keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Toukokuu

 Toukokuu taitaa nykyisin olla mielestäni kaunein kuukausi. Se on hetki ennen kesän humahdusta kun kaikki on vielä uutta ja raikasta. Saaripalstan Saila lanseerasi kuusi kuvaa toukokuusta haasteen. Tartuinpa siihen juuri nyt, vuoden pimeimmän ajanjakson aikana.

Vaikka positiivisesti pitää ajatella. Ensi kuu on jo tammikuu ja siitä on vain muutama kuukausi toukokuuhun.

Ei ole toukokuuta ilman sinivuokkoja. Saisivat vaan levitä nopeammin. Uuteen hortensiapuutarhaan jaoin ja siirsin paljon sinivuokkoja muualta puutarhasta. Kuvan sinivuokot kasvavat arboretumin suuren tammen alla.
Unkarin sinivuokko on kotiutunut kivasti, kasvusto kasvaa vähän joka vuosi. Suunnitelmissa on uskaltaa jakaa kasvustoa hiukan ja kokeilla viihtyisikö tämä aarre muuallakin.
Yksi kevään suurimmista ihmeistä oli rusokirsikan ensimmäinen kukinta. Liki kymmenen vuotta olen puuta kasvattanut, pienestä piiskataimesta asti. Puutarha jos mikä opettaa sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä.
Uuden kasvihuoneen edusta on keväisin juuri sellainen kun kuvittelin sen olevan. Pinkkiä ja keltaista esikkoa. Punaisia pionien alkuja ja pinkkejä kiurunkannuksia. Valkoiset helmilijatkin siellä ovat mutta kuvassa vasta aloittelevat kukintaansa.
Ja vielä kerran vuokkoja. Tavallista valkovuokkoa en saa kasvamaan sitten millään, mutta tämä sininen valkovuokko eli hämyvuokko  lajikkeeltaan 'Dee day' lähti heti leviämään. Siinä oli ostettaessa vain pari vartta. Takana näkyvä pinkki esikko on sekin ihmetyttänyt kasvuvoimallaan. Se ei tunnut välittävän missä kasvaa, pukkaa vaan uutta alkua viereensä minkä kerkeää. Se onkin yksi puutarhani luottokasveja.
Viimeinen kuva menee alppiruusumetsikön herkälle prinsessalle. Kuvassa on alppiruusu 'Tiuku'. Se on istuttamisestaan saakka kukkinut uskollisesti joka kevät. 

Oi toukokuu, tule ja pian.


10 kommenttia:

 1. Ihania toukokuun kuvia joka ikinen .Meillä kasvaa sini ja valkovuokkoja ihan voi sanoa riesaksi asti. Yhden keltavuokon myös bongasin polulta mikä vie ulkovessaan. Mistä lienee tullut yritin nyppäistä sen pois. Jää nähtäväksi onnistuinko .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten toivon, että meilläkin olisi vielä vuokkoja riesaksi asti.

   Poista
 2. Oi, oi, miten kauniita kevätkuvia! Sinivuokko on ehdottomasti yksi kauneimpia kevätkukkijoita. Kai sitä muuallakin maailmassa kasvaa, mutta meille suomalaisille se on erityisen läheinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivuokkoon taitaa suomalaisilla olla ihan erityinen suhde. Se on myös niitä kukkia jotka muistaa jo lapsuudesta.

   Poista
 3. Ai miten ihanaa. Kiitos, kun osallistuit haasteeseen! Kuvistasi saa istutusideoita, aloin heti miettiä omaa pinkkiä esikkoani ja hämyvuokkoja.
  Kevääseen ei onneksi ole pitkä aika. Itse odotan jo maaliskuuta ihan himona, sillä silloin yleensä jo jotain kukkii. Tammikuu on piiitkä kuukausi, mutta sitten kun siitä on päästy, alkaa kevään alku olla jo tosi lähellä. Toivottavasti saadaan aikainen kevät, joka kestää mahdollisimman pitkään, jospa saataisiin ihastella kutakin kevätkukkaa kunnolla eikä kaikkia yhtä aikaa, kuten joskus käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämyvuokko sopii hyvin yhteen räikeämmän pinkin esikon kanssa. Maaliskuu on jo ihan selvä kevätkuukausi. Kunhan tammikuusta on selvitty, ollaan voiton puolella. Helmikuussa voi aloitetta ekat kylvötkin.

   Poista
 4. Kaunista toukokuista kukintaa. Sinivuokotkin kukkivat niin suloisesti.

  VastaaPoista
 5. Ihanat vuokot ja ihana toukokuu <3 Oih ja voih! Kunpa tänä kesänä ostamani sinivuokko viihtyisi ja alkaisi levitä. On söpö tuo 'Tiuku', niin sievä hentoinen punerrus terälehdissä. Toukokuuhun tuntuu olevan vielä ikuisuus, mutta yllättävän pian se sieltä tulee, kun on päästy uudelle vuodelle. Esikasvatukset ja päivän piteneminen saavat ajan kulumaan nopeammin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)