keskiviikko 17. huhtikuuta 2024

Taimia ja muuta

Minulla on ollut kasvihuoneessa monenlaisia siemeniä kylmäkäsittelyssä ja itämässä. Itäminen on ollut kovin surkeaa. Eilen huomasin yhden suuren onnistumisen.

Punainen jättikarhunputki Angelica gigas on itänyt. Taimia on tulossa vieläpä useita. Kannatti olla sitkeä. Taimet saavat kasvaa purkissaan koulimiskokoon. Sitten saan toivottavasti useita uusia karhunputkia puutarhaani. 
Jättikarhunputki on yksi parhaista pölyttäjäkasveista. Se on jatkuvasti täynnä mehiläisiä. Tänä vuonna taitaa vain olla harmillisesti välivuosi, ei ole yhtään taimea kasvamassa, jättiputki kun kuolee kukinnan jälkeen. Sen takia olisi hyvä saada näistä pysyvä kierto. Syksyllä sain paljon siemeniä talteen, osan kylvin suoraan maahan, odotan josko edes muutama niistä itäisi.
Viime vuonna omista siemenistä kylvetyt väinönputket selvisivät talvesta ja uhmaavat rohkeasti tulevia kylmiä ilmoja. Tänä vuonna kylvin samoja siemeniä, ovat siis ylivuotisia. Tasan yksi taimi on itänyt. Sekin riittää, jotta saan näihin saman kierron kuin jättikarhunputkessa.
Lipstikassa on upea väri kun se nousee maasta. Sen tähden lipstikka pitää kuvata joka kevät. Kasvi on pysynyt hyvin kurissa kivikehässään. En anna sen siementää, sillä muuten tienoo olisi täynnä lipstikan siementaimia. Yksi puska riittää minulle.
Vaikka kasvihuoneessa kasvaa esikasvatuksessa lähinnä perennoja ja kylmää kestäviä tuoksuherneitä, peitin kaikki taimet tuplaharsolla. Sen verran on yöpakkasia luvassa ja kylmiä päivälämpötiloja, että parempi suojata taimet. Jos aurinko ei paista, ei kasvihuone lämpene päivin auringon voimasta eikä lämpöä varastoidu sen kivirakenteisiin.
Siskolta viety jouluruusu kukkii salaa, kaikki kukat ovat lehtien alla piilossa. 
Kaikissa muissa jouluruusuissa on niukasti lehtiä, tai vain kuolleita lehtiä. Tämä salakukkija sen sijaan tekee tuuhean lehdistön ja kukat lehdistön suojaan. Jouduin oikein kaivelemaan, että sain kukat kuvatuksi.

Tekee tuskaa puutarhan puolesta ensi yönä alkavat yöpakkaset ja takatalvi, joka kerta kun katson sääennustetta, on takapakki pidentynyt. No nyt saadaan painettua sitä kaipaamaani hätäjarrua. Kai se toukokuussa helpottaa.

21 kommenttia:

 1. On kyllä harmillisen kylmää luvassa. Toivottavasti taimesi selviävät.
  Ihana onnistuminen siementen kanssa! Minulla jättikarhunputki tai vastaavat tummat herkut tuottavat hirmu huonosti siementä. Meillä päin on pyjamalude hyvin yleinen, ja vaikka se ei varsinaisesti kasvintuhooja ole, imee se putkilokasveista kai sitten liikaa elinvoimaa pois, jotta ne jaksaisivat tuottaa siemeniä.
  Nyt toivon, että pari viime vuonna kylvämääni ja syksyllä kukkapenkkeihin istuttamaani ovat hengissä.
  Ihanat tanakat versot lipstikalla ja väinönputkella!
  Minäkin olen kiinnittänyt huomiota vaaleajouluruusujen erilaisuuteen. Niissä on tosi erilaisia käytöstapoja mitä tulee lehtiin ja kukintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian kylmää. Puutarhatöitä voisi tehdä, mutta sormet jäätyvät, paksuilla hanskoilla taas ei oikein voi tehdä mitään. Täällä ei ole pyjamaluteita näkynyt, vielä. Tavallisia metsäluteita tai mitä lie ovat, niitä on. Jättikarhunputki ei siltikään tee joka vuosi siemeniä, viime suosi oli sillä erittäin hyvä siemenvuosi, keräsin paljon talteen, toivottavasti itävät myös ylivuotisina. Taimet ovat kestäviä, eiköhän ne ole hengissä, minun mielestäni viihtyy monenlaisessa paikassa.
   Vaaleajouluruusu on ihmeellinen, oikukas ja omituinenkin.

