keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Sietämätöntä väsymystä

Kävin taas tutkimuksissa väsymyksen takia. Itse epäilen, että se on edelleen 11kuukautta sitten sairastetun  vakavan koronan jälkitilaa, mutta lääkäri ei ollut samaa mieltä. Uniapnea suljettiin pois kuten myös sydänvaivat ja verikokeilla todettavat vaivat. Ferritiini oli 15 mutta sekään ei selitä kaikkea sillä huonoimmillaan se on ollut vain 6. Nyt syön sitten pari kuukautta rautaa ja katsotaan tilanne uudestaan. Syksy ja talvi eivät sovi minulle, kesäisin ei väsytä yhtä paljon.

Kaiken elämän sumun keskellä löytyy puutarhasta ilon aiheita. Nupullaan ollut jouluruusu on avannut kukkansa. Ihastelin pitkään ja ihmettelin tuota keltavihreää keskustaa. Sateet eivät ole saaneet kukkia ruskeiksi. Yritin muistella tapahtuuko niin keväällä kun jouluruusut kukkivat mutta en muistanut.
Etelänruusuruohon luulin hävinneen yhden kasvukauden jälkeen. Kuitenkin arvelin muutaman rikan olevan siementaimia enkä kitkenyt niitä pois. Se arvelu kannatti sillä olin oikeassa. Nyt on pari kukkaa etelänruusuruohossa. Ensi vuonna voisivat kukkia himppasen aikaisemmin eikä vasta marraskuussa.
Hups. Ruusukaalit ovat edelleen kasvimaalla. Olivat aikaisemmin herneen kokoisia eikä sellaisia viitsi kerätä. Nyt kokoa on enemmän ja kerään nämä viikonloppuna pois jos mikään eläin ei ehdi ensin. Jäniksiä puutarhassa liikkuu, sillä yksi tuore syreeni oli kaluttu ja joitain uusien tervaleppien taimista oli katkottu. Mitään ei toki oltu ravinnoksi käytetty, kunhan oli maisteltu.
Tomaatteja riittää edelleen. Viimeksi olen ostanut tomaatteja kaupasta joskus kesäkuun lopulla.
Puutarhassa on melko vettynyttä, sateet saisivat riittää. Viikonlopuksi on luvassa kivaa ulkoilusäätä. Luumulehdon kivituhkakäytävä ei kestä lähempää tarkastusta, se on kovin täynnä rikkoja. Keväällä on tiedossa kunnon kitkentää. Nuo keltaiset heinätuppaat ovat mätäskurjenmiekkaa, tykkään sen heinämäisyydestä tosi paljon ja siitä miten pysyy pystyssä lumen tuloon saakka.
Hankin elokuussa Mustilan taimipäivästä uutta maksaruohoa. Se on sedum ochroleucum 'Red Wiggle'. Tässä kuvassa se nuo pienet haaleat palluraiset punaisten keijunkukkien välissä.
Tässä tilanne tällä hetkellä. 'Red Wiggle' on kasvanut hurjaa vauhtia. Jos se suinkin on talvenkestävä, niin saapa nähdä mikä puutarhan valtaaja siitä tulee. Onpa muuten keijunkukatkin kasvaneet, syksyn kosteus on tehnyt hyvää.

Nyt taidan lähteä nukkumaan, jotta saan aamulla itseni ylös sängystä ja töihin.21 kommenttia:

 1. Ikävä asia tuo väsymyksesi. Toivottavasti syy löytyy ja saat eloon lisää virkeyttä. Voisiko kyse olla uupumuksesta? Teetkö vuorotyötä? Iän myötä vuorotyön tekeminen vaikuttaa suuresti elämänlaatua laskevasti, koko perheeseen myös. Näin ainakin meillä. Minulla auttoi väsyyn lääkitys ja työajan lyhentäminen 6 tuntiin päivässä. Nyt voin itse paljon paremmin. Nykyajan työtahti on niin hurja, että kaikki eivät vain pysy kelkassa. Minä ainakin putosin ja rytinällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt tuota uupumusta mutta en täysin tunnista sitä. Tosin työssäni on elementtejä jotka altistavat sille. Vuorotyötä en tee, siihen en pystyisi. Vuorotteluvapaa on mielessä, edellisestä on jo yli viisi vuotta aikaa joten se olisi taas mahdollista. Rauta korjaa aina vähän mutta sitten on vatsa rikki. Nyt kokeilen taas uutta valmistetta josko se sopisi minun vatsalle.

