torstai 1. joulukuuta 2022

2. kierros

 Saimme mieheni kanssa toisen kerran voiton korona-arvonnassa. Tällä kertaa selvisin vähemmällä, tai näin luulisin. Viikon olen sairastanut eikä tauti ole mennyt keuhkoihin. Tukkoinen olo, räkää tulee ja välillä yskittää. Nyt riivaa väsynyt olo kun muutoin helpottaa, tänäänkin nukuin parin tunnin päiväunet. 

Olen myös helpottunut, koko syksyn mielessä on kummitellut sanat: mitä jos taas sairastun jouluksi. Eli, jos korona piti saada toisen kerran, niin mieluummin nyt kuin jouluna. 

Blogi on päivittynyt huonosti, olen kutonut, lukenut valtavasti kirjoja, tehnyt 2000 palan palapeliä. 

Olen ihastellut instassa sienivaloja. Koska sellaisia ei myydä valmiina, tein minäkin omat. Suosittelen tekemään paristovaloihin, sieniä tulee vähemmän. Vaan jos haluat paljon sieniä niin hanki töpselivalot kuten minä tein. Hermo oli mennä, mutta nyt on lasikuistin satumetsässä oma sieniviljelmä. 
Lasikuistin ulkopuolella on samat valot kuin vuosi sitten. Kranssitkin löytyivät oviin, ostin valmiina sillä kransseissa on minusta ihan liian kova työ, siksikin maksan siitä ilomielin taitavammalle tekijälle.
Saunamökin kranssiin laitoin valot. Saunalla ei ole muita valoja, mietin vielä pitäisikö laittaa, saunaa kuitenkin käytetään monta kertaa viikossa ja se rakennus tielle. Navetan päädyssä on valot, pitää ottaa niistä kuvat, samoin ikkunoiden kynttilöistä kunhan pääsen kauppaan hakemaan uudet paristot. Saunamökin ikkunat ovat nyt kaikki kunnostettu, myös ne viimeiseksi jääneet löylyhuoneen sisäikkunat. Enää ei Jalo pääse saunaan sisälle rikkinäisen ikkunan kautta. Olen pyytänyt mieheltä pientä luukkua kissoille josta voisivat kulkea. Saunan kuisti on lautarakenteinen ja siihen raaskii tehdä huomaamattoman luukun.
Lunta on satanut niin että maa on valkoinen. Ihan hyvä kasvien kannalta jos saadaan ensi viikolla kovempia pakkasia. 

Eteisessäkin on oviverhot paikoillaan. Vaikka meillä on vielä hetken edullinen sähkösopimus, olemme yrittäneet tiputtaa sähkön kulutusta. Syyskuussa tiputus oli 7%, lokakuussa 10% ja marraskuussa 15%  verrattuna vuoteen 2021. Kuulostaa paljolta, mutta kilowattitunteina ei muutos ole radikaalinen, marraskuussa meni 153 kWh vähemmän kuin vuosi sitten. Sitten kun joudumme pörssisähkön armoille, on tuollakin määrällä enemmän merkitystä.

Nyt taidan mennä keittämään kupin hunajateetä, sitä olen latkinut litratolkulla viimeisen viikon aikana. Samalla luen rästiin jääneet blogit ja vastailen muiden postauksiin.

11 kommenttia:

 1. Voi hitsi, mutta mukava kuulla, ettei tauti tällä kertaa ole niin paha. Ainakin sinulla on vastustuskyky parhaimmillaan jouluksi, toivotaan näin!
  Ihana tuo kuistin metsäasetelma. Miten teit sienet, siis väkersitkö ne itse jostain materiaalista?
  Muutenkin niin kaunista kransseineen ja ovikerhoineen teillä. Tuo harmaataivainen maisema ei tosin silmää hivele, tai muuten kyllä, mutta tämä sää ja valon puute... voi ahdistus sentään. Vuodenaika pilaa kauneimmankin kasvihuonemaiseman :-D Onneksi kevääseen on enää pari(-kolme...) kuukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kevääseen ei ole enää pitkä aika. Sienet on tehty kuumaliimalla. Tein lakit erikseen eli muovin päälle kuumaliimaa rinkulaksi, sienen varteen eli lampun varteen kuumaliimaa ja kuumaliimalla rinkula lakiksi.

