keskiviikko 22. maaliskuuta 2023

Ehkä, melkein, kohta

 Kevät on täällä, ehkä. Melkein, sillä kevätpäiväntasaus tuli ja meni. Ihan kohta, lumethan sulavat jo. Kovin on epävarmaa, mutta eikös sitä sanota, keikkuen kevät tulevi tai jotain sinnepäin. Kovin on vaihtelevaa säätä, vaan eipä sille mitään voi. Joka vuosi kevät on tullut, ennemmin tai myöhemmin.

Kun oli puutarhassa silmät auki ja tarkkana, löytyi yllättävän paljon kevään merkkejä täällä II-kasvuvyöhykkeellä.

Ensimmäinen sinivuokko näkyvissä! Jaoin syksyllä sinivuokkoja jotta saisin niitä myös hortensiapuutarhaan. Ainakin osa on selvinnyt hengissä talven yli. Hortensiapuutarha onkin se osa puutarhaa, jonka sulamista odotan eniten. Sinne löytyi syksyn alennusmyynneistä hienoja kasveja ja on kiva päästä näkemään mitkä niistä selvisivät hengissä talven yli.
Hortensiapuutarha sulaa hyvää tahtia. Kolme esikkoa on tullut esiin, ja hauskasti näyttävät olevan keltakukkaisia. Nämä on valittu täysin sokkona viime kesänä siemenestä kasvatetuista esikoista. Kukkivat ensi kertaa joten yhdenkään väri ei ollut etukäteen tiedossa.

Alppiruusumetsikön alppikelloista toinen sinnittelee hengissä, toinen taisi kuivua kesän helteissä pois. En poistanut "roskia" pois, suojaavat alppikelloa sillä koko alppiruusumetsikkö on jo lumeton.
Ja onhan siitä lumikellojakin jo näkyvissä. Tämä on puutarhan vanhin rypäs vanhan koristeomenapuun alla. Tästäkin kohtaa sulaa lumet ensimmäisenä joka kevät.
Uuden kasvihuoneen tienoolla häämöttää paljasta maata. Kellukka 'Bohema Pink' on selvinnyt hienosti talvesta. 
Tässä näkyy todellinen tilanne. Lumen puolesta täällä on vielä täysi talvi. Tuonne kasvihuoneen taakse kinostuu lunta niin, että sitä on siellä jopa polviin asti. Ei mitään asiaa lumessa kahlailemaan.
Yleiskuvaa koko alapuutarhaan. Kovin saa olla lämmintä lumien sulattamiseksi. Tosin sääennuste ei lämpöä tai aurinkoa lupaile. Kovin malttamaton tässä jo on, sormet syyhyävät päästä puutarhaan kuopsuttamaan ja rapsuttamaan, haravoimaan ja kitkemään.11 kommenttia:

 1. Jaa, näyttää ettei siellä päin tullut lisälumia, kuten täällä! Ihanahan se on seurata miten nuput alkaa nousta. Kevät on ihanaa, kunhan se ehtii tännekin :)

  VastaaPoista
 2. Ai sentään, siellähän on jo lupaavaa eloa pälvipaikoissa. Uskon, että odotat Hortensiapuutarhan heräämistä kevääseen, pidetään peukkuja, että kaikki istuttamasi kasvit ovat selvinneet talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaavaa on, pälvipaikat laajenevat päivä päivältä. Hortensiapuutarhassakin on jo piippoja, yhtään en muista mitä laitoin mutta kohta se selviää.

   Poista
 3. Esikkojen keltaiset nuput lupaavat kevättä, vaikka ympäristö muuta näyttää - ja ennusteet. Maata on jo sen verran näkyvissä ja piippojakin esiin tunkemassa, ettei millään enää malttaisi odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä malttaisi odottaa millään. Sääennuste tosin näyttää sieltä, etä maltetaallan vielä tovi.

   Poista
 4. Kovasti on kevään merkkiä näkyvis tai ainaki oli kuvaushetkellä oli.
  Täälon tullu lunta paris päiväs ainaki 15cm. Lunta o melekee enemmä ku koko talavena. Ihan valakoosena joka paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne on ennustettu maanantaille yli 20cm lunta! Järkyttävää jos oikeasti sataa niin paljon.

   Poista
 5. No mutta selvästi siellä ollaan jo pitkällä keväässä kun pääsee etsimään piippoja ja ensimmäisiä nuppuja! Vähät siitä, vaikka yleisilme olisikin vielä valkoinen, kun voi keskittyä pieniin sulapaikkoihin. Täällä on edelleen varmasti yli 60cm lunta, vaikka ollaan joka päivä oltu tukevasti plussalla ja vettäkin on satanut. Eilisen sateet kuitenkin olivat sulattaneet jo katua pikkuisen näkyviin sen jälkeen kun traktori oli käynyt vetämässä paksun kerroksen sohjoa pois.
  Hauskasti sattui kolme keltaista esikkoa samaan rykelmään. Ehkä kukat ovat kuitenkin pikkuisen erilaisia keskenään? Osalla voi olla eri värinen keskusta tai jos vaikka joku olisi kerrannainen. Jännittävää odotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoita on jännittävää odottaa ja uskon, että ainakin yksi on erilainen, siinä on erilaiset lehdetkin. Sade sulattaa mukavasti lunta, nyt täällä sataa jotain rännältä näyttävää.

   Poista
 6. Ihanaa löytää puutarhastaan jo jotain vihreää! Meilläkin oli hiukan maata näkyvissä ennen tämän viikon lumisateita, jota on tullut lisää varmasti yli 20cm.
  Mutta kevät keikkuen tulevi ja uusi lumi on vanhan surma ja mitä niitä nyt onkaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on luvassa tännekin joten ei tässä vielä hurrata voi.

   Poista

Kiitos kommenteista :)