   Poista
 2. Toivottavasti jatkuvaan väsymykseesi löytyy syy. Vuorotteluvapaa saattaisi auttaa osaltaan, koeta hakea sitä. Pohjimmaisen syyn selvittäminen olisi tärkeää. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen vähän, että tässä on monen tekijän summa, ylipaino, vaihdevuodet, matala ferritiini ja se korona.

   Poista
 3. Väsymys on tuttua! Valvomista takana yli 15 vuotta. Verenpaineeseen sain lääkkeet, ja uniapnea tuli myös, mutta vuosi sitten oli lievä, joten ei hoideta. Nyt tuntuu, että ilmenee kyljelläänkin. Tuskin saan uutta rekisteröintiyötä kuitenkaan vielä. Niissä on jonot. Kummallista, että apneaa hoidetaan vasta kun pahenee ja tulee lisää sairauksia. Olen vuosia käynyt zombiena töissä eikä juurikaan palaudu edes kesälomalla. Ferritiinarvo oli pari vuotta sitten huono. Söin Ferrodan-valmistetta. Sitä mahani kesti, vaikka Obsidania ei ollenkaan. Toivottavasti sinun väsymyksesi syy selviää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei valvota, nukahdan kun pää kopsahtaa tyynyyn ja nukun aamuun asti. Ferrodan ei käynyt minulle, ei Obsidan eikä moni muukaan valmista, nyt kokeilen Sideral-nimistä valmistetta. Se on aika tuore tulokas markkinoilla ja on ollut melko hyvin siedetty. Osasyy on se, että rauta ei meinaa imeytyä elimistööni.

   Poista
 4. Toivottavasti väsymyksesi alkaa hellittämään! Ihanaa jos voit ottaa vuorotteluvapaata, tai muutoin helpottaa työelämää.
  On muuten upea syysväri tuolla mätäskurjenmiekalla!

  VastaaPoista
 5. Mullaki o lehtikaalta viälä lavas. Monena päivänä oon päälle kattonu, että pitääs kerätä lopukki pois. Jos tulis koriatuksi ennen pitkäkorvia.
  Väsymys ei oo hauskaa. Mitäs muuten sun D vitamiini arvot? Kesällä saat sitä auringosta (virkiämpi), mutta käytäkkö lisiä? Mulla menöö 100:sta lähes ympäri vuaren. Hyvä taso olis 80. Mulla n.110 viimmeeses mittaukses. Mittaus Terveystaloolla omalla rahalla. Kunnallises ei ainakaa täälä onnistu. Toivottavasti syy löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. D-vitamiinin arvoa ei muuten olekaan mitattu pitkään. Syön sitä elokuusta alkaen 100 mikrogrammaa vuorokaudessa koska aiemmassa mittauksessa josta on jo aikaa arvo taisi olla 85. Tuon olen saanut mittautettua työterveydessä. Mutta ei ole mahdottoman kallis yksityisellä.

   Poista
 6. Jatkuva väsymys on kurja vaiva, toivottavasti löytyy syy ja apu. Minulle on pimeä vuodenaika iän myötä aiheuttanut väsymyksen kauden, mutta se ei ole varmaan ihan noin hankalaa kuin sinulla. Nyt kun ei tarvitse lähteä muualle virkatyöhön, voin lenkkeillä päivänvalossa ja se on ollut avuksi. Tästä huolimatta olen nyt kuin ’talviunilla’ kesäaikaan verrattuna.
  Vaihdevuodet toivat minulle tosi paljon univaikeuksia, se ei ainakaan helpottanut. Nyt ehkä ikä tekee sen, ettei uni ole niin hyvää / säännöllistä kuin nuorempana.
  Vuorotteluvapaa kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti aloittaa opiskelutkin työn ohessa, mutta kun en jaksa. Harmittaa sillä muuten intoa olisi ollut. Univaikeuksia minulla ei ole ainakaan toistaiseksi, nukahdan helposti ja nukun koko yön ellei kissat herätä kun pitää päästä ulos.
   Vuorotteluvapaa on suunnitelmissa, ei kuitenkaan vielä nyt heti.

