lauantai 25. maaliskuuta 2023

Paljon, paljon paljasta maata

 Parin päivän vesisade on sulattanut lunta tehokkaasti. Paljasta maata näkyy hetki hetkeltä enemmän. Piippoja nousee esiin ja kevään merkit näkyvät. Siitä huolimatta olen tietoinen ensi viikon sääennusteista ja mahdollisesta yli 20cm lumisateesta maanantaina, vaan ei anneta sen häiritä tämän viikonlopun onnea. 

Kuten arvelin, hortensiapuutarha on ensimmäisiä alueita puutarhassa, joka sulaa lumesta. Tänään löysin sieltä ensimmäiset lumikellon piipot. Muitakin piippoja näkyi, mutta en lähtenyt arvuuttelemaan mitä ovat. Kaikki puuvartiset näyttäisivät olevan hengissä silmujen perusteella.
Pihassa liikkuvien jänisten takia levitin talon edustan sipulikukkien päälle harson. Tulppaaneissa oli jo viiden sentin lehdet ja osa helmililjoista oli nostanut piipponsa esiin. Vapaita verkkoja ei enää ole, mutta onneksi harso ajaa saman asia.
Tammen alta löysin iloisen yllätyksen. Tässä kohtaa kasvaa tavallisia sinisiä scilloja jotka ovat runsastuneet tuskaisen hitaasti. Aloin ihmetellä mitä pieniä alkuja tuossa on, luulin ensin niitä käenrieskan aluiksi. Sitten tajusin, että näiden pienien itujen täytyy olla scillan alkuja. Pitäsikö niiden päälle käydä heittämässä kevyesti multaa vai selviävätkö noinkin?
Eilen löytyi vähemmän miellyttävä yllätys. Tämä on tai oli, ihan miten vain, jouluruusu. Kaluttu matalaksi ja sitä ei ole koskaan ennen tapahtunut tässä puutarhassa. En tiedä onko ollut rusakko, tuossa on paljon niiden papanoita eikä peuroista tai kauriista ole mitään merkkejä, ei papanoita tai sorkan jälkiä. Jouluruusu tuskin kukkii tänä keväänä enää vaikka tekisi uudet lehdet.
Mietin hetken miten suojaisin paikan uudemmilta vierailuilta. Navetasta löysin vapaan varjostusverkon ja levitin sen ensihätään kasvien suojaksi. Jos hankkisin toisen verkon, olisi koko alue suojattu. Vanhat lankakorit suojaavat krookuksia, niille en laittanut verkkoa sillä kasvaisivat sen läpi eikä verkkoa saisi enää sen jälkeen pois vahingoittamatta krookuksia.
Lisää hämmästeltävää. Olen luullut kiinanneilikan olevan yksivuotinen kasvi. Ehdin kylvääkin sitä, että saan tällekin vuodelle taimet. Kasvihuoneella näyttää kuitenkin siltä, että kiinanneilikka on kestänyt talven yli. Sitä ovat tehneet kotilotkin. Rutistin yhden kotilon rikki kun sellaisen kohtasin. Routa oli nostanut kotilon maasta ja se oli vielä horroksessa, mutta eipä siihen mene kuin hetki kun rohkeimmat lähtevät liikkeelle.
Kasvimaa on paljas lähes kokonaan. Nyt on hyvä hetki suunnitella mitä siellä kasvatellaan tänä vuonna. Ainakin perunaa, porkkanaa ja sipulia. Ja muitakin tuttuja ja turvallisia herkkuja. Ruusupapuja ostin vaikka niistä ei viime vuonna saatu satoa, mutta niitä voi kasvattaa ihan vaan kauniiden kukkien takia. Nyt löytyi kaunis valkokukkainen lajike.

Olipa ihana viettää muutama tunti puutarhassa, askeliakin kertyi yli 5 000.


17 kommenttia:

 1. No ihanan keväistä 😍 ja ihanan näköistä muutenkin. laita vaan skillojen päälle multaa, niin yleensä toimin itsekin. Täälläkin rusakot usein syö jouluruusujen ja sinivuokkojen lehdet, mutta ovat kyllä kukkineet silti. Älä luovuta vielä toivoasi 🙂 Valkoinen ruusupapu kuulostaa upealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole koskaan ennen syöty jouluruusua, siksi oli yllätys. Pitää huomenna mullata scillat. Minustakin valkoinen ruusupapu kuulostaa upealta, toivottavasti saan ne kasvamaan.

