistä 🩷 Kannattava kokeilu siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kannattava kokeilu. Aikoinani sanoin, jos saan yhdenkin kasvamaan, olen tyytyväinen.

   Poista
 3. Ai mitä herkkuja sait kasvatettua, onneksi olkoon! Hidasta on pionin kasvatus siemenistä, mutta noita kahta ensimmäistä kannatti odottaa, ovat minun suosikkeja. Todella vauvan vaaleanpunaista hurmosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaita ovat, vaatii kärsivällisyyttä. Vauvan vaaleanpunainen on hyvä termi :)

   Poista
 4. Katja-pionisi on hieno. Hidasta on kasvatus siemenestä, mutta joskus se silti on kannattavaa. Minun ainokainen siemenkasvtukseni ei kuki, joutui vähän siirtymään. Ja taidan joutua sen siirtämään vielä kerran ainakin. Ne siirrot kyllä hidastavat kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämäkin saattavat siirtyä, tai osa niistä. Laitoin liian tiuhaan kun epäilin josko kasvavat ollenkaan.

   Poista
 5. Voi vautsi, miten upeita ja erikoisia jokainen kolmesta! Ei mitään tavispioneja. Katja-pioni on ihan unelmahöttöä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmahöttöä rakastava sai oman unelmahöttöpionin.

   Poista
 6. Jestas minusta nämä kaikki kukkineet ovat ihania ja tuo Katja on kyllä yliveto .
  Minusta ei kyllä tähän ole johtuu varmaan kyllä iästäni .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi vuotta on näin ajatellen pitkä aika, mutta nopeasti se meni. Ihania ovat.

   Poista
 7. Ovatpa ne kauniita! Erityisesti tykkäsin tuosta Katja-pionistasi. Ensimmäinenkin on hyvin viehättävä, siinä on vähän samaa herkkää fiilistä kuin isoissa unikonkukissa. Kolmannesta voi vielä tulla tosi hieno kunhan taimelle tulee ikää lisää. Nyt se on vähän turhan repaleinen omaan makuuni mutta värit ovat lupaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmas on aika repaleinen, mutta luulisin sen kukinnan muuttuvan kunhan kasvi vanhenee. Katja on kaunis, se on just mulle passeli pioni.

   Poista
 8. Ihanaa, että juuri tuo Katja-pioni on pitkäkestoinen. Suloinen vaaleanpunainen pom-pom -kukkanen. Minkä kasvin siemenpallukoita tuon Katja-pionin taustalla on? Ovat niin hauskan näköisiä pampuloita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisessä kuvassa näkyvät ainoat tiedot jotka siemenistä olivat. Nimilaput menivät selaisin joten en osaa sanoa vanhemmistaan mitään. Todennäköisesti 'Dreamtime' on emokasvi.

   Poista
 9. Kaksi ensimmäistä hyvin kauniita ja kolmas hauskan persoonallinen. Katja on hyvä nimi vaaleanpunaiselle hörhelölle. Aivan ihana pioni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöiselle itsekin vähän hörhelölle tuo vaaleanpunainen on täydellinen pioni.

   Poista
 10. Kauniit pionit ja etenkin tuo nimikkopionisi on ihana. ❤️

  VastaaPoista
 11. Kauniita kaikki! Eniten ihastuin kuitenkin tuohon alimmaiseen, siinä on luonnetta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on luonnetta, ei mitään Katja-pionin hörhelöä.

   Poista
 12. Ihailen todella kovasti ihmisiä, jotka saavat kasvin siemenestä asti kukkaan. Tuo Katja on kyllä hurmaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja tunnetusti sitä ei minulla ole. Tai on nykyisin, puutarha on sitä opettanut. Katja on hurmaava pioni. Jos se osoittautuu oikenin hyväksi, voisin selvittää saako sen rekisteröityä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)