lauantai 3. joulukuuta 2022

1949 ja 2022

Televisiosta tuli ohjelma ilmakuvista joita otettiin maalaistaloista. Kuva tulostettiin ja kehystettiin seinälle. Siitä saimme idean, että pitäisi selvittää onko talostamme otettu ilmakuvaa ja löytyykö sellaista jostain arkistosta. 

Sitten mies meni maanmittauslaitoksen sivuille ja hoksasi, että sieltä löytyy vanhoja ilmakuvia. Vanhin tästä pihapiiristä otettu kuva on vuodelta 1949. Ja niin mielenkiintoinen kuva se onkin.

Kuva: Maanmittauslaitos
Huono kuva sillä nappasin sen kännykällä tietokoneen ruudusta. Mutta siinä on Arvilan tila vuonna 1949, 73 vuotta sitten. Paljon on muuttunut, paljon on samaa. Samoja rakennuksia ovat talo, navetta, aitta ja saunamökki. Navetan vasemmalla puolella olevan rakennuksen tiesimme mutta muita emme. Etenkin kiinnostaisi tietää mikä on tuos uuri rakennus keskellä peltoa kuva vasemmassa reunassa. Tai toinen suuri rakennus aitan takana? Ovatko latoja, riihiä vai mitä? Ovatko palaneet vai purettu tarpeettomina.

Kuva antaa muutakin tietoa. Olemme luulleet, että tie on mennyt talon pihan läpi mutta se onkin mennyt jo tuolloin talon takaa kuten menee nykyäänkin. Kuusiaita on jo suuri kuvassa ja talon takana on metsikkö kuten nykyäänkin. Pellot ovat osa tuollaisia sarkoja, hauskan näköisiä.

Kuva: Maija Astikainen
Ja tässä kuva kesältä 2022. Talo, aitta ja navetta näkyvät selvästi. Puuta ja kasvustoa on tullut lisää, pellot eivät ole sarkoina vaan yhtenäisinä alueina. Ei ole enää heinäseipäitä. Rakennuksia on hävinnyt, uusia ovat kasvihuoneet. 

Käykäähän tutustumassa arkistoon, ihania vanhoja kuvia.

 

15 kommenttia:

 1. Miälenkiintoone kuvapari. Löytyyskö naapurustosta ketää alakuperääsiä/vanhempia ihimisiä, keiltä vois karonnehista rakennuksista kysyä.
  Teillon ihanan isoo tontti, millon tilaa temmeltää ja kehittää viälä vaikka mitä, jos haluaa. Navetan ja tuvan väliki on ollu ihan järkevä. Useen non melekee toisissansa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdestä rakennuksesta olemme saaneet tietää kyläläiseltä mutta noista kahdesta muusta täytyy kysyä, emme ole hoksanneet kysyä koska niistä ei ole enää mitään jäljellä, ei edes perustuskiviä. Kahden kauaimmaisen rakennuksen kohdalla on nyt peltoa. Tosin pisti miettimään, onko meidän kivimuurin kivistä osa sittenkin perustuskiviä noista rakennuksista, osa oli niin tasaisia ja ne oli osittain kasattu yhteen nippuun.

   Poista
  2. Voi hyvinki olla. Ei niitoo voinu pellollekkaa jättää.

   Poista
 2. Vanhat valokuvat on todella kiinnostavia, varsinkin jo niissä on itselle tärkeitä paikkkoja. Itsekin olen joskus käynyt niitä arkistoista kaivamassa.
  Laitoin sinulle haasteen blogiini 2022 puutarhakaudesta. Toivottavasti paranet pian ja jaksat vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kaivella vielä lisää, ilmakuvista on kai olemassa ilmakuvausfirman yksityinen arkistokin. Kiitos haasteesta!

   Poista
 3. Nämä on tosi mielenkiintoisia. Arvokas kuva teille!
  Paljon tosiaan on samaa pihapiirissä, mutta totta kai tulee uutta ajan saatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on arvokas kuva ja antaa paljon tietoa. Pihapiiri on ollut paljon laajempi kun olemme ajatelleet.

   Poista
 4. Onpa ihanaa, että tuollainen kuva löytyi! Todella kiinnostavaa. Heinäseipäät olisivat teidän kauniissa maalaismaisemassa ihan piste iin päällä.
  Hyvin kiinnostava myös tuo juttu tiestä. Minulle kävi muuten ihan samalla lailla. Olin blogissa miettinyt, että tie on ehkä mennyt keskeltä pihaani, kun siinä on aika järeä kivipenger, ilmeisesti tien pengerrys, mutta sitten saarellamme kävi maanmittausinsinööri, joka toi minulle pari vanhaa karttaa ja niistä ilmeni, että tielinjaus on ollut ainakin sata vuotta jo sama kuin nyt. Jänniä juttuja. Pääsisipä käväisemään noissa ajoissa katsomaan elämää ja paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanmittauslaitoksen arkistot ovat kaikkien käytössä, omalla osoitteella tai kiinteistötunnuksella löytyy paljon tietoa, kannattaa käydä katsomassa. Meilläkin tie on todennäköisesti mennyt jo kauan tuolla sivussa mutta pihatiekin on ollut ahkerassa käytössä. Ja kuvassa näkyisi, että talolle menee metsikön läpi tie. Ja nykyisen pellon kohdalla menisi tie toiselle tielle rakennusten takaa. Mielenkiintoista ja voi ah kun pääsisi katsomaan tuota aikaa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Niin ovat ja arvokkaita sillä niitä ei ole paljon.

   Poista
 6. Hienoa, että löysitte vanhan kuvan. Moni tekee sukututkimusta, mutta yhtä mielenkiintoista on selvittää pihapiirin ja kotirakennusten historiaa. Etenkin kun teillä sellaista on. Meidän tontti oli suurimmaksi osaksi metsää, mutta nykyisen alapihan paikalla on vielä 50-luvulla ollut paikallisten maanomistajan lehmihaka. Vastapäisen naapurin pihalla taasen samaisen maanomistajan kaatopaikka. Naapuri löytää vähänkin kaivaessa vanhoja lasipulloja ja ruostunutta peltiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukutuskimus ja oman asuinpaikan historian selvittäminen on mielenkiintoista. Tuota karttaa kun siirtää hiirellä niin näkyy uskomattoman suuret alueet heinäseipäitä joilla heinää kuivumassa. Niitä ei nykyisin näe missään. Kaatopaikkoja löytyy meilläkin sieltä ja täältä ja nyt niitä ymmärtää vielä paremmin, ovat olleet rakennusten lähistöjä.

   Poista
 7. Hei, oletteko katsoneet Suomen ilmakuvan ja kuvaaja Keijo Kääriäisellä arkistoja ilmakuvista. Minulla on omasta lapsuudenkodistani ilmakuva, jonka Keijo Kääriäinen on ottanut 1960 luvulla. Hän kävi silloin myymässä niitä kotona.
  Netistä katsoin että hänen arkistoista voi vielä saada vanhoja kuvia, joista selviää rakennusten mysteeri t. Kirsi E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä pitäisi vielä selvittää löytyykö vanhoja ilmakuvia, televisiosta tuli juuri ohjlma Keijo kääriäisestä ja Suomen ilmakuvasta.

   Poista

Kiitos kommenteista :)