lauantai 13. huhtikuuta 2024

Missä on hätäjarru?

 Ensin sitä haluaa kevään tulevan mahdollisimman nopeasti. Sitten kun kevät on tullut, tekisi mieli vetää hätäjarrusta, ei näin kovaa. Puutarhan tapahtumat menevät pikakelauksella. Aamulla näyttää erilaiselta kuin illalla, vuorokaudessa astuu eri maailmaan. Minulle riittäisi rauhallisempi tahti.

Puiksi kasvatetut syreenit ovat pysyneet puina kunhan niitä välillä hoitaa. Eli leikkaa välit ruohonleikkurilla. Kulkuväylälle kaartui pari suurempaa oksaa, ne jouduin sahaamaan pois. Muuta toimenpidettä syreenit eivät vaadi.
Krookus 'Vanguard' ole levinnyt kunnon pehkoksi. Samassa ympyrässä on samaa krookusta kahdessa muussakin kohdassa, mutta se ei näy kuvissa. Yritän saada koko ympyrän täyteen krookusta.
Pionin punaisia piippoja nousee kiihtyvään tahtiin. Nämä pullukat kuuluvat nimettömälle lajikkeelle jonka ostin jokunen vuosi sitten paikallisen siirtolapuutarhan myyntipisteeltä. Todennäköisesti tämä on tarhapioni.
Toisen jalavan alunen kokee tänä vuonna muutoksen. Puun alla on ollut vuosikaudet musta muovi. Siinä yritti levitä vuohenkello sinnikkäästi. Kolmeen vuoteen en ole tavannut yhtään uutta alkua, joten uskallan ottaa muovin pois. Muovin poisto taas tarkoittaa sitä, että pääsen istuttamaan tuohon kaikenlaista kivaa. Nyt kesällä jotain matalaa perennaa ja syksyllä kukkasipuleita. Perennoja vielä pohdin, mutta sipulikukista laitan joko krookuksia tai posliinihyasintia. Tai ehkä molempia.
Uuden kasvihuoneen alueen penkit on siivottu, lannoitettu ja mullattu. Urakka jatkuu toisaalla puutarhassa. Olen saanut valmiiksi vajaan kolmasosan penkeistä. Välillä on pitänyt tehdä muuta, tänään oli urakkana kerätä kaikki oksista sahatut polttopuut ja viedä ne liiteriin. Urakka on valmis, nyt keräilen voimia ja lepuutan hetken verran polvea puutarhatöitä varten.


19 kommenttia:

 1. Toivottavasti pääsit vuohenkellosta eroon. Meillä on peurankelloa ja kolmekymmentä vuotta on leikattu sen kasvupaikalta nurmikkoa ja joka vuosi lehtiä näkyy edelleen nurmikossa. Kukkapenkkejä ei sillä alueella enää ole. Kauniitahan ne ovat mutta kukkapenkkiin en enää kumpaakaan laita. Sinulla kevät työt edistyvät hyvää vauhtia,minulla on polven nivelrikko ja tällä hetkellä myös selässä ongelmia. Mutta pikkuhiljaa edistyy hommat täälläkin.
  Hyvää kevään jatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisella alueella pääsin eroon ja uskon, että sama on jalavan alla. Se on ollut peitettynä ehkä noin seitsemän vuotta. Meillä peurankello ei menesty sitten millään, yksittäisiä nousee esiin joskus, mutta nekin häviävät. Nivelrikko meinaa vaivata täälläkin, polvi ei oikein tykkää noista puuhommista, ei saisi kantaa mitään painavaa.

