keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Hankintoja

 Hyvin maltilliset ovat olleet tämän vuoden taimiostokset. Osa uusista taimista on itsekasvatettuja, mutta  nyt ei mennä niihin. Kävin kesän alussa Mustilan arboretumin taimimyynnissä samalla kun noudin tilaukseni Viherpeukaloilta. Onneksi muuten noudin tilaukseni, olivat laittaneet väärän kärhön tilaukseeni. Kun huomautin asiasta, sain vain tylysti annetun kehoituksen tarkistaa mitä olin tilannut. Tarkistin ja edelleen uskalsin väittää saaneeni väärän kärhön. Tämän jälkeen suostuivat tarkistamaan asian ja huomasivat saman kuin minäkin. En yleensä ole palvelun suhteen kovin vaatelias, mutta tällä kertaa laittoi kyllä hivenen nyppimään. Sain sentään pahoittelut ja kärhö vaihdettiin oikeaksi.

Tällainen oli otettava kokeiluun Mustilan arboretumista. Kasvupaikan löytäminen oli haastavaa, sillä on varauduttava siihen, että kasvaa oikeasti puuksi. Taimesta en hoksannut ottaa kuvaa, kovin pienihän se on vielä. 
Sinikämmen joka tekee tummahkot liilat kukat, no ihan pakko saada vaikka valkoinenkin on vielä hankkimatta. Tämäkin sieltä arboretumin kahvilan taimimyynnistä. 
Sieltä varsinaisesti taimimyymälästä en tehnyt kuin yhden taimiostoksen. Löysin uuden kääpiökurjenmiekan jollaista minulla ei vielä ole.
Uusi päärynäpuu ei liity millään tavoin edelliseen retkeen. Mieheni on toivonut jo pitkään punalehtiruusun hävitystä. Se on käynyt omassakin mielessä sillä paikalle kävisi paremmin kolmas päärynäpuu. Se oli tuumasta toimeen, ruusu lähti lopulta kevein mielin sillä sitä löytyy toinenkin taimi navetan kulmalta.
Saunan takana kasvaa nyt kolme päärynäpuuta. Vasemmalta lähtien vanhin puu 'Mlievskaja Rannaja' kukkii vuosittain, mutta ei tee hedelmää pölytyksen puutteen takia. Keskellä on uusi puu ' Tshizhovskaja' ja se on toivottavasti hyvä pölyttäjä edelliselle. Kolmas puu oikealla on 'Suvenirs', joka ei ole kukkinut vielä koskaan. Suvenirs pitää leikata ja katsoa auttaako se kukintaan. Sen kasvutapa on ollut alusta alkaen hyvin erikoinen ja kitulias. Lian lähellä kasvava koivu voi myös vaikuttaa asiaan.

Mutta palataan vielä retkeeni. Viherpeukaloiden tilaus sisälsi 'Ruby' alppikärhön, kirjoangervo 'Genpei' 6 kpl, koreakotakuusaman nana variegata, tarhakotakuusaman 'Bristol Ruby' ja isabellansyreenin 'Miss Canada'. Näiden lisäksi ostin myymälästä lisää päivänliljoja. Lisäksi sieltä löytyi pieniä todella edullisia alle neljän euron syreenintaimia. Niistä ostin kiinansyreenin, joka minulla on ollut joskus, menetin sen jonain tappotalvena. Toinen syreeni on lajiketta 'Maidens Blush' ja kolmas syreeni lajiketta 'Nadezhda'. Saapa nähdä miten menestyvät meillä.

Sokerina pohjalla. Satuin Prismaan kun siellä oli kaikki puut - 30 % tarjouksessa. Tietysti siellä sattui olemaan myös 'Royalty' koristeomenapuu jota olen havitellut. Olihan se ostettava. Kotona sitten pähkäilin mihin sen istutan. Arboretumista löytyi paikka kunhan ensin kaivoin siitä kukkavuorenpihlajan pois. Pihlaja ei ole viihtynyt, on aina täynnä kirvoja ja kasvoi kituen. Pihlaja siirtyi rosarion murheeksi ja niin hänen kuninkaallinen korkeutensa löysi uuden paikkansa.

Tällä hetkellä onkin hyvä tilanne, ei yhtään kasvia istutettava, muutama siirto on edessä mutta niillä ei ole mitään kiirettä.14 kommenttia:

 1. Hyvät löydöt ja hyvä tuuri! Paitsi sen väärän kärhön kanssa, paitsi että sekin oli tietysti taimen vaihtamisen kanssa onnekasta, että menit paikalle, vaikka palvelu kökköä olikin.
  Minulla on ollut muutama Blue Denim jo monta vuotta, mutta eivät ole vielä ikinä kukkineet. Vaihdoin paikkaa, ja odottelen edelleen. Jaksan kyllä odottaa :-D
  Ihana tuo päärynätarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä myyjällä oli huono päivä tai ehkä pakkaaja oli tehnyt jo monta virhettä. Siltikään ei saisi näyttää harmitustaan asiakkaalle, tai olla tyly, virheitä kun sattuu kaikille. Minäkin jaksan odottaa kukintaa, hauska nähdä miltä 'Blue Denim' näyttää.

