sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Taimien ja kylvöjen kuulumisia

 Olen tehnyt esikasvatusten kylvöjä tasaiseen tahtiin ja vielä riittää kylvettävää. Osa kylvöistä on onnistunut loistavasti, osa kohtalaisesti ja osa surkeasti. Ikkunalla on tungosta ja käyttöön on otettu toinen pöytä. Seuraavaksi, kunhan tomaatit on koulittu pitää taimet järjestellä uudestaan ja laittaa ainakin yksi taimivaloista toiselle pöydälle.

Sekavaa mutta kuitenkin järjestyksessä. Ensi viikolla jos löydän sopivan välin, koulin kaikki tomaatit. Sitten tässä pöydällä on enää tomaatit ja paprikat. Kaikki muu siirtyy toiselle pöydälle ja osa perennoista jo ehkä kasvihuoneeseen. Ikkunasta näkee, että lunta piisaa.
Paprikoista lajike 'Luteus' F1 on kasvanut parhaiten. Toiset lajikkeet jurovat, mutta se luultavammin johtuu vain siitä, että meillä on viileä. Salissa ei lämmitetä enää sähköpattereilla joten huonelämpötila ei ole mitään luksustasoa.
Ensimmäiset 'Vilma' pensastomaatit voivat hyvin, nämä kasvavat jo omissa purkeissaan.
Kelloköynnösten viidakko odottelee selvittäjää. Teen selvityksen kunhan saan haettua navetasta tukikeppejä. En ole vieläkään oppinut, että tukikepit kannattaa tuoda jo syksyllä sisälle jotta ne on helppo ottaa käyttöön tarvittaessa. Onneksi kelloköynnös ei hätkähdä jos menee poikki.

Runtotomaatit pääsivät vähän venähtämään kodinhoitohuoneen pimeässä. Kouliessa istutan ne niin syvään kun vain kehtaan. Ilahduttavan moni siemen iti, myös 'Mandat H' luumutomaatin lajikkeesta joka on yleensä ollut heikko itämään.
Aloin kastella talvetuksessa ollut valkoista oxalista ja ei mennyt montaa päivää kun ensimmäinen lehti ponnisti mullan alta. Ostin taimet eurolla tai kahdella loppukesän alennusmyynneistä. Ne ilahduttivat puutarhassakin pitkään ja nyt iloa on kaksinverroin kun talvehtivat. Oxalis on helppo talvettaa. Nostin astiat syksyllä sisään, en ole antanut vettä kuin vasta nyt, muuten ovat olleet oman onnensa nojassa ihan huoneenlämmössä.
Punahatuista muut lajikkeet itivät hyvin, mutta 'White Swan' lajike ei ole itänyt lainkaan. Kaikki esikot jäivät itämättä. Siankärsämöt itivät hyvin. Samettikukat itivät kohtalaisesti, paremminkin voisi itää joten taidan tehdä uusintakylvön. Siemenet ovat omia joten niiden itävyys voi olla joskus tosi heikkoa.
Loppuun kuva karvaisista lapsenlapsista. Keräsin mummin kirppusen kanssa pajunkissoja lauantaina ja osa meni lastenlasten kotiin. Pienet apulaiset olivat heti paikalla tutkimassa pajunkissaoa. Taisi olla hyviä tuoksuja niissä ja vähän meidän kissojen karvoja.


20 kommenttia:

 1. Hyvinhän siellä kylvöt ovat pääsääntöisesti onnistuneet ja noista kasvivaloista on varmasti ollut myös paljon apua.
  Kivat nelijalkaiset, kuin kasvikissatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääosin ovat onnistuneet hyvin. Esikot harmittavat koska joukossa oli sellaisia joita taimina ei saa. Yksi pussi on vielä siemeniä, ehkä kylvän vielä sen pois. Nelijalkaiset ovat aika uteliaita :)

   Poista
 2. Huu - kunnioitettavaa ahkeruutta!

  VastaaPoista
 3. Ihan hyvältä näyttää taimirintamallasi, valtaosa on kuitenkin itänyt reippaasti. Ja on parempi saada tanakoita taimia, siellä viileässä. Kuten totesin aiemmin, minullakin yläkerrassa taimet ovat 17 asteen lämmössä, jos päivällä paistava aurinko ei nosta ikkunan edustan lämpötilaa.
  Tuo viimeinen kuva kissasta ja pajunkissoista on tosi suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosa on itänyt hyvin. Ritarinkannuksia vielä odottelen. Nuo katit ovat ihanat <3

   Poista
 4. Oi että tuota karvaista lapsenlasta <3 Pussattavan suloinen! Minulla on ehkä kromosomit jotenkin väärin, mutta eläinlapset ovat lähes poikkeuksetta ihmislapsia söpömpiä :-D
  Vau, hieno Oxalis-onnistuminen. Minulla oli kerran, mutta en onnistunut talvettamaan sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä kuvassa on muuten kaksi, valkoinen vain erottuu huonosti kun puskee pajunkissojen alta niitä ihmettelemään. Oranssi kaappasi pajut heti syliinsä. Ne on suloiset. Jotenkin oxalikset talvehtii meillä hyvin, punainen on puskenut lehtiä koko talven vaikka ei ole saanut kertaakaan vettä. Sekin pitää ottaa valoon ja aloittaa kastelu vähitellen.