   Poista
 2. Jee, ihanaa! Paitsi tuo jouluruusu, se on ihan kamalaa.
  Minäkin laittaisin skillantaimien päälle multaa, sillä tuollaisenaan ne houkuttelevat lintuja vähän liikaa. Näyttävät jyviltä tai muuten ruokaisalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on, totaalinen täystuho jouluruusulle. Muiden jouluruusujen päälle vein lankakorit, eipähän syödä niitä välipalaksi. Huomenna vien scilloille multaa päälle, nyt kun sanoit niin todella näyttävät valmiilta itusalaatilta linnun silmin.

   Poista
 3. Hetikö eri maassa oltais! Täällä V on hirveesti lunta🌨️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tänään on täälläkin valkoinen maa, niin paljon tuli lunta, että pihatie piti aurata traktorilla. Tuli talvi takaisin.

   Poista
 4. Hurjan paljon paljasta maata. Hortensiapuutarha taitaa olla oikein hyvä paikka kaikille aikaisille kevätkukkijoille. Teillekin taisi nyt kuitenkin tulla lisää lunta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hurjan paljon, nyt on valkoinen maa ja talvi takaisin. Istutin hortensiapuutarhaan paljon pikkusipuleita, en malta odottaa mitä sieltä nouseekaan.

   Poista
 5. Pitää nauttia lumesta paljaista näkymistä silloin kun niitä on tarjolla. Voi jouluruusuparkaa. Itse surin juuresta katkottuja koreaköynnöskuusamia joita olin vasta viikkoa aiemmin katsellut ja todennut talven yli kerrankin säästyneen, selkeää viherrystäkin oli jo silmuissa näkynyt. Ja jälleen on odotettava kasvua juuresta asti, kukkiakaan tuskin on siis luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh. Hyvä tietää, että kuusamatkin maistuvat jäniksille. Minulla ei niitä vielä ole mutta kuusamien hankintaa olen suunnitellut. Nyt on maa valkoinen ja lisää lunta on ennustettu.

   Poista
 6. Voi harmi, mikä kohtalo jouluruusulla. Harson käyttö suojana on hyvä vinkki. Kaikki verkot on jo käytössä, mutta harsoja kyllä löytyy. Tosin tänä aamuna herättiin tuttuun tapaan lumitöihin ja kaikki eilen havaitut piipot ovat jälleen hangen sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumitöihin herättiin täälläkin, niin paljon satoi, että piti aurata tie traktorilla.

   Poista
 7. Siellähän on ollut jo hyvin keväiset näkymät. Tänään taisi teilläkin näkymät olla jo toisenlaiset?
  Jänisten tuhot kyllä harmittavat, mutta kaikkia kasveja vaan ei millään voi suojata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli toisenlaiset näkymät, maa on valkoinen ja pysynyt sellaisena koko päivän. Totta, millään ei voi kaikkea suojata.

   Poista
 8. Ihanaa nähdä paljasta maata, ja tietenkin superihanaa nähdä jotain nousemassakin sieltä! Meillä on vielä reilusti lunta, ja ensi viikon loma onkin sitten vissiin ihan sanamukaisesti hiihtoloma:)

  VastaaPoista
 9. Olipas teillä jo keväisen näköistä hetken aikaa! Parin vuoden päästä tammen alla on melkoinen scillameri, ehkä ensimmäiset noista saattavat tehdä jo yksittäisen kukan ensi keväänä. Minä ihastelin viime keväänä samanlaista "heinikkoa" pensasryhmän alla, johon olen siirtänyt scilloja monena vuonna. Toivottavasti tänä keväänä kukkia alkaisi olla jo selvästi enemmän.
  Pahuksen rusakko, minkä teki jouluruusulle! Toivottavasti mullan alla oli vielä nuppuja nousemassa, ettei olisi ihan kaikki menneet pupun poskeen.
  Valkokukkainen ruusupapu onkin kaunis. Yritin jonain vuonna kasvattaa sitä, mutta etanat taisivat syödä ne muutamat itäneet taimet. Esikasvatus ei onnistunut jostain syystä. Voisi kyllä kokeilla jonain vuonna uudelleen.
  Mukavaa maaliskuun loppua lumesta huolimatta!

  VastaaPoista
 10. Oli teillä jo lumet vähis. Ei ihime, että aikaa tutkies viärähti ja askelia tuli ihan kunniootettava määrä, varmasti ihan pualivahingos. Täälä ruskuaa ja kuivaa jouluruusuusta joka kevät lähes kaikki vanhat leheret, joten tuskimpa jänikset onnistuuvat jouluruusua ainakaa hävittää. Torennäköösesti nuppujaki nousoo viälä ny keväällä.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)