   Poista
 2. Uudet hankinnat piristää, kiva kun löysit alesta toivomasi :)

  VastaaPoista
 3. Hyviä löytöjä. Lilakukkainen sinikämmen on oikea herkku. Tokionsorvarinpensas kasvaa todellakin kunnon puuksi. Ihan pienelle pihalle sellaista ei voi ajatellakaan. Jännä nähdä, millainen kasvuvauhti sillä on.
  Koristeomena Royalty on upea kukkiessaan ja tummalehtisenä kaunis muulloinkin. Japaninkirsikkani menehtyi talven koitoksissa. Harmitti, kun pidin kovasti sen tummista lehdistä - tietenkin myös kukista, joita olen ihaillut Saaripalstan Sailan blogissa. En saanut mistään järkihintaan uutta japaninkirsikkaa. Hankkijan hinta on 129 €, toinen myymälä pyysi 80-senttisestä 68 €. Niinpä ostin Royaltyn. Siitäkin huolimatta, että meillä on jo ennestään Royalty.
  Olipa tylyä asiakaspalvelua VP:ltä. Tilasin sieltä keväällä kellukka Pink Fluffya. Yksi heräsi henkiin yhden lehden voimin, mutta siihen se sitten jäikin. Kaksi muuta ei herännyt ollenkaan. Laitoin reklamaation ja kas, maksoivat kyselemättä rahat takaisin. Olen joskus aiemminkin jostain saamastani kasvista reklamoinut, jolloin ovat luvanneet hyvittää seuraavassa tilauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sinikämmen on herkku, en ole edes tiennyt muitakin värejä olevan kuin sininen ja valkoinen. Tokionsorvaripensaan kasvua on kiva seurata, pitää vain muistaa kastella sitä sillä tuli melko kuivaan paikkaan. Juurtumisen jälkeen saa pärjätä omillaan.

   Voi harmi japaninkirsikkaa. Monesti tekisi mieli kokeilla herkempiä kirsikoita, mutta en ole vielä uskaltanut kun pelkään menetystä ensimmäisen talven aikana. Kojou-no-mai selvisi hengissä, mutta se onkin pieni pensas. 'Royalty' on hyvä vaihtoehto.

   Vähän tylyä oli palvelu, netissä olen minäkin saanut heiltä erinomaista palvelua.

   Poista
 4. Meillä on itse asiassa tänä vuonna enemmän taimiostoksia kuin ikinäkään, mutta ei perennoja, vaan hyötykasveja. Tänään käytiin vielä ostoksilla, kun somessa tuli ilmoitus, että meidän "oma" luomupuutarha myi kaikki loput taimet puoleen hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin tarvinnut vielä muutaman kaalintaimen kun omista osa epäonnistui. Ei tullut vastaan enkä jaksanut niitä erityisesti etsiskellä. Kasvihuoneisiin en uskalla laittaa ostotaimia. Minun ostokset keskittyvät muualle kuin hyötypuutarhaan, se on ihan sivuosassa kasvihuoneita lukuunottamatta meidän puutarhassa.

   Poista
 5. Hyvät löydöt ja hankinnat. Minäkin ostin Mustilassa käydessämme taimimyymälästä tuon ’Blue Benim, kurjenmiekan. Mustilan arboretumissa pyörittelin myös tuota liilakukkaista sinikämmentä, mutta jätin sitten ostamatta, kun epäilin sen menestymistä meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Blue Denim' näytti kuvan perusteella hienon väriseltä. Sinikämmenellä pitäisi olla nyt hyvä ja suojainen paikka, menestyminen mietityttää myös itseäni.

   Poista
 6. Hyvä että olit tarkkana tilauksesi kanssa. Ikävää ettei asiakaspalvelun kanssa nyt meinannut sujua. Hienoja hankintoja olet tehnyt monta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sattui vain huono päivä myyjälle, mutta siinä hetkessä oli vähän tyrmistynyt.

   Poista
 7. Ihanat ostokset ja niin inspiroivaa lukea uusista kasveista 😍 Ja erityisen kiva kun löysit Royaltyn 🤗 onhan japaninkirsikkasi elossa talven jälkeen, olen unohtanut kysyä? Minulla myös valitettavasti hieman huonoja kokemuksia kyseisestä taimistosta. 🍐 Tarha näyttää upealle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kirsikka elossa, kovasti on tuuheutunut kesän aikana vaikka korkeutta ei ole tullut lisää, mutta sehän taitaakin olla pensas.

   Poista

Kiitos kommenteista :)