   Poista
 2. Täälläkin ulkona tulossa jättiputkea. Siis aivan mahtava pörriäismagneetti. Toivottavasti ehtii saada tarpeeksi kauan kylmää itääkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ehdi, vielä kun saa takatalven niskoilleen.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kiinnostaisi tietää mistä olet alkuaan hankkinut noita jättikarhunputken siemeniä? Kaikki pörriäisiä keräävät kasvit, kun ovat puutarhaan tervetulleita.
  Lipstikka on hieno maustekasvi. Saan miniäni äidiltä ensimmäisen lipstikantaimeni tänä keväänä ja toivon sen menestyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alunperin olen ostanut taimen ja se on sitten ajan kanssa siementänyt sen verran, että edes yksi taimi on vuosittain ollut hengissä. Sitä en muista mistä taimen hankin. Minulla on siemeniä vielä jäljellä jos kiinnostaa, laita sähköpostia.
   Minulla kasvaa lipstikka oikein kunnon savessa ilman mitään maanparannuksia, tuntuu viihtyvän.

   Poista
 5. Jouluruusu on ehdoton suosikkini joulukukista. Kaunis ja herkkä.
  Ihanaa päivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusu on kaunis ja herkkä, minkin tykkään niistä.

   Poista
 6. Voi voi kun olisi nyt pysytellyt plussan puolella! kasvariin en ole uskaltanut vielä mitään viedä, mutta onhan se ikävää, jos juuri maasta ilmaantuneet ja kukkaan puhjenneet saavat pakkasvyöryn niskaansa! Hienoa, että jättikarhunputki tekee nyt siementaimia! Ostin aikoinaan Mustilan taimipäiviltä hyvän jättikarhunputken taimen ja se jaksoi kasvaa ja kukkia hienosti seuraavana kesänä, mutta ennenkuin ehti kypsyttää siemenensä, se alkoi mädäntyä enkä päässyt siemenkeruuseen.. On upea kasvi! No, lipstikkaa täällä sitten on senkin edestä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi ei, putkikasvit ovat joskus hankalia kasvattaa. Minulla on perennoja kasvihuoneessa, ne kestävät kylmää. Osa on lasikuistilla ja siellä n myös samettikukat ja rucolat, ne nostan yöksi sisälle ja pidän päivälläkin jos tulee oikein kylmää. Lipstikka voi kai olla kova leviäjä.

   Poista
 7. Saman huomion olen tehnyt noiden vaaleiden jouluruusujen kanssa, minulla kasvaa niitä useassa paikkaa nykyään, ovat kovia siementämään ja mikäs siinä, mutta käytös on erilainen kyllä, minullakin on tuollainen salakukkija!
  Ihania siemenkylvöjä! Viime keväänä oli samanlainen jääkausi, luntakin silloin satoi - nyt taitaa tulla sama uusintana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ihanaa, jos minunkin jouluruusut olisivat kovia siementämään. Meillä taisi olla viime vuonna kylmä toukokuu.

   Poista
 8. Upeaa, että jättikarhunputken siemenet itivät! Toivottavasti saat niistä kasvatettua topakat taimet. Hyvä, että löysit salakukkijan kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itäminen on upeaa, saan vihdoinkin uusia taimia.

   Poista
 9. Sinulla on ollut aiemminkin kuvia tuosta jättikarhunputkesta. Se on komea kasvi myös värinsä puolesta. Kivoja tuollaiset onnistumiset. Sinun isossa puutarhassasi on tilaa useammalle jättikarhunputkelle.
  Näin tuhtia jarrutusta kevään edistymiseen en kyllä kaipaa. -5 mittarissa aamulla, eikä päivän aikanakaan ole plussalle noussut. Ehkä pitää kaivaa lumikola kellarista takaisin talon seinustalle.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jarrun lisäksi taisi mennä peruutusvaihde päälle. Ihan tätä en toivonut minäkään, kevät otti pahasti takapakkia. Karhunputkesta on ollut ennenkin kuvia, sitä on ilo kuvata.

   Poista
 10. Tuo jättikarhunputki on kyllä ihana tavoittelin silloin arvonnassa näitä mutta ei tärpännyt . Nämä suuret näyttävät kasvit on isossa pihapiirissä kullan arvoisia .
  Lipstikkaa toivoisin lisää isompaa pehkoa se kasvaa kasvulaatikossa minulla . Käytän sitä keittoihin ja niitä teen talvella usein .
  Jouluruusut on hengissä vielä mitä ostin joulun jälkeen alesta toivottavasti saan ne istutettua ulos kun näin pitkälle olen saanut menestymään . Kauniita salakukkijoita sinulla .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vielä siemeniä jos ne kiinnostavat. Suuret kasvit ovat kivoja, hyviä taustakasveja. Minä söisin keittoja usein, mutta muu perhe ei ole samaa mieltä. Kuivatan lipstikkaa mutta suuria määriä sitä ei mene meillä.

   Poista
 11. Kyllä kiinnostaa minulla on vielä joitakin perennojen siemeniä viimevuotisia . Voin lähettää vastineeksi . Lilaa palloesikkoa keltaista ukonhattua ja punahattua ainakin voi olla että jotain muutakin .

  VastaaPoista
 12. Ah, olipa onni, että luin tämän postauksen nyt! Laitoin niitä sinulta saamiani jätikarhunputken siemenet jääkaappiin muutama viikko sitten ja pitääkin laittaa siemeniä multaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)