   Poista
 2. Viime päivinä kevät on todellakin edennyt aimo harppauksin. Toisaalta tuntuu, että puutarhurin kiireet ajoittuvat tänä keväänä kovin lyhyelle jaksolle, kun kevättä sai odottaa tuskastuttavan kauan.
  Syreenisi ovat tosi hienoja. Meidän syreenit kasvavat paikassa, jossa niiden alta ja välistä ei pääse ruohonleikkurilla ajamaan. Muistan sinun aiemmin kertoneen, kuinka pyrit pitämään syreenit puisina. Niinpä poistan maasta nousevia versoja. Nyt paikkaa siivotessani totesin, että taas olisi saksille töitä. Innostuuko syreeni tuottamaan sitä enemmän versoja, jos niitä poistaa?
  Luin hetki sitten Doradin sivuilta, että krookuksia on hyvä jakaa 4-5 vuoden välein. Tällöin on mahdollista saada niitä kasvamaan laajemmalle alueelle ja vahvistaa niiden kukkimista. Jakamisväli riippuu vähän krookuslajikkeesta. Täytyy todeta, että tuollaisina tiiviinä ryppäinä krookukset ovat kyllä upeita.
  Vuohenkello on viheliäinen kukka leviämään. Sen juurakko kasvaa Kiinaan saakka leviten ympäriinsä kuin se kuuluisa Elanto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo syreenit tekevät tosi vähän versoja, tai luulen, että taika on ruohonleikkurissa joka vetää versot alas säännöllisesti monta kertaa kesässä. Muualla en edes yritä tehdä samaa temppua, syreenit kasvavat tiuhana. Tuossa kohtaa syreenit ovat alusta alkaen kasvaneet enemmän puumaisina.
   Krookuksia en ole koskaan jakanut muuta kuin maan muokkauksen yhteydessä. Taantuminen on ehkä ollut enemmän kiinni paikasta kuin jakamattomuudesta. Tuo tiivis rypäs on upea, sitten jaan jos alkaa kuolla keskeltä rypästä.
   Valtataistelu vuohenkellon kanssa on toivottavasti nyt ohi, pitkään se keskitin.

   Poista
  2. Puumaisena säilyvien syreenien taika taitaa todellakin olla ruohonleikkurissa.

   Poista
 3. Minäkin ihastelin syreeniesi kaunista muotoa, itse en millään ehdi pitää kaikkia vanhoja aidanteita siisteinä - ehkä joskus voisi yrittää edes täsmäiskuna valita jonkun kohdan hoidettavaksi noin. Krookukset ovat levinneet mahtavasti, tuollainen näky on upea.
  Toivottavasti vuohenkello on talttunut ja voit iloita jatkossa muista aluskasveista jalavan juurella. Itse olen aika skeptinen sen suhteen, mutta yritän näivettää kasvuston poistamalla kaiken vihreän maan päältä heti jos yrittää nostaa päätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan syreenit on täsmäisku, muut syreenit kasvavat vanhoina puskina puskien koko ajan uutta kasvua vanhojen runkojen ympäriltä. Jos laittaa muutaman kasvin riittävin välein, niin että pääsee ruohonleikkurilta ympäri, on puumainen kasvatus mahdollista. Voi olla toki myös lajikkeesta kiinni. Nuo syreenit olivat täällä jo 20 vuotta sitten ennen meitä niin en osaa sanoa niiden lajiketta.
   Uskallan olla lähes 100% varma, että vuohenkello on pois, siinä oli hyvin pieni alue ja se on ollut nyt noin seitsemän vuotta peitettynä ja kolmeen vuoteen ei ole näkynyt uusia alkuja. Eiköhän kasvusto ole näivettynyt. Nyt on vuohenkello kokonaan pois tästä puutarhasta, sitä oli toisessakin paikassa, mutta sen sain hävitettyä pois kaivamalla.

   Poista
 4. Meillekin jopa tuli 8 astetta lämmintä tänään ja hanki pikkuhiljaa sulaa. Olisiko noin 40 cm lunta vielä takapihalla. Pieniä pälviä on auratuissa alueissa ja luultavimmin toukokuussa saadaan jo krookukset tänne. Tuo sinun krookuspilvesi on valtavan kaunis ja ihana.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito samoin mukavaa viikonloppua. Lumi hupenee teilläkin!