   Poista
 5. Hyvällä mallilla sinun esikasvatukset. Suunnittelin itsekin aloittavani tänä viikonloppuna, mutta sitten muistin, että kouliakin pitää ja tilaa niille ei ole ei ainakaan pitkäksi aikaan, joten jarruttelen vielä kylvöjen kanssa. Ihana kuva kissasta ja pajunkissoista. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla auttaa kasvihuone jonne saa kaikki kylmää sietävät kasvit jatkamaan esikasvatusta, muuten ei mahtuisi taimet kahdelle ikkunalle.

   Poista
 6. Hei, hyvältä näyttävät taimet sinulla. Itse olen saanut parhaiten esikko kylvöt onnistumaan kun olen kylvänyt kesällä varjoon laatikkoon. Tasainen kosteus tosi tärkeää kun kylvetään pintaan. Olen kokeillut myös sisällä kylvää mutta aika huonoja kokemuksia siitä. Ja nyt olen sen hoksannut että kukinnan jälkeen leikkaan varret ja huiskin siemeniä joka puolelle. Jos talvi tuhoaa esikot niinkuin täällä lounais rannikolla usein käy niin jostain päin putkahtaa jokin uusi taimi.
  Hyvää kevään odotusta !
  t. Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonan esikot onnistuivat loistavasti ja sitä ennenkin ovat onnistuneet kohtuullisesti. Tänä vuonna oli jokin mistä eivät tykänneet, kaikki ei voi olla siementenkään syytä sillä oli eri pusseja.

   Poista
 7. Hyvän näköisiä taimia. Minun koulitut taimeni ovat tehokkaan kasvivalaisimen alla kellarissa. Muuta lämpöä siellä ei ole ja mittari näyttää +15. Kasvu on hitaampaa, mutta taimista tulee tanakoita. Ulkolämpötilan kohotessa myös kellarissa mittari nousee muutaman asteen, mutta ei yli +18. Tomaateilleni kävi samoin, kun unohdin vahtia niiden itämistä. Koulin ne melko syvälle, hyvin ovat lähteneet kotiutumaan.
  Punahatut ovat minusta aika hyviä itämään. White Swania en ole onnistunut kasvattamaan kertaakaan.
  Syötävän ihanat kissalapset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että 'White Swan' on kranttu, ei jää niin harmittamaan. Minunkin täytyy koulia tomaatit syvälle ja kiertää vartta varovasti niin että jää vain lehdet mullan pinnalle. Viileä tekee tanakat taimet eikä tuo hidas kasvu haittaa kun katsoo ulos, vielä saa tovin varttua enne kuin taimet saa ulos.

   Poista
 8. Paljon on sinulla taimia. Minä vasta nyt kylvin voitto ritarit saa nähdä miten onnistuu .Minulla esikot itivät hyvin laitoitko ne kylmäkäsittelyyn ?minä laitoin . Ihania kisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei auttanut kylmäkäsittely, ei edes kahteen kertaan tehtynä. Epäilen, että multa ei ollut mieluista. Uusi yritys ensi vuonna. Tyttären kissat ovat suloiset <3

   Poista
 9. Hei taas, unohtui sanoa kun noista esikoista kirjoitin että tänä vuonna kylvin ensimmäistä kertaa punahattua ja minulla white swanit itivät hyvin. Vielä ei tietenkään kannata röyhistellä kun mitä vaan voi tapahtua niiden kanssa. Voisiko olla niin että mullassa on ollut jotakin vikaa... Eli ei kannata lannistua,ehkä alkukesällä voisi kokeilla uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kaikki oli kylvetty samaan multaan, ehkä ensi vuona itää paremmin :) Eipä täälläkään voi rintaa röyhistellä, vielä on pitkä aika siihen, että taimet olisivat kukassa.

   Poista
 10. Hyvähän sun taimitilanne on, vaikka osa ei itänykkää. Harvoonhan kaikki onnistuu. Hyvä valikooma kasvivaloja. Mullaki pari, mutta katosta roikkuvan otan vasta pikapualihin käyttöhön, ku on siirrettävä taimia pois klasilta. Kelloköynnökset tosiaanki vaan haaroo lisää, jos katkeevat. Mullon oxsaalikset viälä kellaris, yleensä heräävät nopiaa ja kasvaavat turhan pitkää ja harvaa kasvustua. Söpöt kissit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin onnistui kelloköynnösten kieputus, en vielä siirtänyt suurempaan ruukkuun. Oxalikset ovat ihan hulluja, pinkkiä en ole kastellut koko talvena ja se kasvaa ja kasvaa vaan.

   Poista

Kiitos kommenteista :)