keskiviikko 24. huhtikuuta 2024

Lunta ja scillakasvattamo

Toivottavasti tällä kertaa taivaalta tuli kevään viimeiset lumet. Tuntuu, että juuri kun on saanut pihan lumettomaksi ja edes vähän kuivemmaksi, tulee uudet kymmenen senttiä lunta. Talvi on ollut pitkä ja kevät kovin epävakainen.
Keisarit taipuvat lumen ja pakkasen vuoksi. Kaipa ne tuosta nousevat kunhan sää lämpenee.
Tänään sain töiden jälkeen mullattua luumulehdon. Siivosin sen viime viikolla, mutta sitten tuli muita menoja enkä päässyt puutarhaan muutamaan päivään. Eipä sinne olisi ollut muutenkaan mitään asiaa sään takia.
Pystykiurunkannusten kukinta meni nopeasti ohi, etten saanut niistä kunnon kuvaa. Ehkä osa kukinnasta pelastuu ja saan nauttia siitä edes hetken.
Syysmyrkkyliljat ovat tehneet kovasti sivusipuleita, olisikohan tuohon istutettu alunperin kaksi tai kolme liljan sipulia, vai mukuloitako ne ovat. Nämä eivät olleet moksiskaan takatalvesta.
Valkoinen palloesikko pulskistuu vuosi vuodelta. Suunnittelin suurta uskallusta, eli otan reunasta pari esikkoa kasvamaan uuteen paikkaan. Siemeniä voisi kerätä talteen kunhan muistaisi, palloesikkoa olisi kiva saada lisää.
Lopuksi otsikon scillakasvattamo. Olen joskus laittanut valkoista scillaa luumulehtoon. Jossain kohtaa siirsin scillat pois, mutta scilla olikin sitä mieltä, että se haluaa kasvaa luumulehdossa. Siirrän tätä joka vuosi muualle, mutta scilla kasvaa aina vaan. Kuva on suttuinen, koska otin sen vasta multauksen jälkeen. Siementaimia on pitkin ja poikin ja aina vain tämä iso kasvusto joka jakaantuu tehotuotannolla vuosittain.

Oma scillatehdas on oikein mukava asia.

Viikonloppuna on Lahdessa Pihapiirimessut. Olen messuilla lauantaina Lahden puutarhaseuran pisteellä. Toivottavasti näemme siellä.

12 kommenttia:

 1. Oma scillatehdas kuulostaa ja näyttää hyvältä. Minäkin olen niin väsynyt tähän lumeen ja kylmyyteen. Tänään meillä suli suurin osa lumesta pois, muttei vielä kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin suurin osa sulanut, mutta lähes koko päivän on satanut vettä tai räntää, lämmintä + 2 astetta. Ei oikein puutarhatyöt houkuta.

   Poista
 2. Scilla on kyllä hyvä leviämään kun vain on suotuisa paikka. Meillä ilmeisesti muurahaiset kantavat siemeniä kun sitä alkaa olla aika laajalla alueella. Samoin jouluruusun taimia on tullut todella kauas. Valkoinen scilla näyttäisi meillä leviävän paremmin kuin sininen. Mutta saavat molemmat levitä mihin haluavat. Minulla on itse kasvattamiani palloesikoita. Parhaaksi tavaksi sen säilymiselle olen todennut että leikkaan kukinnot pois kun siemenet ovat kypsyneet ja huiskin niitä siemeniä sinne tänne. Aina niistä joku itää loppukesällä ja siirtelen niitä halutuille paikoille. Lilat kyllä näyttäisivät itävät paremmin kuin valkoiset.
  Kiurunkannuksista sen verran että meillä on vanhaa jalokiurunkannusta,se kestää aika hyvin kylmää joten toivottavasti sinunkin kiurunkannukset vielä piristyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen scilla leviää minullakin sinistä paremmin, se on todella hidas leviäjä. Minulla esikot ovat levinneet huonosti huiskimalla, siksikin voisin kokeilla kylvää purkkeihin vaikkapa kasvihuoneeseen.

   Poista
 3. Meillä scilla leviää myös kovasti. En halua sitä kuitenkaan kukkapenkkeihin kasvamaan ja kaivankin sinne tulleet sipulit ylös ja istutan norjanangervoaidanteen juurelle. Nurmikolla niitä on tietyissä paikoissa aina myös runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla sininen scilla leviää huonosti vaikka annamme kasvaa rauhassa ja siementää ennen kun päältä ajetaan ruohonleikkurilla. Sen takia on kukkapenkissäkin mutta eipä se oikein leviä sielläkään.

   Poista
 4. Minulla ei kiurunkannuksien kukintaa vielä edes ollut joten odotellaan . Palloesikkoa minullakin on kolmea väriä myös valkoista .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiurunkannukset ovat kauniita, sinulla on se ilo vielä edessäpäin.

   Poista
 5. Voi kunpa kukkapenkki sulaisi edes senverran, että näkisi onko viimesyksyn sipulit menneet talven yli. Saisi jo tämä talvi riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi viikon sääennuste näyttää hyvälle, lämpöä luvassa myös öiksi ja se on tehokasta lumen hävitystä.

   Poista
 6. Yritän nyt uudelleen kommenttia, edellinen taisi mennä bittiavaruuteen! Voi että on kaunis tuo palloesikko ja tuo scillakasvattamo tuottaa upeita uusia pikkusipuleita! Olen suuresti ihmetellyt scillojen ja posliinihyasinttien pikkusipuleiden hintaa syksyisin! Meillä kumpaakin kasvaa hyvin paljon ja leviää antoisasti, ihmettelenkin, miten niiden sipulit ovatkin toisinaan niin hinnakkaita kun leviävyys on taattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen kommentti hävisi, mutta tämä tuli perille, minun piti van hyväksyä se. On muuten totta miten kalliita scillan sipulit ovat syksyisin, oikeissa olosuhteissa leviää todella helposti ja siemenestä kasvaa nopeasti kukkiva taimi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)