sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Valmistautumista kevääseen

 Talvi vyöryy päälle kylmän sään välityksellä. Talon uuneja saa lämmitellä joka päivä, kissanluukut ovat kiinni ja puutarha on vaipunut lepokauteen.

Kevääseen varustautuminen tapahtuu hyvissä ajoin, kuten keräämällä puutarhan antimien siemenet talteen. Tänä vuonna ehdin kerätä jotain, osa jäi edellisten vuosien tapaan kylväytymään itsestään.

Taaimmaisessa paperipussissa on kehäkukan siemeniä. Niitä keräsin talteen vähän sillä tallella on vielä edellisvuotisia. Keijunkukan siemeniä keräsin talteen ensimmäistä kertaa, osan levitin suoraan maahan. Härkäpapuja tuli paljon, samoin pioniunikon siemeniä. Tuoksuhernettäkin on reilusti, edelliset kylvin tarkoituksella kaikki pois. Saila tarkoittaa alunperin Saaripalstan Sailalta saatujen siementen jälkeläisten siemeniä.
Väinönputken siemenistä osan kylvin suoraan maahan ja osan kylvän keväällä. Se tarvitsee kylmäkäsittelyn. Paprikoistakin otin siemeniä talteen, hauska nähdä toisen polven jälkeläisten satoa, onko samaa kuin alkuperäinen suippopaprika. Osan tuoksuherneistä sain ehkä pidettyä puhtaana, niistäkin on siemeniä tallessa. Ja kärhö 'Abundance', sitäkin kylvän alkuvuodesta jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. osan kokeilen ilman kylmäkäsittelyä.
Kaksi astiaa oxalista muistin nostaa turvaan pakkasilta. Ämpärissä on punakukkaista ja kattilassa valkokukkaista. Nyt ovat kuivuneet sen verran, että edessä on siirto pimeään ja viileään huoneeseen odottamaan kevättä. Punakukkaisen oxaliksen mukuloita onkin ostettava keväällä lisää, yksi ämpärillinen ei riitä mihinkään.
Olin muutaman päivän kouluttautumassa Helsingissä. Kotiin tultua oli hieman riitaa siitä kumpi tytöistä saa olla kanssani sohvalla. Yhtäaikaa ei voi olla. Alma voitti ja Iines väistyi. Iineksen kanssa syödään aamupala yhdessä joka aamu, siihen Alma ei edes kuvittele pääsevänsä mukaan. Kummallakin on omat rytmit ja mielipaikkansa.


16 kommenttia:

 1. Voi noita kissoja <3
  Ihanat valikoimat siemeniä, pussit pullistelevat! Täällä olen kerännyt vain vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat <3 Jaksoin kerätä yllättävän paljon talteen, oli kuivan syksyn ansiota.

   Poista
 2. Hyvä valikoima kerättyjä siemeniä odottamassa kevättä. 😊😊

  VastaaPoista
 3. Nuo kuvat paperipusseista, joissa on kauniilla käsialalla kirjoitetut tekstit ovat ihania. Tekee mieli rapistella kääröt auki, hypistellä siemeniä ja haaveilla keväästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain äidiltä pinon paperipusseja, ne piti ottaa heti käyttöön. Ihan pienet pussit ostin Mustilan taimipäivästä, ovat näppäriä.

   Poista
 4. Hyvät siämenvalikoomat, eikä paliua maksanu :)

  VastaaPoista
 5. Sinulla onkin "joululahjat" itsellesi jo pakattuina. Kissa kumpaankin kainaloon -menetelmä ei taida tytöille passata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä onkin, sitähän voisi laittaa näille ihan oman pienen kuusen. Kissa kummassakin kainalossa ei taida kelvata, siinäkin ollaan liian lähellä.

   Poista
 6. Oletpa säilönyt siemenet kauniisti, pussit näyttävät oikein houkuttelevilta.
  Onneksi kissat saavat oman laatuaikansa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpikin katti saa omaa laatuaikaa. Nyt on kiva kun kaikki siemenet ovat saman oloisissa pusseissa.

   Poista
 7. Onpa houkuttelevia nyssäköitä täynnä lupauksia ensi kesän kukkaloistosta! Minun piti kerätä tuoksuherneiden siemeniä talteen mutta täällä satoi niin paljon jatkuvasti, että siemenkodat eivät tuntuneet kehittyvän normaalisti. Mikäs niitä kukkia olisi sateella päässyt edes pölyttämään? Osa siemenkodista alkoi myös homehtua ennen kuin ehdin niitä keräämään. Onneksi on vielä ostosiemeniä jäljellä ensi kevään kasvatuksia varten.
  Vai ei kelpaa Almalle ja Iinekselle olla yhtä aikaa syliteltävänä :D

  VastaaPoista
 8. Hyvin olet varustautunut kevääseen. Paperipussissa varmasti säilyvätkin hyvin. Arvonsa tuntevia missukoita!

  VastaaPoista
 9. Voi kissoja! <3 Somat siemenpussukat, lupaavat kukkaisaa kesää.

  VastaaPoista
 10. Blogissani on sinulle haaste.
  https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2022/11/puutarhavuosi-2022.html

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)