perjantai 3. maaliskuuta 2023

Juhannusruusun paikka?

 Ihan ensin muistutus edellisessä postauksessa olevasta arvonnasta joka on voimassa sunnuntaihin 5.3. 2023 klo 18 saakka. Postauksesta löytyy tarkemmat osallistumisohjeet.

Sitten asiaan. Viime vuonna päätin pitkän jahkailun jälkeen, että äitini syntymäkodista tuotu juhannusruusu saa muuttaa. Se on periaatteessa kivalla paikalla, sen kukkia voi parhaiten ihailla niin, että talomme on ruusun taustalla. Mutta on paikassa vikaakin, se on käymässä ahtaaksi, ruusu jää vähän varjoon ja haluan hävittää sen kanssa kasvavat kasvit kuten kielon pois.

Ruusu on kuvassa tuossa vasemman puolen etualalla oleva puska. Se on kasvanut tuossa n. 16 vuotta ja lähti kasvuun yhdestä pienestä oksasta. Eli tuo alue jyrätään sileäksi, se peitetään pariksi kolmeksi vuodeksi ja laitetaan nurmikolle. Jatkossa taustalla oleva valkoinen syreeni saa levitä tähänkin suuntaan jos haluaa.
Ensin mietin paikkaa tästä koristeomenapuun ja vaahteran edustalta. Sitten totesin, ettei käy, tuossa on Arvilan alkuperäistä kerrottua suopayrttiä enkä halua siirtää suopayrttiä muualle sillä tuossa on pysynyt hyvin kurissa ja nuhteessa.
Hortensiapuutarhan yhteydessä tein uuden paikan juhannusruusulle tuohon kuusen eteen. Nyt taidan muuttaa mieltä ja keksiä ruusulle uuden paikan. Pelkään, että siitä tulee tuossa liian hallitseva. Vaikka eipä tuo ole nykyisessäkään paikassa levinnyt holtittomasti.
Tadaa, viimeisin vaihtoehto on tässä, arboretumin alkupäässä. Vasemmalla on purppuratuomi, oikealla punatammi. Keskellä kasvaa muutama kitukasvuinen hortensia. Siirrän hortensiat hortensiapuutarhaan ja juhannusruusun tilalle. Tässä saa kasvaa ja levitä rauhassa. Jos kieloja tulee mukana, sekään ei haittaa.
Samalla ratkesi toisen juhannusruusun, siskoni pihasta tuodun yksilön kohtalo. Siirrän sen pois lumipalloheittä kiusaamasta ja istutan kuvassa keskellä näkyvän punakoivun kylkeen. Tässä arboretumin kakkososiossa kasvaa muutenkin ennestään ruusuja puiden kavereina ja naapurina, yksi juhannusruusu sopii mainiosti mukaan.


16 kommenttia:

  1. Keksit hyvän sijoituspaikan juhannusruusulle.
    Meillä anopin lapsuudenkodista tuotua juhannusruusua kasvaa kahdessa paikassa. Alkujaan istutin sen yläpihan pikkupuutarhaan, josta myöhemmin siirsin puskan alapihalle. Alapihalla se on pysynyt kohtuullisen hyvin paikallaan. Johtunee siitä, että ruohonleikkurilla pääsee ympäri. Sen sijaan yläpihalla juhannusruusu on alkanut valtaamaan alaa. Juurivesoja nousee paikoista, joihin en sitä haluaisi. Toistaiseksi olen selvinnyt lapion ja saksien kanssa. Pidän kovasti juhannusruusun kukinnasta ja puskalla on ilman muuta myös suuri tunnearvo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viihtyessään juhannusruusu on melkoinen valloittaja. Tuossa nykyisessä paikassa se on pysynyt kurissa juuri ehkä sen takia, että kolmelta sivulta leikataan nurmikkoa. Uudessa paikassa on sama juttu, ympäriltä leikataan nurmikkoa eli liikaa ei pääse leviämään. Juhannusruusu on minun lempiruusuja ja juuri tällä pensaalla on suuri tunnearvo. Sen alku on yhdessä mummon kanssa kaivettu.

      Poista
  2. Varmasti sopivat ja hyvät kasupaikat molemmille ruusuille. Valoa ja aurinkoakin tulevat saamaan runsaasti kauniiseen kukintaan.
    Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhannusruusua ei voi kovin pieneen tilaan laittaa. Siirto tulee olemaan operaatio mutta onneksi mies lupasi auttaa.

      Poista
  3. Ihana kun teillä on tilaa ja vaihtoehtoisia paikkoja kasvien siirroille. Ruusuille löytyikin hyvät paikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilaa löytyy mutta se hiukan rajoittaa, että haluan juhannusruusun kasvavan jossain kohtaa yläpihaa.

      Poista
  4. Oih, olin jo hetkeksi kadottanut blogisi, mutta ihanaa, jälleen löysin sen !♥

    https://ajatuksiakalenterissa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  5. Juhannusruusu on komia kukkiessaan, mutta kukinta on valitettavasti kovin lyhyt. Suurena puskana näkyy kyllä pikkuusen kauempaaki. Sulta löytyyki ruusuulle hyvät paikat ja aurinkua riittää.
    Mulla olis tänä keväänä tarkootus leikata juhannusruusu matalaksi. On nii risuuntunu ja sais paremmi juuristonki peraattua, ettei oo hiukset aina kiinni piikiis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä mahdottoman piikikäs pensas, ja siitä huolimatta jänisten herkkua. Kukinta on lyhyt, viileällä säällä kestää edes hitusen pidempään.

      Poista
  6. Hyvä suunnitelma. Juhannusruusun kukinta on ihana, mutta kuten sanoit, kannattaa paikka valita hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paikalla on väliä, voi te tuostakin vielä muuttua kun kevät koittaa.

      Poista
  7. Nyt onkin hyvää aikaa puutarhasuunnittelulle, kun maa sulaa, pääsee heti tositoimiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on suunnittelun aika, toteuttamaan pääsee heti kun maa on sula.

      Poista
  8. Meilläkin kasvaa juhannusruusua perintöruusuna parissa paikkaa pihaa. Tätä kaunotarta kannattaa vaalia.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)