tiistai 18. kesäkuuta 2024

Avoimien puutarhojen jälkeen

 Kiitos kaikille puutarhavieraille. Teitä oli taas ennätysmäärä, yli 100 autollista. Pysäköinninohjaus oli aivan ehdoton, onneksi olimme raivanneet tien varteen lisää parkkitilaa. Kahvilaan tarvittiin kolmas henkilö ja itse hoidin aluksi taimimyyntiä enkä ehtinyt kierrellä ja esitellä puutarhaa kuin ihan lopussa. Tarvitaan siis vielä yksi myymään taimia puolestani.

Ihastuneita kommentteja riitti, paljon oli kysymyksiä, muutama uusi idea ja jokunen inspiraatio. Puutarhaharrastus on tarkoitettu jaettavaksi, ei vain omalle silmälle, se on tämän parasta antia. 

Oiva yllätti, se esittäytyi vieraille ja jopa nukkui keittiön sohvalla kesken kiireisimmän ajan. Se antoi lapsivieraiden silittää itseään, kieri kasvimaan oljilla ja oli kaikin puolin edukseen. Oivallinen puutarhakissa vaikka ei osaakaan metsästää myyriä. 

Silloin kun väsyttää, niin nukutaan vaikka ympärillä olisi täysi vilinä ja vilske.
Sitruunainen mustikkapiirakka loppui ensimmäisenä. Juustokakut toisena.
Salin näkymä jonka kahvilavieraat näkivät ensimmäisenä. Ehdin kuin ehdin pestä ikkunat ennen avoimia, kiitos kesäloman.
Kukka-asetelmiin yhdistin puutarhan kukkia (laukat), kaupan kukkia (neilikat) ja ojanpientareiden löydöksiä.
Kupariheisiangervot olivat täydellisessä kukassa, niitä ihasteltiinkin paljon. Ja minä kehuin niitä, helppohoitoisia pensaita jotka viihtyvät monenlaisissa olosuhteissa.
Tämä oli yksi päivän kuvatuompia iiriksiä. Sain monta kyselyä sen jakotaimista. Lupasin myyntiin ensi vuonna, kasvusto on jo aika runsas ja sopii jaettavaksi. Nimeä tällä kaunottarella ei ole.
Uuden kasvihuoneen ympäristöstä tykättiin. Tänä vuonna ei ollut kylpyammetta, se on jäänyt vakituiseksi asukkaaksi saunalle. Jos haluan puutarhaan vielä ammeen. joudun ostamaan toisen. Etualan maksaruohon taimet olivat myyty hetkessä. Se on ihana, tykkään kuin hullu puurosta vaikka sen kasvua saakin rajoittaa.


Suurin osa pioneista ehti avata nuppunsa sunnuntaiksi. Niitäkin katseltiin paljon. Harmi, että osa lajikkeista on ollut vääriä, enkä tiedä niiden nimiä kuten tämän punaisen kaunottaren. Sen takana oleva överipioni on 'Rasberry Sundae', sen lajike oli monelle vieraalle täysin uusi.

Eilen otin puutarhassa rauhallisesti ja aloitin suunnitellut kasvien siirrot, tälle päivälle oli luvassa hyvää vesisadetta ja se piti hyödyntää vaikka kastelin kaikki siirrot ja uudet taimet hyvin. Sade alkoi jo illalla, jatkui yöllä ja edelleen. Harvoin saa sade näin onnelliseksi, puutarha on taas kerran pelastettu kuivuuden kynsistä.


14 kommenttia:

 1. Hienoa, että päivä oli onnistunut - en sitä epäillytkään. Teillä on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Leivonnainen näyttää tosi herkulliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli oikein onnistunut päivä, paljon ihania kohtaamisia.

   Poista
 2. Minun edellinen kommentti taisi mennä roskakoriin ?
  Kyllä teillä on ollut kiireinen päivä ja valtavasti kävijöitä mikä on ihana asia .
  Todella ihanat tarjottavat ja mukavaa kun sait taimia myytyä.
  Ikkunoiden pesua pitäisi mökillä myös tehdä mutta ei kerkiä nyt .
  Ihana teidän sali ja kaunis himmeli minäkin pidän omiani esillä vuoden ympäri .
  Siirtoja minunkin pitää alkaa tekemään ihan pika puoliin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimimyynti on suosittu joka vuosi, ja näin suuressa puutarhassa riittää siemen- ja jakotaimia. En yhtään tykkää ikkunoiden pesemisestä, tai ei se pesu, mutta kun pitää ottaa verhot pois, laittaa takaisin, siirtää huonekaluja, nousta tikkaille jne.

   Minusta himmeli on kiva koko vuoden.

   Poista
 3. Onpa mukava, että päivä oli onnistunut. Vieraita riitti, joten kiirettä teillä piti ihan joka paikassa. Puutarhasi on kaunis, hoidettu ja lajeja on runsaasti erilaisia. Kiinnostavaa katsottavaa ihan jokaiselle. Ihana, että Oiva keräsi huomiota ja käyttäytyi mallikkaasti. Enkä yhtään ihmettele, että leivonnaiset kelpasivat. Herkullisen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirettä riitti. Oiva yllätti, olin aivan varma, että se lymyilee Jalon tavoin jossain piilossa.

   Poista
 4. Oli ihana päästä käymään paikan päällä <3 Miestä piti hyvissä ajoin käydä valmistamaan sunnuntaiajelulle :) Olet kyllä uurastanut paljon puutarhasi eteen ja kaikkialla oli niin kaunista. Olisin voinut istua tuntikausia salissa ja nauttia herkuista ja talon tunnelmasta. Arvilan keltavadelmapiirakka oli niin hyvää. Harmi kun en Oivaa huomannut, Jalo taisi olla myyräjahdissa eikä puutarhavieraista välittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynnistä! Se valdelmapiirakka on hyvää, pitää leipoa ensi kerralla kaksi pellillistä. Jaloa ei näkynyt vasta kun puutarha hiljeni, se tietää olla piilossa koko päivän. Oivaa näkyi, mutta ei ehkä silloin kiireisimpään aikaan.

   Poista
 5. Hienoa, että päivä oli onnistunut ja mukava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se oli, olen niin kiitollinen päivän onnistumisesta.

   Poista
 6. Mukava että sait runsaasti vieraita. Ensi kerralla värvää lisää "toimitsijoita" että saat olla pihan valtiattarena vieraiden keskuudessa ja esitellä kaunista pihaasi. Ihana päivä on ollut siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitää värvätä taimien myyjä. Kahviossa oli jo kolme työntekijää ja pysäköintiä ohjasi kaksi. Ei tässä enää yksin pärjäisi.

   Poista
 7. Ai hurja mikä automäärä! Toivottavasti joskus pääsisi itsekin vierailemaan, nyt joutuu tyytymään vain kuviin blogissasi. Kävimme jokusessa avoimessa puutarhassa myös, ja parista teen varmaan kirjoituksenkin blogiin. Toisesta kysyin jo, että josko saisin tulla myöhemmin uudelleen kuvaamaan ja kyselemään tarkemmin asioita. Avoimissa ei tohtinut varata emäntää liiaksi muilta kävijöiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autoja oli valtavasti, mutta niin oli ihmisiäkin. Oli illalla ihan ihmeellistä olla puutarhassa kun olin siellä yksin. Meille saa tulla myös yksityisesti käymään, tai ryhmänä.

   Poista

Kiitos kommenteista :)