   Poista
 5. Minulla olisi samansuuntainen suunnitelma poistaa muovia, mutta tammen alta. Siellä oli kymmenisen vuotta sitten valtava kasvusto vuohenputkea. Peitin kaiken katekankaalla, laitoin mullan ja kasvit päälle. Nyt ehkä uskaltaisi jo kangasta raottaa.
  Upea krookusmeri! Meillä ehkä tänään aukeaa ensimmäinen Jeanne d'Arc.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös vuohenputki talttuu sinnikkäällä peittämisellä vaikka vähintään pari vuotta siihenkin menee. Vanguard on ainut lajike jonka muistan ulkoa krookuksistani, muut ovat menneet sekaisin jo aikaa sitten. Pitäisi muistaa merkitä ne, mutta syksyllä ei aina jaksa ja muista.

   Poista
 6. Keväällä aika todella tuntuu etenevän nopeammin kuin muina vuodenaikoina! Mutta pitkä talvi takana ei enää yhtään houkuta ja ehkäpä se sama kiire on kasveillakin päästä kurkottamaan kohti valoa ja lämpöä niin nopeasti kuin mahdollista! Sinulla on suuri, ihana pihapiiri, joten sen kevätpuuhat tuovat varmasti kiireen tuntua, kun haluaisi päästä siistimään ja kuopsuttelemaan kaikki kevätkuntoon! Kroppa on koetuksella, minulla peukalot rajoittavat aika pahasti haravointeja sun muuta. On siis pakko hidastaa ja kasvattaa kärsivällisyyttä! :) Mukavaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kiire on kasveilla. Yritän saada penkit kuntoon ennen kevään kotiloryntäystä, on helpompi levitellä sinisiä rakeita siivottujen penkkien päälle kuin siivoamattomien penkkien. Kroppa on koetuksella, löytyy taas ihan uusia lihaksia. Polvi on jumissa iltaisin ja sormet eivät taivu., nivelrikko on vihonviimeinen tauti puutarhurille.

   Poista
 7. Välillä tuntuu, että isompi tontti olisi ihana, mutta keväisin saattaisi tulla hirmuinen kiire pysyä vauhdissa mukana. Täällä kaikki tapahtuu vieläkin nopeammin kuin siellä etelässä, kun kasvukausi alkaa myöhemmin mutta jo kesäkuun alkupuolella ollaan samassa vaiheessa Etelä-Suomen kanssa. Pienessä puutarhassa pysyy vielä juuri ja juuri kärryillä päivän tapahtumista, vaikka kävisi töissäkin välissä. Silti hätäjarru tai joku ajan hidastin voisi olla erittäin kätevä kapistus. Ehtisi nauttia oikein perusteellisesti keväästä.
  Onnittelut vuohenkellon kukistamisesta! Siinäpä vasta kasvi, joka ei vähästä anna periksi.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenkello ei anna hevillä periksi, siksi näin pitkä aika peittämiselle. Kevään kiireet ovat onneksi positiivista kiirettä ja enimmäkseen kivaa. Joka päivä on kierrettävä koko puutarha läpi ja katsottava mitä on noussut esiin ja voi vitsit jos ei joku päivä ehdi ollenkaan puutarhaan, kyllä harmittaa.

   Poista
 8. Aina on hienoa, kun saa erävoiton jostakin kasvista - tulee voittajan tunne! Meillä kasvimaan valvatin kanssa painittiin ja ollaan voitolla, onneksi, mutta varuillaan pitää olla! Pihasi on kyllä niin kaunis ja nyt se hätäjarru taitaa tullakin - valitettavasti!

  VastaaPoista
 9. Meillä oli mökillä suuri ongelma rohtoraunioyrtin leviämisen kanssa. Kitkin ja kitkin 6 vuotta saamatta voittoa siitä. Lopulta kun kaadoimme puita ja valoa tuli lisää, vuohenputki tuli tilalle ja rohtoraunioyrtti katosi. Tässä kiitin vuohenputken allelopatiaa, mikä varmaankin oli tässä se ratkaiseva tekijä. Vuohenputki on myös luontomme oma kasvi ja alue on ns. metsää, eli puut varmaan aikanaan taas taannuttavat vuohenputken.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)