   Poista
 2. Voi sentään, ei kovin toivottu lottovoitto. Käänsit fiksusti taudista postiviisen puolen esiin. Jos kerran pitää sairastua, niin mieluummin riittävästi ennen joulua. Toivottavasti väsymys ei jää pitkäaikaiseksi vieraaksi.
  Havukranssit sopivat erinomaisesti kotinne oviin. Ja tottakai Jalolle on tehtävä kissanluukku.
  Tämä energia-asia hiukan ahdistaa, kun meidän huushollissa kaikki toimii sähköllä. Olemme tottuneet seuraamaan sähkön kulutusta ja nyt siihen kiinnitetään vielä enemmän huomiota. Onneksemme meillä on edelleen aika edullinen hinta, mutta ilman muuta jokaisen on syytä välttää turhaa tuhlaamista. Pakkasen kiristyessä tulee varmaan kaikille niitä luvattuja sähkökatkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väsymys on ollut muutenkin vieraana, tämänhetkinen liittynee koronan sairastamiseen, ottaa koville elimistölle vaikka ei ollutkaan tällä kertaa vakava.
   Energia-asiat ahdistaa täälläkin, siksi olemme pikkuhiljaa yrittäneet opetella säästämään sähköä. Ei kovin helppoa kun emme ole koskaan olleet mitään tuhlureita sähkön suhteen. Meilläkin kaikki toimii sähköllä, lämmittää voimme puilla ja laittaa ruokaa, se auttaa pitämään laskut vielä kohtuullisina.

   Poista
  2. Muistan, että sinulla oli matalan ferritiinin aiheuttamaa väsymystä ennen koronaa. Jos hyviä puolia väsymyksestä voi löytää, niin ainakin näin talvella se on ehkä helpompi sietää, kun muutenkin ollaan enemmän sisällä.
   Sepä se, kun ei ole aiemminkaan sähköä törsännyt. Vaikea keksiä uusia säästökohteita.

   Poista
 3. No johan, onneksi tauti ei ole tällä kertaa ollut niin ikävän raju kuin eka sairastettu.
  Toivottavasti toivut hyvin.
  Mukavia puuhia olet harrastanut, oikein sopivia tähän vaiheeseen vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei olut yhtä raju, nyt mentiin sellaisella normaalilla räkätaudilla. Eiköhän tässä olla ensi viikolla työkuntoisia ja voi aloittaa joulun valmistelut.

   Poista
 4. No voihan hittara tästä toisesta kierroksesta .Me olemme onnistuneet vielä välttämään tämän taudin. Ihana tuo teidän lasikuisti ja mitkä ikkunat. Katselin netistä noiden sienien valmistusta mutta kun en ole mikään tällaisen askarteja niin on jäänyt tekemättä mutta hienoja ovat . Pikaista paranemista .

  VastaaPoista
 5. Tosi kurja juttu, että korona iski jo toisen kerran. Onneksi tauti ei tällä kertaa iskenyt yhtä voimallisesti, kuin aiemmin. Olemme onneksi mieheni kanssa säilyneet ainakin toistaiseksi koronalta.
  Kiva satumetsä valoineen.

  VastaaPoista
 6. Kaikilla mikkä on tuttavapiiris koronan toisen kerran sairastanu, on oireet ollu helapommat. Onneksi sullaki. Hianot siänivalot. Sopiivat hyvin asetelman teemahan. Kranssit o hianoja koristeeta.

  VastaaPoista
 7. No voi korona! Onneksi ei ole äitynyt niin pahaksi kuin ensimmäisellä kerralla ja parempi tosiaan sairastaa nyt kuin jouluna.
  Meillä on edullinen sähkösopimus maaliskuulle saakka, jos ei sähköyhtiö yhtäkkiä päätä yksipuolisesti toisin. Olemme silti yrittäneet vähentää kulutusta kaikesta mistä voidaan. Sähkölämmityskin on vielä kytkemättä päälle ja jouluvalot virittämättä. Ne eivät kyllä paljoa sähköä veisi ja piristäisivät pimeitä iltoja, mutta ei ole vain tullut sopivaa väliä ja inspiraatiota niiden laittamiseen.
  Toivotaan, että tänä talvena ei tule kovia pakkasia, niin sähköä riittäisi paremmin kaikille eikä hinta karkaisi pilviin. Eikä olisi pahitteeksi, jos tuulivoimala-alueille osuisi sopivan navakkaa viimaa.
  Pikaista paranemista koronasta ja mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)