   Poista
 7. Väsymys on ikävä tila ja jos ei vielä parane nukkumalla. Navettapiian kommentissa puhuttiin D vitamiinista. Me syömme paljon kalaa mutta myös lisänä kalanmaksaöljyä pullosta sitruunan makuista. Kokeile sitä se ei ole hullumpi kokeilu. Hienot kuvat valikoitui minullakin on tuota mätäskurjenmiekkaa gramineaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mätäskurjenmiekka on monipuolinen kasvi. D-vitamiinia syön joka elokuu-toukokuu säännöllisesti mutta vois silti olla hyvä mittauttaa arvo.

   Poista
 8. Voi että, ikävä kuulla, että olet niin väsynyt. Toivottavasti rauta auttaa. Ehkä viikonlopun aurinkoinen sää (toivottavasti!) pistää sinuun virtaa. Tähän aikaan vuodesta tunnutaan kulkevan umpitunnelissa, siis sellaisessa, jolla ei ole alkoholin kanssa tekemistä ;-)
  Mahtavasti ovat istutukset tuuheutuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko on tehnyt tosi hyvää, olin pitkään puutarhassa ja vain nautin. Umpitunneli on hyvä termi.

   Poista
 9. Väsymys on ikävä juttu. Vielä ikävämpää, jos sen syy ei selviä. Ehkä se on sittenkin long covidia? Joku aika sitten uutisoitiin, kuinka sitä ei Suomessa osata riittävästi diagnosoida ja hoitaa. Eräs naapurimme kertoi saaneensa ferritiiniin rautaa suonensisäisesti, kun arvo ei tableteilla noussut yli 10. Eip tuo 15 kovin korkealta tunnu.
  Vitsi, miten upeita värejä puutarhassasi. Nuo mätäskurjenmiekat ovat tosi hienoja. Tuo uuden maksaruohon nimi pitää laittaa talteen. Raportoi keväällä/kesällä sen kuulumisia.
  Omat tomaatit tässä vaiheessa vuotta alkavat olla luxusta. Kohtahan ne hintansa puolesta ovat sitä kaupassakin.
  Hyvää viikonloppua ja kunnon unia väsymyksen voittamiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en saanut rautaa suoneen edes silloin kun arvo oli 6. Söin sitkeästi rautaa vaikka vatsa olis sisältä ihan riekaleina. Uusi rauta on aloitettu ja se ainakin toistaiseksi on ollut aiheuttamatta oireita. Uusi maksaruoho on kiva, jos se on keväällä yhtä tuuhea, siitä saa heti mukavasti jakopaloja. Tytär vei tänään itselleen ison pussin tomaatteja, itsellä alkaa olla vuoden kiintiö täynnä.

   Poista
 10. No höh, onpa ikävää tuo väsymys. Toivottavasti olosi korjaantuisi pian. Minutkin syksy ja pimeys tekevät aika väsyneeksi mutta tuskin se nyt ihan niin vaikeaa on kuin sinulla. Jotkut vannovat kirkasvalolampun nimiin. En ole kokeillut mutta vähän alkaisi jo houkuttaa moinen, ellei aurinko pian ala näyttäytyä.
  Kannatti jättää ruusukaalit kasvamaan kokoa. En ole käynyt katsomassa niitä, jotka itse jätin maahan. Todennäköisesti eivät ole kestäneet pakkasia, kun kerta maa-artisokan varretkin olivat muuttuneet mustiksi. Hauska idea laittaa maksaruohoa ja keijunkukkaa vuorotellen. Maksaruohon vihreys korostaa keijunkukkien väriä. Muuttuuko tuokin maksaruoho muuten kuivassa punaisemmaksi ja näin syksykostealla vihreäksi, niin kuin moni muu matalista maksaruohoista?
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ole kivaa tämä väsymys, eikä se edes poistu nukkumalla. Maksaruoho oli ostaessa ihanan vaaleanpunainen, luulen, että kuivassa väri on juuri sellainen.

   Poista
 11. Voi, miten ikävä kuulla. Jospa se syy löytyisi pian ja olo paranisi.
  Kiva tuo mätäskurjenmiekka tupsuineen😊

  VastaaPoista

Kiitos kommenteista :)